Bu Ağrıların Nedeni Depresyon

BU AĞRILARIN NEDENİ DEPRESYON - Mutsuzluk ve Ümitsizlik; Depresyonun Psikolojik Kökenli Belirtileridir.
Bu haber 2013-09-07 06:59:03 eklenmiş ve 455 kez görüntülenmiştir.

Depresyonun psikolojik belirtilerini çoğumuz biliyoruz ama bu sorunun bazı fiziksel belirtilerinden habersiziz... Oysa çok sayıda psikolojik hastalık gibi depresyon da sadece ruhsal değil, fiziksel sorunlarla ve ağrılarla da kendisini gösterebiliyor. Ancak hastalığın fiziksel bir kökeni olmadığı için, bu sorunların tam teşhisini ve tedavisini gerçekleştirmek son derece güç olabiliyor. İşin ilginci; birçok doktor da fiziksel sorunların çoğunun psikolojik kökenli olabileceğini göz ardı ediyor.

KÖR OLANLAR BİLE VAR!

Sorunun kaynağı psikolojik de olsa, ağrılar tamamen gerçek ve şiddetli olabiliyor. Hatta psikolojik kökenli hastalıklar, zamanla ileri boyutlara varabiliyor. Örneğin; hiçbir fiziksel bozukluğu olmamasına rağmen kör olan hastalar bile var! Ama çoğu zaman depresyonun fiziksel bir kökeninin olmaması; sorunun hafife alınmasına ve tedavinin geçiştirilmesine neden olabiliyor. Ağrıyı gerçekten hisseden ve yoğun şekilde yaşayan hastalarsa; kendilerini bu durumda son derece çaresiz hissedebiliyor. Peki, nasıl oluyor da hiçbir fiziksel kökeni olmamasına rağmen insan, başında ya da sırtında Ağrı hissedip mide bulantısı çekebiliyor?

ALGI BOZULUYOR

Uzmanlar; bunun nedenini depresyon gibi psikolojik hastalıkların, beyinde bazı kimyasal değişikliklere yol açmasına bağlıyor. Bu kimyasallardan bazıları çok basit bir anlatımla; insanın 'Ağrı algılama' eşiğini bozabiliyor. Depresyonda olan bu kişiler, hafif ağrıları çok yoğun hissedebiliyor ya da aslında hiç var olmayan ağrıları duyabiliyorlar.

TERAPİYLE SORUN ÇÖZÜLÜYOR

Depresyonu tedavi etmek; birçok Ağrı vakasında şikayetlerin hafiflemesini ya da tamamen yok olmasını sağlayabiliyor. Depresyon tedavisi, antidepresan ilaçlar ve terapilerle gerçekleştirilebiliyor. Hastanın psikiyatriste başvurduğunda, fiziksel şikayetlerinden detaylı olarak bahsetmesi de tedavinin başarısı açısından büyük önem taşıyor.

SIK GÖRÜLEN FİZİKSEL SORUNLAR

Baş ağrıları: En sık rastlanan semptomlardan biri. Depresyonda olan kişiler, sık sık baş ağrısı şikayeti yaşıyor. Kronik migren gibi sorunlar, depresyonla birlikte daha sık görülüyor ve daha ağır yaşanıyor.

Sırt ağrısı: Sırt ve boyun ağrıları, depresyonla birlikte daha yoğun bir hal alıyor. Bunun başlıca nedeni; depresyonda olan kişilerin farkında olmadan kendilerini sıkmaları.

GÖĞÜS AĞRISI ÖNEMSENMELİ

Kas ve eklem ağrıları: Depresyon geçiren kişilerde, yaygın kas ağrısı sorunları olabiliyor. Çene, dirsek ve diz gibi eklemlerde, Ağrı nedeniyle hareket kısıtlaması yaşanabiliyor.

Göğüs ağrısı: Göğüste Ağrı hissi ve sıkışma gibi sorunlar, depresyonun en yaygın belirtilerinden. Ancak tam olarak altında ne yattığını belirlemek için mutlaka bir uzman kontrolünden geçmek gerekiyor. Çünkü göğüs ağrısı bazen daha ciddi sorunlara da işaret edebiliyor.

Sindirim sistemi sorunları: Bulantı, diyare ve kabızlık... Bu sorunlar da altında bazen hiçbir fiziksel sebep yatmamasına rağmen, tamamen psikolojik kökenli olabiliyor.

HİÇ UYUYAMAMA YA DA AŞIRI UYKU

Aşırı yorgunluk: Depresyonla birlikte seyreden psikosomatik şikayetler arasında yorgunluk da var. Bu hastalar, ne kadar uyurlarsa uyusun ya da ne kadar dinlenirlerse dinlensinler; kendilerini hep yorgun hissedebiliyorlar.

Uyku problemleri: Hiç uyuyamama ya da aşırı uyku hali... Her ikisi de depresyonla birlikte sıklıkla görülen problemlerden...

Kilo ve iştah değişikliği: Depresyonda olanlar; bazen aşırı yemek yiyip kilo alıyor, bazen de iştahtan kesilip hızlı şekilde kilo verebiliyor.

Sabah : http: //www.sabah.com.tr

ETİKETLER : Bu Ağrıların Nedeni Depresyon
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA