KARS´TA YÖRESEL BEZ BEBEKLER, KADINLARIN EV

Karslı Girişimci Kadınlar Derneği (KAGİDER) tarafından yürütülen ve İç İşleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığının finansa ettiği ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile Halk Sağlığı İl Müdürlüklerinin de ortaklığında yürütülen “Kar Tanesi” adlı projede, 33 ev kadınına bez bebek yapımı kursu veriliyor.
Bu haber 2013-11-25 11:40:35 eklenmiş ve 587 kez görüntülenmiştir.

Kursa katılan kadınların tek isteği ise “Kar Tanesi” adlı projede sınırlı gün sayısı olan kursun devam etmesi ve Kars bebeklerinin üretimi için atölye desteğinin verilmesi oldu.

Kars Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Serap Çetin Çağatay, kadınlara ekonomik geri dönüşüm için kursun devamının gerektiğine vurgu yaptı. 33 ev hanımının yaptığı bez bebeklerin Kars kültürünü yansıtmasının yanı sıra, kadınların mutfak ekonomisine de katkıda bulunduğunu söyledi. Kars dışına ve yurt dışına gidecek olan hediyelik Kars bebeklerinin yapımının ayrı ayrı işçilik gerektirdiğini dile getiren Çağatay, yöresel kıyafetleri ve bebekleri turizme kazandırmak istediklerini kaydetti.

Kars’ın bir turizm kenti olduğunu da belirten Çağatay, Kars’ı tanıtan mini figürlerinde yok denecek kadar az olduğunu da kaydetti. Kars Girişimci Kadınlar Derneği olarak bu konuda mücadele ettiklerini de belirten Çağatay, “Bez bebek geçmişten günümüze kadar Kars’ın giyim kültürünü çok renkli olarak yansıtmaktadır. Projemizi İç İşleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığına sunduk. Ve projemiz kabul edildi. Şu anda 2 atölyede 30 kursiyerimizle eğitim ve üretimimize devam ediyoruz. Kurslarımıza talep çok fazla oldu. Yapım aşamasında olmamıza rağmen birçok sipariş aldık. Sürdürülebilir bir proje olarak kurlarımıza devam etmek istiyoruz. Bebeklerimin yapımında kesinlikle kimyasal bir madde ve plastik kullanmamaktayız. Bebeklerimizin yapımında tamamen, pamuk, kumaş, yün ve elyaf kullanıyoruz. Ayrıca bebeklerimiz tamamen el yordamıyla imal ediyoruz. Yani tamamen el eğeyi göz nuru ile yapıyoruz.” Dedi.

KADIN MUHTARDAN KADINLARA DESTEK

“Kar Tanesi” adlı projede kursiyer fazlalığı nedeniyle açılan 2. Kurs yerini de yine Karslı Girişimci Kadınlar Derneğinin üyesi ve Merkez Mahallesi Kadın Muhtarı Basra Uluçay da yer temin ederek destek veriyor. Muhtar Uluçay, burada mahallelinin hem muhtarlıkla ilgili işlemlerini yürütürken, hem de kursiyer arkadaşlarına bez bebek yapımında yardımcı oluyor. Karslı kadınların ev ekonomilerine destek vermek için çaba sarf ettiğini de kaydeden Muhtar Uluçay, üyesi olduğu derneğin öncelikli olarak kadınların meslek sahibi olmalarını ve ev ekonomilerine katkı sunmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

ETİKETLER :
Diğer Kurdistan haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA