Ölüm Sınırındaki 'Barış Elçilerinden' Ferzende Elbi İçin Acil çağrı

Iğdır Milletvekili Yılmaz Hun yaptığı yazılı basın açıklamasında şunlara dikkat çekti: “Halk arasında barış elçisi olarak tanımlanan aksakallılar, yaşlılar heyeti ya da çözüm sürecinde “akil adamlar” olarak bilinen kişiler, mesnetsiz iddialar ve gizli tanık ifadeleri ile müebbet hapis cezaları ile yargılanmaktadır
Bu haber 2023-12-04 11:25:58 eklenmiş ve 572 kez görüntülenmiştir.

Haber: Murat AKKUŞ

HEDEP Iğdır Milletvekili Yılmaz Hun: Ölüm Sınırında bulunan "Barış Elçilerinden" Ferzende Elbi hakkında Acil çağrımızdır

Iğdır Milletvekili Yılmaz Hun yaptığı yazılı basın açıklamasında şunlara dikkat çekti:

“Halk arasında barış elçisi olarak tanımlanan aksakallılar, yaşlılar heyeti ya da  çözüm sürecinde “akil adamlar” olarak bilinen kişiler, mesnetsiz iddialar ve gizli tanık ifadeleri ile müebbet hapis cezaları ile yargılanmaktadır.

Bu  akil insanlarından biri olan Eskişehir H tipi kapalı ceza infaz kurumunda hükmen tutuklu bulunan Ferzende Elbi dir. Ferzende Elbi ağır sağlık sorunları yaşamaktadır. Ölüm sınırında bulunan ağır hasta mahpusun, durumunun ivedilikle ele alınıp müdahale edilmesi amacıyla Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonuna ve Adalet Bakanlığına yapılan başvurularla birlikte Meclis Başkanlığına Adalet bakanı Yılmaz Tunç tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için verilen soru önergemiz aşağıdadır. Durumun aciliyeti nedeni ile konuyu kamuoyunun dikkatine sunmak amacıyla siz değerli basın emekçileriyle paylaşma zarureti hasıl olmuştur.”

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

 

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 04.12.2023

Yılmaz HUN

Iğdır Milletvekili

 

Türkiye, uymakla yükümlü olduğu sözleşmeler ve kendi iç hukukunda garanti altına alınan haklar bağlamında ihlalleri ortadan kaldırmak yerine çeşitlendirerek artmasına neden olmaktadır. Cezaevlerinde yaşam hakkı başta olmak üzere mahpuslara yönelik hak ihlalleri artarak devam etmektedir. Yaşanan hak ihlalleri ile sık sık gündeme gelen cezaevlerinde hasta mahpus sayısı artmaktadır. İnsan Hakları Derneğinin (İHD) 2022 Yılı Hak İhlalleri Raporu’na göre; Türkiye cezaevlerinde halen 651’i ağır hasta olmak üzere toplam bin 517 hasta mahpus bulunmakla beraber sadece bir yıl içinde ölen mahpus sayısı en az 81 olarak tespit edilmiştir. Ağır Hasta tutsaklar cezaevlerinin revirlerinde tedavi edilmeye çalışılmakta tam teşekküllü hastanelere sevkleri yapılmamaktadır. Sevkleri yapılan hastalar ise kötü koşullarda, sterilize olmayan yerlerde ranzalara, hastane karyolasına elleri kelepçeli olarak tedavi almaya zorlanmaktadır.

 Haber: Murat Akkuş

Seçim bölgem Iğdır ilinde toplumsal sorunları çözen, halk arasında barış elçisi olarak tanımlanan aksakallılar, yaşlılar heyeti bir nevi “akil adamlar” olarak bilinen ve birçok sorunun barışçıl yollar ile çözülmesine katkı sunan yaşlılara mesnetsiz iddialar ve gizli tanık ifadeleri ile müebbet hapis cezası verilmiştir.

İktidarınız tarafından 2013 yılında "akil insanlar heyeti” olarak tanımlanan ve Kürt sorununun çözümü noktasında birçok insan görevlendirildi ve sahadaki sorunları araştırmak üzere 7 bölgeye heyetler gönderildi. Çoğu zaman ise bölgede valilik ve kaymakamlıkların sorunların barışçıl yollarla çözülmesi noktasında Rusipilerden yani toplum içerisinde söz sahibi olan insanların katkı sunmaları istenmiştir. Çoğu sorun ise böylelikle barışçıl yollar ile çözülmüştür.

Bu yaşlılardan, akil insanlardan biri olan Eskişehir H tipi kapalı ceza infaz kurumunda hükmen tutuklu bulunan Ferzende ELBİ büyük sağlık sorunları yaşamaktadır.

Yüksek tansiyon nöbetlerinden dolayı burnundan sürekli kan gelen ve yüksek tansiyondan dolayı felç geçiren 5 aydan beridir tekerlekli sandalye ile avukat veya aile görüşlerine çıkabilmektedir.

Rektosel (bağırsak fıtığı) rahatsızlığı bulunan Ferzende ELBİ ameliyat olması gerektiği halde ameliyatı bir seneden beridir ertelenmektedir.

Ayrıca KOAH hastalığı, Anjiyo (anjiyografi) işlemi yapılmış, şeker hastalığı, bronşit ve karaciğer hastalıkları bulunmaktadır. Ayrıca iki böbreğinde kist saptanan, iki kolunun altında da yağ bezeleri bulunan Ferzende ELBİ bu yağ bezelerinin aşırı derecede ağrı yaptığını belirtmiştir.

 

Bu bağlamda;

 

1. Cezaevlerinde ki ağır hasta mahpuslar için bir çalışmanız varmıdır? Varsa nedir?

2. 75 yaşında olan hükmen tutuklu hasta mahpus Ferzende ELBİ’nin birçok hastalıkları bulunmasına rağmen tahliye ya da ceza tehiri verilmemesinin gerekçesi nedir?

3. Hasta mahpus Ferzende ELBİ’nin tam teşekküllü bir hastaneye sevkinin yapılmamasının gerekçesi nedir?

4. Bakanlığınızın tedaviye erişim hakkı engellenen hasta mahpuslara dair bir çalışması var mıdır? Varsa nedir?

 

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na

 

Türkiye cezaevlerinde insan hakları derneği(İHD)’nin 2023 verilerine göre 651’i ağır olmak üzere 1517 hasta mahpus bulunmaktadır. 2023 yılında cezaevlerinde 35 mahpus yaşamını kaybetti ve bu mahpuslardan 20’si hastalıkları nedeni ile vefat etti.

Eskişehir H tipi kapalı ceza infaz kurumunda hükmen tutuklu bulunan 75 yaşındaki Ferzende ELBİ büyük sağlık sorunları yaşamakta her geçen gün durumu daha da ağırlaşmaktadır. Yüksek tansiyon nöbetlerinden dolayı burnundan sürekli kan gelen ve yüksek tansiyondan dolayı felç geçiren 5 aydan beridir tekerlekli sandalye ile avukat veya aile görüşlerine çıkabilmektedir.

Rektosel (bağırsak fıtığı) rahatsızlığı bulunan Ferzende ELBİ ameliyat olması gerektiği halde ameliyatı bir seneden beridir ertelenmektedir.

Ayrıca KOAH hastalığı, Anjiyo (anjiyografi) işlemi yapılmış, şeker hastalığı, bronşit ve karaciğer hastalıkları bulunmaktadır. Ayrıca iki böbreğinde kist saptanan, iki kolunun altında da yağ bezeleri bulunan Ferzende ELBİ bu yağ bezelerinin aşırı derecede ağrı yaptığını aile ve avukat görüşlerinde belirtmiştir.

 

Bu Nedenlerden dolayı;

 

Hasta mahpusun cezaevinde kalma koşullarının incelenmesi için Eskişehir H Tipi Hasta mahpusun gerektiğinde hızlıca revire ve hastaneye çıkarılması için kurum idaresiyle görüşülmesini, Hasta mahpusun infazının ertelenmesi için Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşülmesini İnfaz Kanunu’nun 16. Maddesinin üçüncü fıkrasındaki “Adlî Tıp Kurumunca düzenlenen ya da Adalet Bakanlığınca belirlenen tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenip Adlî Tıp Kurumunca onaylanan rapor üzerine” ifadesinin “Adlî Tıp Kurumunca veya Adalet Bakanlığınca belirlenen tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenen rapor üzerine” şeklinde değiştirilmesi için girişimlerde bulunulmasını, Tüm cezaevlerindeki ağır hasta mahpusların sayısının, sağlık durumunun ve cezalarının infazının ertelenmesi süreçlerinin tespiti için Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla özel bir birim kurulması için girişimlerde bulunulmasını, Arz ve talep ediyorum… 

 

ETİKETLER :
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA