Baydemir: Bakanlıktan İzin Alana Kadar Dinimiz, İmanımız Gevriyor

BAYDEMİR: BAKANLIKTAN İZİN ALANA KADAR DİNİMİZ, İMANIMIZ GEVRİYOR - Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Osman Baydemir, yerindenlik, adem-i merkeziyetçiliğin 21'inci Yüzyıl'ın vazgeçilmezi olduğunu bilirterek, 'Halen örneğin Ergani veya Dicle belediyemizin katı atık sahasını nereye kuracağımızın ilgili'...
Bu haber 2013-09-18 18:59:03 eklenmiş ve 415 kez görüntülenmiştir.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Osman Baydemir, yerindenlik, adem-i merkeziyetçiliğin 21'inci Yüzyıl'ın vazgeçilmezi olduğunu bilirterek, "Halen örneğin Ergani veya Dicle belediyemizin katı atık sahasını nereye kuracağımızın ilgili bakanlık tarafından iznini alıncaya dek dinimiz imanımız gevriyor. Halen sorumluluk bizim sırtımızda, yani yerelin sırtında ama yetki ve kaynak büyük bir vesayet altında" dedi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği (GABB) Strateji Geliştirme Müdürlüğü organizasyonuyla belediye başkanları ve belediye çalışanlarına yönelik Büyükşehir Yasası Eğitimi verildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, siyasi perspektiflerinde yerel yönetimlerin demokrasinin beşiği olduğunu ve halka hizmette en yakın yönetim şekli olduğunu anımsattı. Dünyada halkla yakın temasta işleyen yerel yönetimlerin ülkemizde aynı uygulanmadığına dikkat çeken Baydemir, Türkiye'nin idari siyasi yönetim yapısının 1930'lardan kalma bir yapıya sahip olduğunu anlattı. Vesayet anlayışının hakim olduğu, kenti yerel dinamiklerin yönetmesine çok sınırlı bir olanak verilen bir idari siyasi yönetimin olduğunu ifade eden Baydemir, şöyle konuştu:

"Bu minvalde 6360 Sayılı Büyükşehir Yasası'nın çıkarılması sürecinde karınca kararınca bir çabamız oldu. Ancak, maalesef yasa tam da istediğimiz şekilde çıkmadı. Her şeyden önce yerindenlik, adem-i merkeziyetçilik 21'inci Yüzyıl'ın vazgeçilmezidir. Gelişmiş olan Avrupa Birliği ülkelerinde bakıldığında bölgelerarası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması sürecinde yerindenlik ve ademi merkeziyetçiliği temel taşı oluşturuyor. Halen örneğin Ergani veya Dicle belediyemizin katı atık sahasını nereye kuracağımızın ilgili bakanlık tarafından iznini alıncaya dek dinimiz imanımız gevriyor. Halen sorumluluk bizim sırtımızda, yani yerelin sırtında ama yetki ve kaynak büyük bir vesayet altında. Esas arzuladığımız yerindenliğin kentin adeta tüm dinamikleriyle kendisini yönetmesidir."

'VALİ Mİ BELEDİYE BAŞKANI MI SEÇİMLE GELSİN TARTIŞMALARINA TANIK OLACAĞIZ'

Baydemir, yerindenliğin önündeki tek bir engel kaldığını o da kent yönetiminde iki başlılığın olması olduğunu ifade ederek, "Ben öyle inanıyorum ki 2014-2019 dönemi içerisinde Türkiye siyasal literatüründe Vali mi seçimle gelsin, yoksa belediye başkanı mı seçimle gelsin tartışmasına tanık olacağız. İnşallah 2014-2019 seçim döneminde tek bir seçilmiş ve seçilmişin yanında da seçilmiş meclis üyelerinin bana göre seçilmiş kent parlamenterlerinin yöneteceği bir yerindenlik ilkesine doğru gitme çabasını ortaya koyacağız. Sadece kentin değil, bölgenin tüm kentlerinin seçimle oluşturduğu kent yönetiminin yanı sıra bölge yönetimiyle de birlikte her bölgesel yönetimle Türkiye gibi büyük bir coğrafyanın tek başına Ankara'dan idare edilmesi yanlışına son verilmiş olacak. Aynı zamanda ekonomik ve sosyal kalkınmanın, bölgelerarası gelişmişlik farkının, yüksek standartlı demokrasinin gelişimine de olanak sağlamış olacak" diye konuştu.

Baydemir, sistemin bugüne kadar neden gelişmediğini ise "Açık ve net söylüyorum, eğer Türkiye'nin doğu yakasında Kürtler yaşamamış olsaydı şu anda bu sistem zaten uygulanıyor olacaktı. Bizim de meramımız şu: Eğer gerçekten Kürt sorunu da çözmek istiyorsan, çözmenin en önemli yollarından biri ademi merkeziyetçiliği, yerindenliği ve bölgesel yönetimi ortaya koymaktır" diye açıkladı. - Diyarbakır

ETİKETLER : Baydemir: Bakanlıktan İzin Alana Kadar Dinimiz İmanımız Gevriyor
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA