Uzmanlar Geçmeyen Baş Ağrısına ve Kusmaya Karşı Uyardı

Medical Park Elazığ Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr.Ahmet Çolak, geçmeyen baş ağrısı ve kusmalara karşı vatandaşların duyarlı olması gerektiğini belirterek, bu durumların timör belirtisi olabileceğini söyledi.
Bu haber 2013-08-22 17:59:02 eklenmiş ve 506 kez görüntülenmiştir.

Medical Park Elazığ Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Çolak, geçmeyen baş ağrısı ve kusmalara karşı vatandaşların duyarlı olması gerektiğini belirterek, bu durumların timör belirtisi olabileceğini söyledi.

Beyin tümörlerinin tamamına yakınının cerrahi müdahale gerektirdiğini kaydeden Prof. Dr. Ahmet Çolak, beynin hassas yapısına zarar vermeden tümörün tamamının temizlenmesi durumunda hastanın tamamen hastalıktan kurtulabileceğini ifade etti. Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre beyin tümörlerinin toplumda görülme sıklığının 100 binde 14 gibi bir rakam olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Çolak, kemoterapi, radyoterapi gibi uzun süreli tedavi gerektiren kanserlere göre beyin tümörlerinin büyük kısmının cerrahi tedaviyle sonuçlanabileceğini açıkladı. Çolak, "İyi huylu olanlar tam temizlendi ise ne kemoterapiye ne de radyoterapiye ihtiyaç kalıyor, ayrıca bir daha da oluşmuyor. Kötü huylu tümörlerde ise yaşam süresini uzatan cerrahi tedaviler uygulanıyor. Ancak burada önemli olan; belirtilere karşı uyanık olmak ve ameliyatları doğru adreslerde, beyin tümörü konusunda uzman kişilere yaptırmak" dedi.

Son yıllarda bütün kanserlerde artış gözlendiğini ifade eden Çolak, beyin tümörünün, beynin kanseri olduğunu açıkladı. Çolak, "Nasıl ki diğer organlarımızda kanser oluyorsa, beyinde de kanser gelişiyor. Tümör dediğimiz şey aslında kanserin kitlesel halidir. Bir kitle şekilde görülüyorsa ona tümöral oluşum deniyor ve kanseri ifade ediyor. Lösemi de bir kanserdir ama tümör yapmaz çünkü kanın içerisinde saçılmış bir kanserdir, kitlesel bir kanser yapmaz. Kitlesel oluşum oluşturan kansere tümör, beyinde oluştuğu zamanda beyin tümörü denir" ifadelerini kullandı

Baş ağrılarının toplumda en sık görülen şikayetler olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Çolak, bu durumlara karşı duyarlı olunması için vatandaşları uyardı. Çolak, "Baş ağrıları toplumda en sık görülen şikayetlerdir. Beyin tümörlerinin yaklaşık yarısında baş ağrıları olur, diğer yarısında hiç baş ağrısı olmaz. Baş ağrısının beyin tümörlerinde çok farklı bir özelliği vardır. Bir kere çok şiddetli, geçmeyen, sebat eden ağrılardır. Ağrı kesici içmenize rağmen baş ağrısı geçmez ya da geçse bile ilacın etkisi geçtikten sonra Ağrı yine ortaya çıkar. Kronik ve süreli ağrılardır, ara ara olup geçen ağrılar değil, sürekli olan ağrılar vardır. Bundan da daha önemlisi kusmanın da eşlik ettiği baş ağrılarıdır. Diğer belirtileri ise epilepsi yani sara nöbetidir. Durup dururken epilepsi hikayesi olmayan bir yetişkinde aniden düşüp bayılması ve kasılma nöbetleri, ağzından köpük gelmeleri gibi belirtilerde beyin tümörü ile de çok alakalıdır. Ayrıca, aniden görme ve işitme kayıpları, konuşmada bir tuhaflık, vücudun bir bölgesinde felce benzer kuvvetsizlik olursa ciddiye almakta fayda var" dedi.

"UYUKLAYAN VE BAŞI AĞRIYAN ÇOCUĞU DOKTORA GÖTÜRÜN"

Çocuklarda, hatta Yenidoğan bebekte bile beyin tümörünün görülebileceğini belirten Prof. Dr. Ahmet Çolak, anne babaların bu konuda dikkat etmeleri gerektiğini ve geç kalmadan doktora başvurmalarını önerdi. Çolak, "Çok uyuyorsa bir çocuk, uyanık kalmakta güçlük çekiyorsa, oturduğu yerde uyuyakalıyor, sabahları sürekli kusmaları oluyor ve baş ağrılar varsa bunun mutlaka incelenmesi gerekir. Çünkü bir çocuk kolay kolay baş ağrısından söz etmez. Erişkinde kimi zaman psikolojik nedenlerle de başı ağrıyan insan var ama çocuklarda bu da yoktur. Anne ve babalar çocuklarının şikayetlerini dikkate almalıdırlar. Özellikle sabah uyanmanın arkasından baş ağrısından şikayet eden ve fışkırır tarzında kusmaları olan çocukların mutlak surette nörolojik muayeneden geçmesi gerekir" diye konuştu. - ELAZIĞ

ETİKETLER : Uzmanlar Geçmeyen Baş Ağrısına ve Kusmaya Karşı Uyardı
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA