Ağrı, Kule mezrası sakinleri Başbakan'ın iddialarına gülüyor!

"Gerillalar hiçbir şekilde ne oy istedi ne de insanları tehdit etti. Zaten buna ihtiyaç da yok. Buralarda yaşayan hemen herkesin vereceği oyun rengi bellidir. Ben çocuğumu bu mücadeleye vermişim. AKP Muhalefet olarak tek rakibinin HDP olduğunu görünce paniğe kapılmaya, ne yapacağını şaşırmaya başladı. HDP deyim yerindeyse AKP'nin feleğini şaşırtmış... Nasıl kalkar da AKP'ye oy veririm" dedi.
Bu haber 2015-04-17 09:56:51 eklenmiş ve 511 kez görüntülenmiştir.

Ağrı, Kule mezrası sakinleri Başbakan'ın iddialarına gülüyor!

 

FERHAT ÇELİK / ERCAN ÖZHAN

 

AĞRI (DİHA) - Tendürek provokasyonu ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "4 Nisan günü Doğubayazıt'ın Kule mezrasında düzenlenen etkinliğe katılan PKK'lilerin silah zoruyla oy istediği" iddiasına köylülerden yanıt geldi. Devletin 1992'de boşalttığı ve birkaç ailenin 2002'den sonra mevsimlik dönüş yaptığı mezrada köylüler, Başbakan'ın iddialarına sadece gülüyor. Köylüler, oylarını seçimlerde ilçe merkezinde kullanırken, mezra sakinlerinden Mustafa Zengel, zaten bir avuç kaldıkları köylerinde kendi hallerinde yaşadıklarını söyleyerek, "Gerillalar hiçbir şekilde ne oy istedi ne de insanları tehdit etti. Zaten buna ihtiyaç da yok" diyor.

 

Tendürek'te 11 Nisan günü düzenlenecek fidan dikme etkinliği öncesi gece saatlerinde HPG'lilerin bulunduğu noktaya indirilen askerlerin açtığı ateş sonucu çıkan ve bir HPG'li ile bir sivilin yaşamını yitirmesine neden olan provokasyonu meşrulaştırmaya çalışan Başbakan Ahmet Davutoğlu, 4 Nisan günü Doğubayazıt'ın Kule mezrasında düzenlenen etkinliğe HPG'lilerin katıldığını ve halka seçimler için baskı yaptığını, aynı durumun Tendürek'te yaşanmaması için önlem aldıklarını iddia etmişti. Büyük bir köyken, 1992 yılında devlet tarafından silah zoruyla boşaltılan, 2002'ye kadar da kimsenin yaşamadığı Ağrı Dağı eteklerindeki mezrada, bahar ayları ile birlikte hayvancılık için gelen 4-5 aile yaşıyor. Kışın kimsenin yaşamadığı Kule'de, en fazla 15 seçmen var ve bu seçmenler oy verme işlemlerini ilçe merkezinde gerçekleştiriyor. Gündüz saatlerinde kimsenin bulunmadığı mezrada, herkes Ağrı Dağı eteklerinde hayvanlarını otlatarak geçimini sağlıyor.

 

'Nasıl AKP'ye oy veririm'

 

Mezralarının ülke gündeminde olduğundan bihaber olan köy sakinleri, iddialara sadece gülüyor. Bir çocuğu 1992 yılında PKK saflarında yaşamını yitiren 64 yaşındaki Mustafa Zengel, zaten bir avuç kaldıkları köylerinde kendi hallerinde yaşadıklarını dile getirdi. 4 Nisan günü düzenlenen etkinliğe katıldığını belirten Zengel, "Gerillalar hiçbir şekilde ne oy istedi ne de insanları tehdit etti. Zaten buna ihtiyaç da yok. Buralarda yaşayan hemen herkesin vereceği oyun rengi bellidir. Ben çocuğumu bu mücadeleye vermişim. AKP Muhalefet olarak tek rakibinin HDP olduğunu görünce paniğe kapılmaya, ne yapacağını şaşırmaya başladı. HDP deyim yerindeyse AKP'nin feleğini şaşırtmış...Nasıl kalkar da AKP'ye oy veririm" dedi.

 

İddialar komik geliyor

 

Mezrada hayvancılık yaparak geçimini sağlayan bir başka yurttaş Mehmet Çete'nin ise ablası HPG'li Fatma Çete (Dicle), 2012 yılında Dola Koke'de yaşamını yitirmiş. Bugüne kadar PKK'nin değil, devletin baskı ve şiddetini gördüklerini söyleyen Mehmet Çete, silah zoruyla oy verip vermedikleri yönündeki soruya gülmekle yetindi. Böyle bir şeyin mümkün olmadığını ifade eden Çete, yıllarca devletin zulmünü görmüş bir halkın, bu geleneği sürdürmekte olan AKP'ye oy vermesinin mümkün olmadığını, zaten çevrelerindeki hemen herkesin yıllardır Kürt siyasal hareketine ait partilere oy verdiğini söyledi.

 

 

(avt)

 

Metropollerdeki Ağrılılar: Amaç dalavereyle oy kazanmak

 

ANKARA (DİHA) - Ağrı'da yaşananları memleketlerinden uzakta göç ettikleri Ankara ve diğer büyük şehirlerde takip eden Ağrılılar, olan bitenlere dair gerçeklerin hükümetçe çarpıtıldığını, hükümetin dalaeverele r peşinde olduğunu söylediler. Yaşanan provokasyon için "Orada ne yaşandığını en iyi biz biliyoruz, Bu olay bir provokasyondur. AKP'nin amacı dalavereyle oy kazanmak" diyen Ağrılılar, bu durumun bilinci ile HDP'ye oy dönük destek ihtiyacı üzerinde durdu.

 

Sayılı günler kala seçimler üzerinde etki yapmak yaratmak amacıyla tertiplendiği ortaya çıkan Ağrı'daki provokasyonun yankıları sürüyor. Herkesin konuştuğu meseleyi, kentte yaşayanlar kadar memleketlerinden göçmüş yada göçmek zorunda kalmış Ağrılılar da yakından takip ediyor. Ankara'ya göç eden Ağrılılarının buluşma mekanlarından biri olan Altındağ İtfaiye Meydanı'nda bulunan Ağrılılar Derneği de olayın çok yakından takip edildiği ve tartışıldığı mekanların başında geliyor.

 

Söz konusu provokasyonu ve seçim hazırlıklarını DİHA'ya değerlendiren Ağrılılar Derneği Başkanı Mehmet Coşkun, kendi memleketlerinden zorunlu göçe tabi tutularak Türkiye metropollerine sürüldüklerini belirterek, "Orada neler yaşadığını en iyi biz biliriz" dedi.

 

Tendürek'teki olay AKP'nin bir provokasyonu

 

Tendürek Dağı'nda yaşanan provokasyonun, seçim sürecini provoke etmeye yönelik bir olay olduğunu düşündüğünü dile getiren Çoşkun, bu amaca rağmen olayın seçimi etkileyebileceğine inanmadığını ifade etti. Coşkun, "Çünkü insanlar kendi gözüyle görüyor. Kimse bizi baskı altına alıp da oyunu ona ver buna ver demedi. Öyle bir şeyin olması mümkün değil. Olsa duyardık, görürdük. Neyin, ne olduğunu en iyi biz biliyoruz" dedi. Coşkun devamla, "AKP seçimi etkilemek için yalan söylüyor. Onların amacı dalavereyle oy kazanmak" dedi.

 

Seçim sürecinde "bilinçli davranan" ve umut vaat eden tek partinin HDP olduğunun da altını çizen Coşkun, "Partinin, barış sürecindeki tutumunu ve kadın politikalarını olumlu buluyoruz" dedi. HDP'nin ekonomik olarak "yoksul" bir parti olduğunun altını çizen Coşkun, CHP, MHP ve AKP'nın hazinedeki seçim yardımlarını paylaştıklarını ancak aralarında HDP'nin de bulunduğu diğer partilerin bundan mahrum kaldığını ve bunun da bir eşitsizliğe yol açtığını söyledi. HDP'nin kendi imkanları ile seçimlere hazırlandığını ifade eden Coşkun, "Biz de bunun bilinci ile partinin barajı geçmesi için elimizden geleni yapalım" ifadelerini kullandı. HDP'den beklentilerinin olduğunu belirten Coşkun, "Partiden tek beklentimiz özgürlüğümüzdür. Her zaman özgür olalım, bizim de bir yere gittiğimiz zaman belirli bir yerimiz olsun. Mesela bir mahkemeye gittiğimiz zaman rahat girip çıkalım" ifadelerini kullandı.

 

'Heyet gönderin' çağrısı

 

Derneğin üyelerinden Abdullah Ango ise Tendürek'te yaşanan durumun mutlaka ortaya çıkartılması gerektiği görüşünde. Seçimi etkilemek için yapılan bir oyun olarak tanımladığı olayın açığa kavuşturulması için Selahattin Demirtaş'ın da dediği gibi CHP, MHP, AKP ve HDP'den oluşan bir gözlemci heyetin kurulup, olay yerine gönderilmesi olduğunu vurgulayan Ango, heyetin araştırması ile orada ne olduğunun ortaya çıkacağını kaydetti.

 

Ango, ayrıca bu ve benzeri bu tür oyunları bozmanın tek yolunun HDP'yi Meclis'e göndermekten geçtiğinin altını çizerek herkesi HDP'ye oy vermeye ve seçim sürecinde aktif olarak çalışmaya davet etti.

 

 

(ök-fb/kk/öç)

ETİKETLER :
Diğer Serhat News haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA