Kürtlerin Romanları “Mırtıvlar”


Bu makale 2019-05-08 08:48:23 eklenmiş ve 392 kez görüntülenmiştir.
Murat Akkuş

Kürtlerin Romanları “Mırtıvlar”

 

Kürtlerin Romanları “Mırtıvlar” yeryüzünde "saf kan" denebilecek, genleri hiç karışmamış son kuşak olabilir.

Kürtler genellikle Çingenelere Mırtıv, Qereçî ya da Bengzade derler.

Kendi aralarında evlilik yaptıkları için Iğdır’dan Batman’a hangisini görürseniz simadan Mırtıvlarımızdan olduğunu anlarsınız. Kürt kültürüne büyük katkıları olan Mırtıvlar ile her neden ise evlilikler yapılmamış! Onlarda kendilerinden başkalarıyla evlenmemişler!  Ondan saf kan kalmışlardır.

 

Kürt coğrafyasında bıraktıkları imaj ile Mırtıvlar: Avcılık, şarkıcılık (Dengbejlik), yaban otları, mutfak eşyaları ve çeyizlik satan, falcılık yapan, dağlamacılık (Dövme), sünnetçilik, dişçilik, çalgıcılık yapan, dilencilik yapan, Esmer tenli ve şehrin kıyılarında çadırlarda veya gecekondularda yaşayan müzisyen ruhlu fakir topluluklardır. Son yıllarda yerleşik düzene geçenler çoğunluktadır. Bizdekiler hep yerleşik yaşamdalar. Ve Kürtçe konuşurlar.

 

Asıl vatanları Hindistan’dan geldikleri söylenen, dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan bu halktan kimselere Kürtler “Mırtıv, Qereçî ya da Bengzade” derler. Genelde ise “Çingene” denir. Qereçî adı eskiden Hindistan’a bağlı olan günümüzde Pakistan sınırları içinde yer alan Karaçi kentini çağrıştırmaktadır.

 

Benim merak ettiğim ise şu; Kürtler neden Mırtıvlar ile evlilik veya kirvelik yapmazlar. Ortak ticaret yapmazlar! Mırtıvlar Kürt diline, müziğine ve genel kültürüne büyük hizmeti veriyorlar. Kürt dilini ve müziğini kendi kültürlerine, yaşamlarına eklediler. Neden siyasette, sivil toplumda onları aramıza katmıyoruz? Kürdi kurumlarda neden Mırtıvlar yok?

 

 

 

Örneğin HDP nerede ise her milletten milletvekili, belediye başkanı, belediye meclis veya il genel meclis üyesi yaptı. Neden bir Mırtıv milletvekilleri yok? Doğu ve güneydoğuda HDP’nin en fanatik seçmenleri olan Mırtıvları neden yönetime katmıyorlar?

 

Mırtıvlar kahvelerde bile kendi aralarında oturup çay içip muhabbet ediyorlar. Onlarla neden aynı masaları paylaşmıyoruz? Oysa onlar da bizim kadar Kürt artık ve Kürtçe konuşuyorlar.

 

Müziğimizi onların kavallarından dinlemiyor muyuz? Oyunlarımızı onların davul zurnaları eşliğinde halaya durmuyor muyuz? En hüzünlü ağıdı onlar çalmıyorlar mı? En hareketli oyunda onların çalgılarıyla kanımız kaynamıyor mu? İyi günümüzde kötü günümüzde hep beraber değil miyiz? kaçımızın bir Mırtıv arkadaşı var?

 

Bu çok maharetli ve candan insanlarımızla kaynaşmalıyız. Sadece düğünlerimiz de değil yaşamın her alanında iç içe olmalıyız. Davul, zurna ve mey gibi çeşitli enstrümanlarla müzik yaparak geçimlerini sağlıyorlar. Şimdilerde müziğimizi katleden internetten müzik çalan gruplara değiştik onları..! Oysa müziğimizi orijinalitesini bozmadan en iyi onlar icra ediyor.

 

Bazıları için söylüyorum; Dünyanın sınır tanımayan bu halkına üvey evlat muamelesi yapmak doğru değil. Onlar bizim kardeşlerimiz. Bizim Mırtıvlarımız, yalnız bırakmayalım, ötekileştirmeyelim. Yarından itibaren herkes onları gördüğü yerde çay içmeye davet edip, sohbet etsin. İç dünyalarına insin. Orada nice güzelliklerin olduğunu göreceksiniz…

 

 

 

...

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA