"1.uluslararası Evdale Zeynike Festivali"

AKYAD tarafından Ağrı'da "1.Uluslararası Evdale Zeynike Festivali" düzenlendi
Bu haber 2013-08-17 20:59:04 eklenmiş ve 510 kez görüntülenmiştir.

Ağrı Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AKYAD) tarafından "1.Uluslararası Evdale Zeynike Festivali" düzenlendi.

Halk Eğitim Merekzi Konferans Salonu'nda düzenlenen programa, Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan, AK Parti Ağrı Milletvekili Kerim Yıldız, BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, AKYAD Başkanı Mehmet İzci, araştırmacı-yazar Ahmet Aras, Kürt kültürü ve dengbejlik üzerine araştırmalar yapan Prof. Dr. Kadri Yıldırım ile yurt içi ve yurt dışından birçok davetli katıldı.

Vali Tekinarslan, burada yaptığı konuşmada, Ağrı'nın ve Türkiye'nin kültüründe, gönül dünyasında derin izler bırakmış bir halk ozanı olan Evdale Zeynike'nin bugüne kadar tanınmamış olmasının büyük eksiklik olduğunu ifade ederek, AKYAD'ın ilin kültürel değerlerinin tanıtımına büyük katkı sağladığını ve bunlardan birinin de bugün icra edildiğini söyledi.

Bir ilk olan bu festivalin diğer kültürel faaliyetler için bir başlangıç olması açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Tekinarslan, "Sadece Türkiye'de değil Türkiye dışında da kültürümüze çok katkıları olmuş değerlerimizi yeniden tanıtmayı, yeniden yaşamayı ve yeni kuşaklara aktarmayı bu vesile ile başlatmış oluruz inşallah. Evdale Zeynike, her ne kadar tanınmamış olsa da Ağrı üzerinde bilinen sevilen bir şahıs konumunda olduğunu gördüm" diye konuştu.

Festivale konuşmacı olarak katılan ve Evdale Zeynike hakkında yıllarca araştırmalar yapan Ahmet Aras ise Zeynike'nin Kürt halkı için önemine değinerek, Zeynike'nin Kürt dengbejlerin ilk örneklerinden biri olduğunu ve klamlarının günümüze kadar aynı heyecanla söylendiğini ifade etti.

AKYAD Başkanı Mehmet İzci ise böyle bir festival düzenleyerek, hem Ağrı kültürünün tanıtımın katkı sağlamayı hem de ünlü Kürt ozanı Evdale Zeynike'nin hatırasını canlandırarak onun kim olduğunu tüm dünyaya anlatmayı amaçladıklarını vurguladı.

Festival, daha sonra dengbejlik ve Zeynike'nin Kürt kültürü için önemi hakkındaki sempozyum ile klam ve türkü konseriyle devam etti. - Ağrı

ETİKETLER : "1.uluslararası Evdale Zeynike Festivali"
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA