Lojman sefasına kim dur diyecek?


Bu makale 2019-12-25 08:39:53 eklenmiş ve 400 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

Lojman sefasına kim dur diyecek?

 

Åžehrin en güzel yerinde dairesi ve hatta apartmanı olanlar bile lojmanlarda kalıyor, kendi dairelerini de kiraya veriyorlar. Evi olduÄŸu halde lojmana müracaat edip, lojman çıkınca da evini kiraya veren kamu görevlisi kardeÅŸim vicdanın rahat mı?

 

Genelde Ä°l müdürü, ÅŸube müdürü, müdür, müdür yardımcısı ve kurum çalışanı olan bu memurlar, ÅŸehrin en güzel semtlerindeki lüks dairelerini bin ile bin beÅŸ yüz TL'ye kiraya verip kendileri ise kurumların lojmanlarında komik denecek cüzi rakamlar ödeyerek oturmaktadırlar. DiÄŸer yandan ülkemizin birçok ilinden atanan memurlar ise kimi otellerde, kimi bekâr evlerinde, kimi ise ucuz yollu evlerde kiraya talim ediyorlar. Kimi de paraya kıyıp 1000-1.500 TL ödeyerek daireler kiralıyorlar. Hatta bazıları lojmanda kalan aynı kurumda çalıştığı memur arkadaşının evini kiralıyor. Oysa o lojmanda il dışından gelen memurun kalması gerekmez mi?

 

DüÅŸük ücretli memurlara böyle imkânlar sunulmadığı için yüksek ücretli memura verilen kiralık lojmanlar veya görev tahsisli lojmanlar bir nevi yardım yerine geçiyor. Bu yardım özellikle de görev tahsisli lojmanlarda oturma hakkı olanlar için çantada kekliktir. Allah uzun ömür verirse emekli oluncaya kadar bu lojmanda oturmasına ve evlerini de kiraya vermesine kimse bir ÅŸey diyemiyor.

 

Bu durum ne kadar hakkaniyetle baÄŸdaşır bilemem? Lojman yönetmeliÄŸine göre bir kiÅŸi 5 yıldan fazla bir lojmanda kalamaz. Talep yoksa kalabilir denilmektedir. ÖrneÄŸin bir vatandaşı IÄŸdır'daki bir kuruma tayin ettiler diyelim. O memur cesaret edip il müdürünün kaldığı lojmanı talep edebilir mi acaba? IÄŸdır'da 15-20 yıldır lojmanda kalanların olduÄŸunu duyuyoruz. Kırk yıl kalanlar oluyormuÅŸ. Bu iÅŸin bir süresi yok mu?

 

Kendi apartman ve dairelerini de kiraya verip ek gelir kazanmaya devam ediyorlar. Buna üniversitede görevli olanları da katabiliriz. Lojmanlarda kalanlar ile kurumda çalışan kiracı memurlara bakmak gerekir. Bu iÅŸte Valilere düÅŸmektedir. Çünkü baÅŸkaca kimse bu iÅŸe hakkaniyetle yaklaşıp bakmaz, herkes kendine çeker. Velhasıl Ä°ÅŸin ucu herkese dokunabilir. Kamu görevlileri arasında kurum amirine yakın olabilmek için lojmanda kalmayı tercih edenler de yok deÄŸil. Kimi de baÅŸka bir kurumun çalışanı olmasına raÄŸmen baÅŸka bir kurumun lojmanında kalabiliyor. Kurumun kendi çalışanı da malumunuz kirada..!

 

Bu lojmanlarda oturma hakları düÅŸmüÅŸler için gereken yapılmalıdır. Kendilerinin haricinde anne ve babalarını yanlarında lojmanda oturtup babasının evini kiraya verenleri duyuyoruz. Öte yandan ülkenin öbür ucundan gelip hizmet veren memurlar orda burada kiralık ev ararken, ödediÄŸi kiraya raÄŸmen ev ile ilgili sorunlar ile cebelleÅŸirken, Yerli memurun evini kiraya vererek lojmanda sefa sürmesi adil midir?

 

Lojmanlar, memurlar arasında adaletsizlik yaratıyor kanaatindeyim. Bence emniyet, adliye ve silahlı kuvvetlere ait lojmanlar ile bütün köy ve mezralardaki okul lojmanları hariç tüm lojmanları biran önce ya satar ya da özel sektöre kiraya verilmeli. Genelde yönetici konumundaki yüksek maaÅŸ alan kamu görevlilerinin faydalandığı lojman sefasını bir israf olarak görüyorum.

 

Herkese lojman saÄŸlanamadığı için kamu görevlileri arasında bir eÅŸitsizlik yaratılmış oluyor. Devletin lojmanlardan topladığı komik kira gelirleri lojmanların bakım, onarım, tadilat, kapıcı, güvenlikçi, personel giderleri ve müteahhitlik masraflarını dahi karşılamaya yetmiyor. Devletin ve kamu kurumlarının halkla buluÅŸması, kaynaÅŸması için lojman hayatına son verilmesi lazım.

 

Lojmanda ikamet biterse yöneticilerin halkla kaynaÅŸmasının önü de açılmış olur. Lojmansız köy ve mezra okulu kalmasın bu bir ihtiyaçtır çünkü. Kurumlarda müdür unvanını taşıyan hemen hemen herkese, her kuruma araç ve lojman tahsis edilmiÅŸ durumda.

 

Memurları en fazla rahatsız eden konulardan birisi de birden fazla konutu olmasına raÄŸmen hala kamu konutunda oturmalarına izin verilenlerdir. EÄŸer gerekli düzenleme yapılmazsa bir memurun bin tane evi olsa dahi görev tahsisli konutta oturmasına hiçbir engel olmayacak. Kamu vicdanını rahatsız eden mevzuatta deÄŸiÅŸiklik yapılarak çözüm getirilmelidir. Bu yapılmaz ise bari lojmanda oturamayan ve evi olmayan düÅŸük ücretli memurlara konut yardımı yapılsın…

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA