Kader Binlerce Yıl Sonra O Topraklara Geri Dönüyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan'da gazetecilere açıklamalarda bulundu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyanın ekonomik ağırlığının Orta Asya'nın içine doğru kaydığını bildirdi.
Bu haber 2013-08-16 16:00:02 eklenmiş ve 424 kez görüntülenmiştir.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan'da gazetecilere açıklamalarda bulundu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyanın ekonomik ağırlığının Orta Asya'nın içine doğru kaydığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Konseyi Üçüncü Zirvesi için bulunduğu Azerbaycan'da temaslarını izleyen Türk basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Gül, dünyanın ekonomik ağırlığının Pasifik'e, Orta Asya içine doğru kaydığının bilinen bir gerçek olduğuna işaret ederek, "Böyle bir durumda Orta Asya'yı birbirine bağlayan ve Orta Asya'yı Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayan tren ve karayollarının yapılması Türk dünyasına da tekrar eskiden olduğu gibi çok büyük bir siyasi ve ekonomik ağırlık kazandıracaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Zirveye benimle birlikte Kırgızistan, Azerbaycan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı ve Türkmenistan'ın da Başbakan Yardımcısı katıldılar. Bugünkü zirvenin ana konusu da ulaştırma konusuydu. Bunun altyapı çalışmaları çok iyi yapılmıştı. Bilindiği gibi eski İpek Yolu'nu -ki orta koridor diyoruz- tekrar canlandırmak ve modern anlamda devreye sokmak için çok büyük çalışmalar var aslında. Bugünkü modern ipek yolu demek, bir taraftan demiryolu, bir taraftan kara yolu bir taraftan gaz ve petrol boru hatları bütün bunları, hepsini düşünmek gerekiyor ve tarihte de baktığımızda ipek yolu ne zaman canlı olduysa Türk dünyasının siyasi ve ekonomik etkinliği de tarihte de çok belirgin olmuştur" diye konuştu.

-GÜMRÜKLERDE UYGULAMA BİRLİĞİ-

Dünyanın ekonomik ağırlığının Pasifik'e, Orta Asya içine doğru kaydığının bilinen bir gerçek olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:

"Böyle bir durumda Orta Asya'yı birbirine bağlayan ve Orta Asya'yı Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayan bu tren yollarının, karayollarının yapılması Türk dünyasına da tekrar eskiden olduğu gibi çok büyük bir siyasi ve ekonomik ağırlık kazandıracaktır. Bildiğiniz gibi Bakü-Tiflis-Kars bitmek üzere. Bununla ilgili Sayın Ulaştırma bakanları bize geniş bilgi verdiler, son durumu anlattılar. İnşallah yakında bitecek o. Ayrıca, Kazakistan Aktau Limanı bu hatta bağlanacak. Türkmenbaşı Limanı buralara bağlanacak ve buralarda iki liman yapılacak ve ro-ro seferleri ve tren kara taşımacılığı olacak. Ayrıca bugün aldığımız bir kararla da gümrüklerin standardizasyonu, hep aynı gümrük sistemleri uygulanacak ve Türk cumhuriyetleri arasındaki gümrük birliğini -yani gümrüklerdeki uygulama birliğini daha doğrusu- sağlamış olacağız."

-"BAŞARILI BİR ZİRVE OLDU"-

Bunların ötesinde kültürel ve diğer alanlarda da önemli çalışmalar bulunduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Gül, "Bunların hepsini gözden geçirdik ve gayet başarılı bir zirve oldu. Zirvenin dördüncüsü Türkiye'de olacak. Bunun kararını aldık. Türkiye'de yapacağız gelecek sene. Ayrıca bu toplantı vesilesiyle Sayın Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Kırgızistan ve Kazakistan cumhurbaşkanları ile de ikili görüşmeler yaptım. İkili görüşmelerde, ikili ilişkilerimizi tekrar gözden geçirme fırsatımız oldu. Gayet başarılı bir zirve gerçekleştirmiş olduk. Bundan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Sadece biz değil, Ulaştırma ve Dışişleri bakanları da kendi aralarında toplantılar yaptılar. İnşallah önümüzdeki yıla Türk Konseyi çok daha kurumsallaşmış ve derinleşmiş ve güçlenmiş bir şekilde ulaşacaktır" diye konuştu.

-GÜL VE BERABERİNDEKİLER TÜRKİYE'YE HAREKET ETTİ-

Cuma namazını Gebele Yeni Camii'nde kılan Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan'daki temaslarını tamamlamasının ardından Türkiye'ye hareket etti. - Ankara

ETİKETLER : Kader Binlerce Yıl Sonra O Topraklara Geri Dönüyor.
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA