Ağrı'nın Geleneksel Bayram Yemeği: Halise

Asırlardır bölgedeki küskünlerin barıştırılmasına vesile olan, birlik ve beraberliği simgeleyen Halise yemeği, bayramlarda da vazgeçilmez yemekler arasında yer alıyor Arife günü yapılmaya başlanan yemek, bayram sabahına hazır hale getirilerek ikram ediliyor
Bu haber 2013-08-09 12:59:02 eklenmiş ve 473 kez görüntülenmiştir.

Ağrı'da asırlardır bölgedeki küskünlerin barıştırılmasına vesile olan, birlik ve beraberliği simgeleyen Halise yemeği, bayramlarda da vazgeçilmez yemekler arasında yer alıyor.

Kent merkezi ve köylerinde arife günü yapılmaya başlanan ve Bayram sabahına hazırlanan Halise yemeği, Bayram namazının ardından da vatandaşlara ikram ediliyor. Yemeğin yapıldığı mahalle ve köyde, birlik ve beraberliği, dayanışmayı temsil eden yemek, köylüler, komşular ve aileler arasında çıkan husumetleri gidermesiyle biliniyor.

Geleneğe göre, Halise'yi yemek için herhangi bir davet gerekmiyor. Bayram namazından sonra bir araya gelen köy ve mahalle sakinleri yemeğin yapıldığı eve giderek, yer sofrasında birlikte oturuyor. Bölgenin kültürünü yansıtan Halise yemeği, birlik ve beraberliği simgelediği için asırlardır yaşatılıyor.

Halise yemeğinin ustası Kasım Selçuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halise yemeğinin yöreye özgü ve kent mutfağını temsil eden lezzetlerden biri olduğunu belirterek, yıllardır bayramlarda Halise yemeği pişirdiğini söyledi.

Birliğin ve beraberliğin sağlanması için güzel bir geleneği yaşattıklarını ifade eden Selçuk, "Biz yıllardır bayramlarda Halise yemeği için bir araya gelir, bayramlaşıp sohbet ederiz. Ben 40 yıldır Halise yemeği yapıyorum. Yüz yıllardır devam ettirilen bu geleneğin gelecek kuşaklara aktarılması için çocuklarıma da nasıl yapıldığını öğretiyorum" dedi.

Arakonak köyü muhtarı Cemil Savaş da Halise'nin köydeki vatandaşları bir araya getirdiğini belirterek, yemeğin köylüler, komşular ve aileler arasında çıkan husumetleri bile giderdiğini vurguladı.

Bu geleneğin küskünleri barıştırdığını anlatan Savaş, "Halise'nin yapıldığı eve herkes gider ve burada küskünler, arasında husumet bulunanlar barışır. Bu vesileyle Halise gerçek amacına ulaşıyor" diye konuştu.

Köy sakinlerinden Cemal Kaya ise Halise'nin evlerde özel olarak pişirildiğini belirterek, "Biz bu yemeği yapmaya arife gecesi başlıyoruz. Yemeği, sabaha kadar süren yoğun bir çabayla özel olarak tandırda bir küpün içerisinde pişiriyoruz. Bayram namazından sonra eş ve dostlar bir araya gelerek, hep birlikte yiyoruz" ifadelerini kullandı.

Halise yemeğinin yapılışı

Ağrı'nın geleneksel yemekleri arasında yer alan ve her bayramda yapılan Halise yemeğinin yapılışında kırmızı et, dövülmüş buğday, su, tuz ve tereyağı kullanılıyor.

Yemek için önce büyük küp içerisine su konularak, tandırda kaynatılıyor. Kaynayan suyun içerisine dövülmüş buğday ile et konularak, 6-7 saat pişiriliyor. Yemek, üzerine tereyağı konularak servis ediliyor. - Erzurum

ETİKETLER : Ağrı'nın Geleneksel Bayram Yemeği: Halise
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA