Ağrı Dağı'nda Keklik Sayısı Artıyor


Bu haber 2013-09-04 12:59:02 eklenmiş ve 387 kez görüntülenmiştir.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Tarım İşletme Genel Müdürlüğü'nün çalışmaları sonucu Büyük ve Küçük Ağrı Dağı eteklerine bırakılan keklik sayısında artış gözlendi.

Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürü Mete Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 ay önce bölgeye bin adet keklik bıraktıklarını söyledi. Yaptıkları araştırmalarda keklik sayısının her geçen gün arttığını anlatan Türkoğlu, şöyle devam etti:

"Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Tarım İşletme Genel Müdürlüğü tarafından Büyük ve Küçük Ağrı dağlarının eteklerine doğal hayatta popülasyonu sağlamak amacıyla bırakılan keklik sayısında yüzde 70 artış görüldü. Alanda çok sayıda doğal Kınalı keklik bulduk. Söz konusu kekliklerin dişilerinin kuluçkaya yatmakta oldukları alan içerisinde bulunan 4. Hudut Sınır Komutanlığı personeli tarafından sayının arttığı bize bildirildi, tarafımızdan da gözlemlendi. Bu bizi oldukça mutlu ediyor. Bölgede böyle güzel yaban hayvanın olması doğanın dengesi için önemli bir durum."

Çalışmayla Ağrı Dağı eteklerinin keklik bölgesi haline geldiğini belirten Türkoğlu, avlanmanın olmaması halinde sayının artacağına dikkati çekti.

Türkoğlu, bölgede jandarma ekiplerinin olmasının önemli bir avantaj sağladığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu bölge sınır karakol komutanlığı tarafından sürekli koruma altında. Seçilen alanın keklikler için çok uygun olduğunu söyleyebiliriz. Bölgede daha önce yaptığımız araştırmalarda keklikle karşılaşma şansımız çok azdı. Yaptığımız çalışmalar sırasında birçok yuvayla karşılaştık. Ama doğal hayatta popülasyonun artırımına yönelik çalışma kapsamında bu alan keklik bölgesi haline gelmiş durumda."

Alanda yırtıcı kuşların azlığının keklik sayısına etkisi bulunduğunu vurgulayan Türkoğlu, "Söz konusu alanda mevcut kekliklerin salınan hayvanları kabullenmesi adaptasyonu kolaylaştıracağı gibi bu kuşların kendisini güvende hissederek daha çabuk üremelerini sağlayacak. Sonbahar ve kış aylarında yoğun kar yağdığı dönemlerde alanın belirli bölgelerinde yemleme yapılması keklikler açısından önem arz ediyor" dedi. - Iğdır

ETİKETLER : Ağrı Dağı'nda Keklik Sayısı Artıyor
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA