Ağrı Dağı'na "Çevre" Tırmanışı

Sürekli Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Derneği, hava kirliliğine bağlı solunum yolu hastalıklarına dikkati çekmek ve gelecek nesillere daha temiz bir hava bırakılması konusunda duyarlılık oluşturmak amacıyla Ağrı Dağı'na tırmanış gerçekleştirdi Dernek Başkanı Prof.Dr. Cingi: "İnsanlar temiz hava solumak için Ağrı Dağı gibi zorlu zirvelere tırmanmak zorunda kalmasın. Tüm şehirlerimiz temiz olsun"
Bu haber 2013-08-27 13:59:03 eklenmiş ve 442 kez görüntülenmiştir.

CEMAL AŞAN - Sürekli Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Derneği, hava kirliliğine bağlı solunum yolu hastalıklarına dikkati çekmek ve gelecek nesillere daha temiz bir hava bırakılması konusunda duyarlılık oluşturmak amacıyla Ağrı Dağı'na tırmandı.

Sürekli Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Derneği Başkanı Prof. Dr. Cemal Cingi ile çeşitli üniversitelerde görev yapan tıp doktorları, insanlarda çevre bilinci oluşturmak için Türkiye'nin en yüksek dağı olan 5137 metre yükseklikteki Ağrı Dağı'na tırmanış yaptı.

Tırmanış sonrası AA muhabirine açıklama yapan dernek başkanı Prof.Dr. Cingi, son zamanlarda hava kirliliğine bağlı alt ve üst solunum yollarında enfeksiyon hastalıklarının arttığını belirterek, bu hastalığa dikkati çekmek istedikleri için program hazırladıklarını söyledi. 

Zorlu bir tırmanış olmasına rağmen grup üyeleriyle zirve yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Cingi, şöyle konuştu:  

"Üst ve alt solunum yollarının korunması, sağlıklı görev yapabilmesi için temiz havaya ihtiyacımız bulunmaktadır. Sağlıklı yaşamın en önemli gereği temiz havadır. Sürekli Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Derneği de hava yolları hastalıklarını tedavi eden hekimlerle sosyal sorumluluk projesi olarak temiz havayı konu aldı. 'Önce hava, önce solunum, gelecek nesillere temiz hava bırakmalıyız' diyerek, konunun önemini vurgulamak için göğüs ve KBB alanlarında uzman hekimlerle Ağrı Dağı'nın zirvesine tırmandık."

Gelecek nesillere temiz hava bırakmak ve havayı temiz tutmak zorunda olduklarını anlatan Cingi, solunum yolunu ilgilendiren bütün hastalıkların hava kirliliğinden kaynaklandığını dile getirdi.

 

- "Ağrı Dağı gibi zorlu zirvelere tırmanmak zorunda kalınmasın"

 

Cingi, dernekleri öncülüğünde 16 hekimle gerçekleşen tırmanışın memnuniyet verici olduğuna değinerek, "İnsanlar temiz havayı bulabilmek için Ağrı Dağı gibi zorlu zirvelere tırmanmak zorunda kalmasın. Tüm şehirlerimiz temiz olsun" dedi.

Grupta yer alan Celal Bayar Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu da dünyada solunum hastalıkları oranının hızla arttığına işaret ederek, tüm solunum yolu hastalıklarının önemli olduğunu, bu hastalıklara bağlı ölümlerin son dönemlerde artış gösterdiğini kaydetti.

Yorgancıoğlu, hastalıkların ortaya çıkmasında hava kirliliği ve sigaranın en önemli etkenler olduğunu belirterek,  "Biz de, 'gelecek nesillere temiz hava bırakalım' sloganıyla solunum hastalıklarının tümüne dikkati çekmek istedik. Dünya Sağlık Örgütü de bu konuya çok önem veriyor" diye konuştu. 

İnsan sağlığını çevreden bağımsız düşünmenin mümkün olmadığını söyleyen 9 Eylül Üniversitesi Gögüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Çımrın ise gerçekleştirdikleri tırmanış ile insanların çevreye duyarlılığını artırmayı hedeflediklerini ifade ederek, tırmanışa katılanlara teşekkür etti. - Van

ETİKETLER : Ağrı Dağı'na "Çevre" Tırmanışı
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA