HOÇ-FED'DEN MUHTEŞEM AÇILIŞ

Hoçvanlılar kendilerine has özellikleri insanı şaşırtan sosyo-kültürel-etnik yapıya sahip özellikleri ile Kürt halkının en önemli özelliklerini bünyelerinde barındıran bir topluluk.
Bu haber 2014-06-03 00:44:35 eklenmiş ve 1196 kez görüntülenmiştir.

HOÇ-FED'DEN MUHTEŞEM AÇILIŞ      

 

Hoçvanlılar  kendilerine has özellikleri insanı şaşırtan sosyo-kültürel-etnik yapıya sahip özellikleri ile Kürt halkının en önemli özelliklerini bünyelerinde barındıran bir topluluk. Mizaçlarında asla kalleşlik ve insanları düşmanları dahi olsa arkadan vurma ve satma özellikleri olmayan tarih boyunca mertlikleri, yiğitlikleri, bilgelikleri ile bilnen bir halk.

 

Tarih boyunca her zaman mazlumdan, haklıdan ve haktan yana olan özellikleri ile ön plana çıkmış dindar manevi değerlerine bağlı bir topluluk. Osmanlı döneminde 35-40 köy Cumhuriyet döneminde ise 22 köyün bir arada kaldığı ender bir topluluk.  Aşiret özelliği taşımamalarına rağmen klasik manada aşiret olmayan, akrabalık bağları ile birbirine bağlı Kuzeydoğu Anadolunun en büyük aşireti...

 

Osmanlı döneminde sancak beyliği olan, cumhuriyet döneminde Hasköy olarak nahiye olan Hoçvan günümüzde ise merkez köyler olarak Ardahan'a bağlıdırlar.

 

Kiziroğlu Mustafa Bey gibi yiğitler, Salto Pehlivan gibi dünya çapında büyük pehlivanlar, Deli Halit Paşa, Avdale Gulizare, İzzet Bey, Beyaz bey, Arife Hedo...  gibi yiğit beylerin diyarı, tarih boyunca yiğit ve mert insanların bağrından çıktığı bir coğrafya olmuştur.

 

Cumhuriyet döneminde ise ceberrut ve diktatör sisteme kafa tutan, Akif Yılmaz örneğinde görüldüğü gibi Diyarbakır zindanında halkının, halkların  özgürlüğü  için kendini cebindeki kibriti ile kendi kendini diri diri yakan şehadete ulaşan; özgürlük için dağların yolunu tutan şehadete erişen ölümsüz yüzlerce şehidin diyarı olmuştur.

 

Özellikle 2000'li yıllara kadar  okuyan tüm gençliğinin işkence tezgahlarından geçtiği, Osmanlının yıkılışının ardından uluslararası katil firmalar - güçler tarafından tüm Kürdistan ve Ortadoğu coğrafyasında olduğu gibi soykırımla kuşatılmış, deyim yerinde ise soykırımın kıskacından kıl payı kurtulan, ağır bedeller ödeyerek Türkiye ve dünya metropollerine savrulmuş ama kısa bir zamanda toparlanmayı bilen, açılışa katılan Milletvekili E. Kürkçünün deyimiyle birbirine akraba önder ve ender bir halk.

 

Günümüzde bir çok değerli siyasetçi, kamu yöneticisi, gazeteci, iş adamı, akademisyen, bilim adamı, düşünür  ve dengbejin çıktığı Türkiye ve Dünyaya örnek olmuş bir sosyo-kültürel yapılanma.

 

Bu yapılanma yukarda değindiğimiz sosyo-kültürel-etnik yapılanmasının önde gelen bireyleri ile birçok konuda bölgeye, Türkiye'ye örnek olan bir STK yapılanmasına giderek bölgemizin bir çok bakımdan en önemli STK'sı olan Hoçvan Dernekler Federasyonunu (Hoç-Fed) kurarak bölge bazında STK alanında çelikten duvarları kırarak bölgenin önünü açtılar.

 

Hoç-Fed'in kuruluşunda diktatör ve cebberut Cumhuriyet rejmine karşı verilen yüzyıllık mücadelenin yetiştirdiği her meslekten aydınlar başı çekerken, federasyonun bir anda tüm bölgeyi iş-siyaset-sanat alanında kapsaması, ulusal anlamda önde gelen kurum ve insanları bir araya getirmesi açılışında buluşturması Hoçvan Aydınlarının, iş adamlarının sadece bölgemiz bazında değil, Türkiye genelinde benzersiz bir  başarı örneği olmuştur.

 

Ak Parti iktidarına kadar tüm şiddetiyle süren ceberrut ve diktatör sistem tüm Türkiye genelinde halkları öğüten bir kıyma makinesine dönüşürken, Hoçvan özelinde, Kürdistan genelinde bu makina paslı bir tenekeye dönüştürülerek tarihin çöp spetine atılmıştır. Katil-kapitalist firmaların aslanları, kurtları, tilkileri, çakal ve farelere dönüşerek kaçacak delik arayacak duruma getirilerek halklara, bölge halklarına özgürlük kapıları sonuna kadar açılmıştır...

 dino8.jpg

Yukarda vurguladığımız tarihi şahsiyetlerin, mücadelecilerin yanı sıra ceberrut ve diktatör sistemin tüm gücü ve oyunları ile saldırdığı, bileğini bükemediği, karşısında yıkılıp yok olduğu hayatının mücadele kelimesi ile eş anlama geldiği, birleştiği, bütünleştiği günümüzün yıkılmaz kalelerinin bir sembolüne dönüştüğü, halkının, halkların  önüne dimdik durabilen, çıkabilen  tüm ülke, bölge STK'larına maddi, manevi katkılarıyla Yakup Süt gibi eşssiz değerler çıkarabilen ender  bir coğrafya Hoçvan.

 

Aynı şekilde on yıllarca cezalarla kuşatılmalarına rağmen kalemlerini kimsenin kıramadığı, satın alamadığı  Yusuf Sit gibi usta gazeteci ve düşünürler, Hozan Dino - Asker Demirbaş gibi Dengbejler- Sanatçılar, dallarında başarılı uzman, yüzlerce iş adamı, akademisyen, eşssiz güzellikteki  insan-halk yapısıyla adeta tarih yazan ender insanların ortaya çıktığı bir coğrafya Hoçvan.

 

Tüm bileşenleri ile bakıldığında Hoç-Fed'in açılışı Türkiye ve bölge  açısından önemli bir örnek, önemli bir STK'nın  her alanda somut olarak doğuşunun bir sembolu oldu.

 

Hoç-Fed kurulduğu 2008 yılında yazı ve analizlerimizde de belirttiğimiz gibi kuruluşu ile, bir motoru ateşleyen, harekete geçiren bir  buji parçası gibi bölge ve Türkiye STK'larını harekete geçiren önemli bir güç olarak tarih yazdı. Kürtler ve Kurumları Gezegene öyle bir tohum ektiler ki hiçbir katil-kapitalist güç o tohumu dünyadan söküp atamayacak. İnsanlık Kürtlerden aldığı mesajla düşüşünü durduracaktır...

 

GENÇLİK ASLA REHAVETE KAPILMAMALI...

 

Hoçvan özelinde ülke genelinde Türkiye gençliği özellikle Üniversite gençliği günümüzde ortaya çıkan kurumlara, STK'lara, devlet yapılanmasına bakarak asla rehavete kapılmamalı. Günümüz gençliğinin yükü biz eski kuşak insanların yükünden kat kat fazla. Tek kelime ile ölümcül bir yük.

İçine girdiğimiz çağ bir bütün olarak  hem gezegeni, hem insanı, hemde tüm canlı yaşamı tehdit eden, tüketimin ana değer olarak yükseldiği, insanı insan yapan tüm özelliklerin hızla tükendiği, kağıtların ilahlaştığı bir çağ.

Havanın , suyun, yiyeceğin, gıdanın, bilginin... birer silaha dönüştüğü bir çağa girdik. Bir CİA projesi olan İnternet aracılığı ile tüm halkların bilgilerinin katil-kapitalist firmaların  kasasına aktığı bir çağ.  Menşeini bilmediğimiz bir gıdanın (örneğin bir çikolatanın) gelecekte çocuklarımızı  ve insanlar üzerinde ne gibi tahribatlara yol açağını hesaplayamadığımız bir çağ, Irakta, Suriyede ... dünyanın dört bir yanında çeşitli nedenlerle çocuklar başta olmak üzere soykırım koşullarının  tüm hızıyla sürdüğü bir çağ.  Dünya yaşanılabilir bir yer oluncaya kadar tüm insanların  azami düzeyde mücadele etmek zorunda kaldığı bir çağ...

 

Türkiye,  dünyanın en değerli ülkesi. Tekonoloji, web-yazılım, sağlık, eğitim, savunma- güvenlik alanlarında dünyayı 100-200  yıl geriden takip ettiğimiz gerçeği göz önüne alındığında  kurumsallaşmayı, uzmanlaşmayı her alanda  yaygınlaştırıp açıkları kapatılması ölümcül derecede önemli olan bir çağ.

 

Eskinin sağ-sol-kürt-türk, alevi sunni... gerzekliğinden, basitliğinden ve hafifliğinden  hızla kendimizi arındırmalı, Kafkaslardan- Doğu Avrupa kıyılarına kadar yaşayan tüm halkların ortak ata dedelerin çocukları olduğu gerçeğini unutmamalı, çocuklarımızın beyni, bedeni, zekasıyla oynanmasını durdurmalı; dünyayı vahşi kapitalizmin esaretinden nasıl kurtarabiliriz sorununun tüm insanlığın ve bizim ana sorunumuz olduğunu asla unutmamalıyız...

 

Dünyada en önemli güç insanın heralanda kendini zaaflardan arındırarak  insanın her alanda kendisini yetiştirmesi, kendisine yönelmesidir. İnsan için "En büyük savaş nefsini yenme, kendini tanımadır" hadisinin, "Tüm dünya Allahın Mescididir" Ayetinin sırrına vakıf olmasıdır.

 

Hiçkimse, hiçbir genç asla  karamsarlığa, yılgınlığa  düşmeden şu gerçeği görmeli ve öğrenmelidir: Gezegenimizde en önemli güç, en önemli silah, en önemli değer insanın ta kendisidir. İnsan kendine yönelirse aşamayacağı hiçbir engel, yıkamayacağı hiçbir duvar yoktur...

 

Haberin fotoğrafları için alttaki linke tıklayınız....

http://www.dogukulturmedya.com/2014fotoarsiv/id6.htm

 

Arya haberden HoçFed'in açılış haberini okumak  ve haber ve fotoğrafları detayları görmek için aşağıdaki linke tıklayınız...

http://www.yeniulkehaber.com/arya/Detay.aspx?gn=4772

 

Dogu Haber-Doğu Medya/ Haber Analiz/İstanbul

 

 

 

 

 

ETİKETLER :
Diğer STK-Dernekler haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA