Şahsımın koronayla imtihanı


Bu makale 2020-04-05 09:20:14 eklenmiş ve 612 kez görüntülenmiştir.
Kurdistan Yazarlar

Şahsımın koronayla imtihanı

Aydın Selcan..

 Aydın Selcen

Kim maskesiz toplu taşıma kullanımını yasaklar da yardım toplamayı yasakladığı belediyelerden yardım kabilinden ücretsiz maske dağıtmasını bekler? Kim yirmi yaÅŸ altına ertesi sabah iÅŸe gitmeyi yasaklar ama kayıtlı/kayıtsız o yaÅŸ aralığında evlerinin direÄŸi olanların gelir kaybının o haneler üzerindeki yıkıcı etkisini öngörüp, destekleyici, yaÅŸatıcı önlem almayı düÅŸünmez?

 

Küresel Covid-19 salgını günlerinde yazı yazmanın güçlükleri üzerine bir yazı yazmaya kalksam muhtemelen “Allah baÅŸka dert tasa vermesin beyzadem” dersiniz ve çok da haklı olursunuz. Muradım bu deÄŸil. Meselem ise ÅŸu: Ä°sterim ki sizlere Türkiye’nin hem Suriye, hem Libya’da adı konulmamış da olsa giderek BAE ile bir güç ve düzen mücadelesine girdiÄŸi izlenimimi gerekçelendirerek anlatayım, bunun üzerine tartışalım. Yahut, Covid-19 ile birlikte ve sonrasında yeni dünya düzeninin ve yeni normların neler olacağı üzerine düÅŸünelim, konuÅŸalım. Buralarda çok zengin malzeme var aklı gıdıklayan.

 

Ama hayır. Buna olanak bulamıyoruz. Çünkü çoÄŸu zaman hatta her zaman olduÄŸu gibi kafamızı kaldıramıyoruz. Kimin aklına Ä°stanbul Kanalı taÅŸköprü taşıma ihalesini bu araya denk getirmek gelir? Kimin aklına aynı tasarının ÇED raporunda tarihi eser ve SÄ°T alanlarına iliÅŸkin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na baÄŸlı koruma kurullarının uyarı yazılarını gizlemek gelir? Kimin aklına Ä°BB’nin Sirkeci ve HaydarpaÅŸa gar binalarına iliÅŸkin iptal baÅŸvurusunu ÅŸimdi reddetmek gelir? Kimin aklına bir virüsle mücadele etmek adına her akÅŸam ÅŸerefelerden dua okutmak gelir? Hangi ülke Bilim Kurulu kurmayı akıl eder de, siyasal garezini aÅŸamayıp kendi Tabipler BirliÄŸi’ni o forumda temsil ettirtmez?

 

Kim dinsel cemaatlere bağış toplamayı serbest bırakır da belediyelere yasak eder? Kim kendi partisinden belediye baÅŸkanlarını toplar da muhalefetten gördüÄŸü baÅŸkanların üzerine valileri salar? Kim yurttaÅŸlara evlerinde kalmalarını öÄŸütler ama ücretli izin hakkını tanımaz? Kim af yasası çıkarır da adeta kin güderek siyasal suçluları kapsam dışında tutar? Kim maskesiz toplu taşıma kullanımını yasaklar da yardım toplamayı yasakladığı belediyelerden yardım kabilinden ücretsiz maske dağıtmasını bekler? Kim yirmi yaÅŸ altına ertesi sabah iÅŸe gitmeyi yasaklar ama kayıtlı/kayıtsız o yaÅŸ aralığında evlerinin direÄŸi olanların gelir kaybının o haneler üzerindeki yıkıcı etkisini öngörüp, destekleyici, yaÅŸatıcı önlem almayı düÅŸünmez?

 

Kim gelirinden göstermelik bağış yapar da giderinden diÅŸe dokunur, görünür, elle tutulur kısıntıya gitmez? Kim tam da bu arada tutar Afrika Kalkınma Bankası’na katkı artırımı açıklar? Kim Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı’na anayasasında laik olduÄŸu yazılı ülkede hangi bağışın dinen caiz hangisinin olmadığını açıklatır? Hangi demokratik ülkede Ä°çiÅŸleri Bakanı’nın “iÅŸkillenmesi” görünürde bağımsız oldukları iddia edilen savcıların harekete geçmesi için yeterli olur da “beni virüs deÄŸil bu düzeniniz öldürür” gibi gayet akılcı bir ifadesini paylaÅŸan bir kamyon ÅŸoförü emekçi gözaltına alınır, yetmez iÅŸinden edilir? Hangi ülkede herhangi bir tahrik, kin, ÅŸiddet çaÄŸrısı içermeyen ama kimilerinin dini duygularını rencide edebilecek bir paylaşımı için bir gazeteci tutuklanır? Yeri gelmiÅŸken anımsayalım mı: Charlie Hebdo katliamının ardından CumhurbaÅŸkanı Macron’un meclis kürsüsünden üzerine basa basa vurguladığı gibi, laik ülkelerde “küfür” (“blasphemy”) suç deÄŸildir, olamaz.

 

Ä°ÅŸte bu yukarıda kayıtlı ve esasen daha da fazlası eklenebilecek tevil götürmez zırvalardan, bu absürtlükten ötürü, dijitalleÅŸmenin yaygınlaşıp, kalıcılaÅŸacağı; uzaktan çalışmanın yerleÅŸikleÅŸeceÄŸi; toplumsal mesafelenmenin yeni norma dönüÅŸeceÄŸi; uluslararası tedarik zincirinin yeniden biçimleneceÄŸi gibi izlekler üzerine yazamıyoruz. Devletin yani kamunun gücünün artıp, pazar ekonomisi çözümlerinin salgın öncesindeki baÅŸatlığını yitireceÄŸi üzerine konuÅŸamıyoruz. Asıl tehlikenin mevcut popülizm deÄŸil gelecek potansiyel otoriteryanizm olduÄŸu konusunda bir tartışmaya giriÅŸemiyoruz. Salgınla mücadele adına normal durumdan zorunlu olarak acil duruma geçilmesinin bir anlamda “ÅŸok doktrini” de demek olduÄŸunu ve burada “ÅŸok” denilenden kastın “darbe” anlamına geldiÄŸi üzerine kafa yoramıyoruz.

 

Bunlar gibi pek çok düÅŸünce filizi var yeÅŸertilebilecek. Fakat saçmalığın sonu gelmiyor. Ä°tikadınca sineÄŸin yağını çıkaracak bir esnaf aklına, “ne atarsam yerler” kafasına, “vatan-millet-Sakarya” hamasetine sırtüstü uyuklar vaziyette teslim olmuÅŸuz. Ne aydınlık, ne aktivizm, ne muhalefet, hepsini geçtim, ne cumhuriyet yurttaÅŸlığı iddiamız yok; unutmuÅŸ, terk etmiÅŸiz bunları. Kolayımıza öyle gelmiÅŸ tevekkeli. Ya bir muhataplık iddiası ortaya koyacağız, yahut aynen Ä°skenderunlu Malik Baran Yılmaz’ın dediÄŸi gibi bizi virüs deÄŸil bu düzen öldürecek. Belki epeydir yaÅŸayan ölülerin hayaletleri olmuÅŸuz zaten. Kendi düÅŸünsel cesetlerini kendi sırtlarında taşıyan beli bükük ÅŸaÅŸkın hayaletler.

 

“Devletin özgün sorumluluÄŸu olan yurttaÅŸları korumayı üstlenmesi için bir afet gerekti” diye yazmış Pankaj Mishra. Bizde öyle olmadı. Afet de, bundan önce kimi atlatılan kimi yaratılan badirelerin hepsinde olduÄŸu gibi, muktedirin tahakkümünü perçinleyecek yeni bir fırsat olarak görüldü. Bu durumun halkla iliÅŸkilerdeki karşılığı da “devlet-millet iÅŸbirliÄŸi” olarak anlatılageliyor. Öyle ya, “devletimiz, yani cumhurbaÅŸkanlığı makamı.” Muhalefetin yanıtı ise “her ÅŸey çok güzel olacak.” Öyle, kendiliÄŸinden. Arkamıza yaslanıp izleyerek. Sabır ve tevekkülle. Sivil toplum neydi, unutarak. KurumsallaÅŸma, saydamlık, hesapverirlik, denetim, çoÄŸulculuk, katılımcılık: DüÅŸünmeye gerek yok, kendimizi fazla zorlamadan. Ä°yisi mi “korona” yaz gönder, gitsin.

 

Aydın Selcen kimdir?

1969 Ä°stanbul doÄŸumlu ve Saint Joseph Lisesi ile Marmara Üniversitesi Ä°ngilizce Uluslararası Ä°liÅŸkiler Bölümü mezunudur. 1992-2013 arasında DışiÅŸleri Bakanlığı'nda meslek memuru olarak çeÅŸitli görevlerde bulundu. Son olarak 2010-13 tarihleri arasında Erbil BaÅŸkonsolosluÄŸu görevinde bulundu. Merkeze döndüÄŸü gün "memuriyetten istifa etti." Genel Energy petrol ÅŸirketinde bir buçuk yıl siyasi danışmanlık yaptı. 2015'den beri bağımsız olarak özellikle Irak ve Suriye konularında yazıyor. Galatasaray kongre üyesidir. Alaz adında bir kızı var.

 

Doğu Medya TV, Haber Videolararı,

Bütün Videoları Görmek Ä°çin

Tıklayınız..

Fotoğraf açıklaması yok.

DoÄŸu Medya TV, Videolar, Videolu Haberler, Müzik, Bilim Kültür, Sanat, STK'lar Etkinlikleri, TR ve Dünyada Neler Oluyor, En Çarpıcı Detayları Ä°le DoÄŸu Medya TV' de..

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA