Kuyruk Sokumu Ağrısı Diyip Geçmeyin

KUYRUK SOKUMU AĞRISI DİYİP GEÇMEYİN - Konya Fizikon Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Uzmanı Dr. Nagihan Yararoğlu, Kuyruk sokumu, insan vücudunda bulunan 33 tane omurun en alt kısmında bulunan son parçasıdır.
Bu haber 2013-09-20 11:59:02 eklenmiş ve 424 kez görüntülenmiştir.

Uzmanlar Uyarıyor, Büzdüm(Koksiks) Ağrısı (Koksikodinia, kuyruk sokumu ağrısı) ihmal edilmemeli

Konya Fizikon Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Uzmanı Dr. Nagihan Yararoğlu, Kuyruk sokumu, insan vücudunda bulunan 33 tane omurun en alt kısmında bulunan son parçasıdır.

Bu kemiğe halk arasında büzdüm, poçik ve tıp dilinde ise koksiks adı verilir. Koksiks ağrısına sürekli oturarak çalışanlarda, kuyruk sokumu üzerine düşenlerde ve bu bölgeyi sert bir yere çarpanlarda daha sık rastlanır. Kadınlarda erkeklere göre daha sıktır. Kadınlarda zor doğum da büzdüm kemiğinde kırığa veya bağ zorlanmasına yol açabilir.

Hastaya Masaj ve fizik tedavisi uygulanması şart

Yararoğlu, Büzdüm ağrısı olanların yaklaşık yarısında travma hikayesi yoktur. Sebebi bilinmeyen büzdüm ağrısının %70'inde bel fıtığı saptanmıştır.

Hastalar kuyruk sokumunda Ağrı ve hassasiyetten yakınırlar. Ağrı kabalara ve yukarı bele doğru yayılabilir. Sert bir yere oturmakla Ağrı ve hassasiyet artar. Koksiks üzerine basmakla hassasiyet bulunur. Tanı düz grafi veya MR ile doğrulanır.

Tedavisinde; oturunca ağrının artmasını önlemek için ortası boş, simit şeklinde minder önerilir. Büzdüm kemiğine yük binmemesi için hastaların yan yatması, ağır kaldırmaması, sert zemine oturmaması önerilir. Masaj, fizik tedavi, kortizon ve ozon enjeksiyonları ile iyi sonuçlar alınmaktadır. Hastalık tedavi edilmediği takdirde kronikleşebilir ve özellikle kırık ve çıkık sonrası oluşan büzdüm ağrısında o bölgede ileri dönemlerde kireçleme görülebilmektedir. Bu yüzden kronikleşmeden uzman bir hekime başvurarak tedavi edilmelidir.

Ağrının doğru teşhisi şart

Kuyruk sokumu ağrısı olduğu zaman bir uzmana baş vurun.İnsan vücudunda başka iskelet sistemi ağrıları da var. Kalçaların içindeki eklemler de açıldığı için bu ağrıyla karışmaması gerekiyor. Her iki kalçanın ortasındaki küçük kemikte dokunmakla hissettiren Ağrı olması, hasta otururken ağrısının artması, oturur kalkarken ağrısının oluşması gerekiyor. Çoğu hastanın bu durumu "bıçak saplanması" olarak tarif ettiğini kaydeden Yararoğlu, "Bu konuda uzman doktorun muayenesi ve tecrübe çok önemli. Önce bel yani omurga muayenesi yapılır. Kalça eklemleri ve kasıkta kemiklerin girdiği eklemleri kontrol edilir. Onlarda birşey olmadığını garantiye aldıktan sonra kuyruk sokumunu kontrol edip, tam anlamıyla kuyruk sokumu ağrısı olduğundan emin oluyoruz. Hastanın öncesindeki problemleri, yürüyüşü oturması kalkması çok önemli. Omurgasının duruşu, dışardan baktığın zaman şekli, normalliği anormalliği kamburluğu kilosu etkili faktörlerdir.

Son Seçenek Cerrahi Tedavi Olmalı

Yararoğlu, Tüm konservatif yöntemlerin denenmesine rağmen Ağrı geçmiyorsa cerrahiye ihtiyaç duyulabiliyor. Kuyruk sokumu ağrısı yaşayanların yüzde 20'sinde cerrahi tedavi gerekebiliyor. Bu yöntemde hastanın kuyruk sokumu kemiğinin ucu ameliyatla çıkarılıyor. Ancak cerrahi, tüm yöntemler denendikten sonra en son olarak akla getirilmesi gereken tedavi yolu.

ETİKETLER : Kuyruk Sokumu Ağrısı Diyip Geçmeyin
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA