UYUŞTURUCU ve SİGARA YAYGINLAŞIYOR

Beykoz Devlet Hastanesi, gençler üzerindeki kötü alışkanlıklara dikkat çekmek amacıyla bir dizi çalışma başlattı.
Bu haber 2014-01-01 13:01:51 eklenmiş ve 555 kez görüntülenmiştir.

İçmeseydiniz neler yapabilirdiniz?



Beykoz’da gençliğe yönelik uyuşturucu ve sigara kullanımının artması üzerine ilgili kurumlar harekete geçti. Beykoz Devlet Hastanesi, gençler üzerindeki kötü alışkanlıklara dikkat çekmek amacıyla bir dizi çalışma başlattı.

 

Çeşitli eğitim semineri ile gençleri kötü alışkanların zararlarına yönelik uyarmayı hedefleyen Beykoz Devlet Hastanesi ilk seminerini Anadoluhisarı Ticaret Meslek Lisesi’nde verdi. Beykoz Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Bengü Büyükköse, lise öğrencilerine sigaranın insan sağlığına verdiği zararı anlatırken, ülke ekonomisine verdiği zararları da gözler önüne serdi.

Günde 1 paket olmak üzere 20 yıldır sigara içen bir kişinin 7200 adet yetişkin ağaç kesilmesine neden olduğunu ve bu oranın yaklaşık 30.000 m2 ağaçlık alana tekabül ettiğini liselilere anlatan Dr. Büyükköse, “Günde 1 paket olmak üzere 20 yıl sigara içen bir kişi; Dünyaya miras olarak, sonsuza kadar yok olmayacak 15 kg sigara izmariti bırakır.” dedi.

Günde 1 paket olmak üzere 20 yıldır sigara içen bir kişinin harcadığı para ile çocuğununokul masraflarının karşılayabileceği gibi, mütevazı bir araba veya evinizin tüm eşyalarını alabileceğini de dile getiren Dr. Bengü Büyükköse, ülke olarak sigara tüketimi için her yıl yaklaşık 15 milyar TL harcıyoruz. Sigara içmek yerine bu para ile 1,5 yılda IMF’ye olan tüm borcumuzu ödeyebiliriz. Yılda 1 milyon kişiye iş bulabiliriz. Her yıl yaklaşık 500 adet tam teşekküllü hastane inşa edebiliriz. Her yıl yaklaşık 10.000 tane okul yapabiliriz” şeklinde konuştu.

Sigara tüketimi sürekli artıyor!

Dünya’da ki sigaraların % 2’si ve bölgedeki sigaraların %14 ünün Türkiye’de içildiğini dile getirerek, öğrencileri uyaran Bengü Büyükköse, Türkiye’de sigara tüketiminin sürekli artığını, sigara içme oranlarının ürkütücü boyutlara ulaşmasıyla birlikte, Türkiye’de normal birsosyal davranış olarak kabul ediliyor olmasının da çok tehlikeli olduğunu kaydetti. Sigara içenlerin başlama yaşlarını 12, 13 ve 14 olarak açıklayan doktor, sigarayı bırakmak için yardım gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye’de sigara içenler ne diyor, ne yapıyor?

Sigara içen öğretmenlerin % 99 u, öğrencilerin yanında sigara içilmesine karşı ama %68 i içiyor. Sigara içen doktorların % 97 si, hastaların yanında sigara içilmesine karşı ama % 68 i işte içiyor. Sigara içen annelerin % 98 i öğretmenlerin öğrencilerin yanında sigara içmesine karşı ama %85 i kendi çocuklarının yanında içiyor.

Dünyada, 1.1 milyar sigara tiryakisi var yani yetişkin nüfusun 3’te 1’i… Sigaradan her yıl 4.9milyon kişi ölüyor, yani günde 13.000 kişi… 2025 yılında sigara nedeni ile yılda 10 milyon kişinin öleceği varsayılıyor.

Türkiye’de, 17 milyon sigara tiryakisi var yani yetişkin nüfusun %44’ü sigaradan her yıl 70-100 bin kişi ölüyor, yani günde 250 kişi… 

Önümüzdeki 30 yıl içinde sigara; AIDS, Tüberküloz, Trafik kazaları, Anne ölümleri, İntihar, Cinayetlerin toplamından daha fazla insan öldürecektir.

Sigaranın aile ekonomisiyle birlikte ülke ekonomisine yönelik maddi zararlarını anlatan Beykoz Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bengü Büyükköse, sigaranın insan sağlığına verdiği zararları da şöyle sıraladı:

Sigara ve Nikotin 

ETİKETLER :
Diğer İstanbul haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA