Kürtçe Öğretmenlerinin Kadro İsteği

KÜRTÇE ÖĞRETMENLERİNİN KADRO İSTEĞİ - Türkiye'de farklı üniversitelerden mezun olan Kürtçe öğretmenleri Mardin Artuklu Üniversitesi önünde açıklama yaparak kendilerine verilen sözlerin tutulmasını istedi.
Bu haber 2013-10-02 17:59:02 eklenmiş ve 471 kez görüntülenmiştir.

Türkiye'de farklı üniversitelerden mezun olan Kürtçe öğretmenleri Mardin Artuklu Üniversitesi önünde açıklama yaparak kendilerine verilen sözlerin tutulmasını istedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan atanmayı bekleyen Türkiye genelinde 900 Kürtçe öğretmeninden 500'ü Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Kürdoloji Bölümü'nde tezsiz yüksek lisans programından, Dicle ve Bingöl Üniversitesi'nden 150, Muş Alpaslan Üniversitesi'nden 100 mezun bulunuyor. Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Yaşayan Diller Enstitüsü Kürdoloji Bölümü'nde tezsiz yüksek lisans programından mezun olan 500 öğretmen adayı, rektörlük binası önünde kitlesel basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına üniversitedeki rektör yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım ve Kürt akademisyenler de destek verdi. Kürtçe Öğretmenleri Platformu adına açıklamayı okuyan Abdulhakim Baş, Başbakan Erdoğan'ın Haziran 2012'de Kürtçe'nin okullarda seçmeli ders olarak okutulacağını belirtmesiyle bazı üniversitelerde Kürtçe öğretmeni alımı yapıldığını hatırlatarak, "Üniversitelerin verilen ilanlarında Kürtçe öğretmenlerinin 2013-2014 eğitim-öğretim döneminde atanacağı belirtilmiştir. Türkiye'nin demokratikleşmesiyle olan bağlantıdan dolayı ilk Kürtçe öğretmen adayları büyük ilgi görmüştür. Böylece Başbakan Erdoğan başta olmak üzere Hükümet yetkilileri, Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarları, YÖK başkanı Kürtçe öğretmenlerinin yetiştirilmesiyle ilgili olumlu açıklamalar yapmışlardır. Geçmişte verilen sözlere ek olarak Haziran 2013'te de Prof. Dr. Kadri Yıldırım, BDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile görüşerek Kürtçe öğretmenlerinin 'sözleşmeli' olarak atanacağı sözünü almışlardır. Fakat sonraki süreçte okulların açılmasıyla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konuda çalışma yapmadığı ortaya çıkmıştır" dedi.

Bu haberlerin basına yansıması üzerine Hükümet yetkililerinden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Hüseyin Çelik'in de açıklama yaparak Kürtçe öğretmenlerinin atanacağını dile getirdiğini savunan Baş, "Bugüne kadar bu konuda hiçbir gelişme yaşanmadı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın Türkiye'de hangi il ve ilçede Kürtçe dersinin hangi oranda seçildiğinin istatistiğini çıkarması ve bu doğrultuda Kürtçe öğretmenlerini görevlendirmesi gerekiyordu. Bununla birlikte Kürtçe öğretmenlerinin atanmasının, dersin seçilmesine bağlanmasının da sakıncaları olduğu görüşündeyiz. Çünkü dersin seçilmesi konusunda olumsuz yönlendirmelerin olduğu yönünde birçok iddia ortaya atılmıştır" ifadesini kullandı.

Kürtçe öğretmen adaylarının bir an önce mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen Baş, verilen sözler neticesinde birçok kişinin Kürtçe öğretmeni olabilmek için işini terk ettiğini, maddi ve manevi zorluklar yaşadıklarını söyledi. Baş, "Bugün de Kürtçe öğretmen adayları; Milli Eğitim Bakanlığı'nın sessizliğinden kaynaklanan belirsizlikten dolayı herhangi bir dershaneyle anlaşma imzalayamamakta, bir işe girememekte ve yaşantısına yön verememektedir. Bütün bu mağduriyetlerden dolayı Kürtçe öğretmen adayları olarak bize verilen sözlerin tutulması için açlık grevi dahil her türlü demokratik hakkımızı kullanacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz. Eğer barış sürecinde samimi olunacaksa AK Parti'nin Kürtçe öğretmenlerine bakışı da bir sınavdır. Bu anlamda başta ulusal medya, yazarlar, üniversite hocaları ve siyasetçiler olmak üzere herkesin bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Kürdoloji'de yüksek lisans yapan öğretmen adaylarından Pınar Kaya ise atanmaları ile ilgili kendilerine bir çok söz verildiğini söyledi. Kaya, "Ama bugüne kadar bunların hiçbiri yerine getirilmedi. Açılan demokratik paketinden de umutluyduk ancak bu pakette bize dair hiçbirşey yok. Halen bekliyoruz okullar açıldı. Kürtçe semeli dersleri tercih eden öğrenciler bizi bizde onlara kavuşmayı bekliyoruz. Burada toplandık hakkımızı arıyoruz.Birileri bize kulak versin" dedi.

Kürtçe öğretmen adaylarından Mehmet Emin Dayan ise, "Demokratikleşme paketi, anadilde eğitim gibi tartışmalar sürerken okullarda verilen seçmeli ders sistemi bile laçkalaşmış bir durumdadır. 1 yıldır bu sistem için eğitim alan ve mezun olan Kürtçe öğretmenlerinin ataması yapılmamıştır. Hal böyleyken sanki seçmeli dersin bütün gerekleri yerine getirilmiş gibi açıklamalar yapılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından üniversitelere Kürtçe öğretmeni yetiştirmek amacıyla verilen talimat hükümsüz kılınmıştır ve verilen sözlerin hiç biri tutulmamıştır. Pek çoğu görev yaptığı kurum veya iş yerinden istifa ederek Kürtçe öğretmeni olmak için 1 yılını heba etmiş ve telafisi imkansız maddi bir yükün altına girmiş olan öğretmen adayları mağduriyetin zirvesini yaşamışlardır" diye konuştu. - MARDİN

ETİKETLER : Kürtçe Öğretmenlerinin Kadro İsteği
Diğer haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA