Iğdır Ünv. Bolgeye ve Iğdır Katkıları. .


Bu makale 2019-04-27 09:47:35 eklenmiş ve 388 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

IÄŸdır Üniversitesinin Bölgeye ve Åžehre Katkıları

 

2008 yılında AÄŸrı Dağı’nın eteklerinde kurulan IÄŸdır Üniversitesi, kurulduÄŸu günden bu yana bilime ve insanlığa hizmet etmeyi kendisine amaç edinmiÅŸ, bilimsel üretim merkezlerinden biri olarak bu amaca en büyük katkıyı sunan Üniversitelerden biri olmuÅŸtur. Sermayesini akıl ve bilimden alan IÄŸdır Üniversitesi; Ülkemizin en doÄŸusunda, üç ülkeye komÅŸu, sırtını AÄŸrı Dağı’na dayayan bir konumda bulunmaktadır. Böylesine jeopolitik ve jeostratejik bir noktada bulunan IÄŸdır Üniversitesinin varlığı, hiç ÅŸüphe yok ki uluslararası sosyo kültürel açıdan hem ülkemiz için, hem de bölgemiz ve ÅŸehrimiz için son derece önemlidir. 5 farklı yerleÅŸke üzerinde hizmet veren IÄŸdır Üniversitesi; IÄŸdır’ın Aralık Ä°lçesinde bulunan Tarımsal Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi, Enerji Köyü, Tuzluca ve Aralıkta bulunan MYO Binaları, Åžehit Bülent Yurtseven ve KaraaÄŸaç Kampüsü ile 95 adet lojmanı muhtevi tesisi bünyesinde bulundurmaktadır. Bugün gelinen noktada 8 bine yaklaÅŸan öÄŸrenci sayısıyla, lisans bölümlerinde %88, ön lisans programlarında ise %95 doluluk oranı olmak üzere Ülkemizde bulunan üniversiteler arasında hızla yükselen bir grafiÄŸe sahiptir. 

 

2019 yılı itibariyle her 23 öÄŸrenci için bir akademik personelin görev yaptığı IÄŸdır Üniversitesinde, toplam 361 akademik personel bulunmaktadır. Bunların, 19’u Profesör, 16’sı Doçent, 134 Dr. ÖÄŸr. Üyesi, 103 ÖÄŸretim Görevlisi, 89 AraÅŸtırma Görevlisi unvanlarında görev yapmaktadır.. Ayrıca Üniversite bünyesinde 201 idari personeli görev yapmaktadır. Yurtdışından özellikle Kanada ve farklı ülkelerden gelen güçlü akademik kadrosuyla alanlarında uzman isim yapmış öÄŸretim üyelerini bünyesinde istihdam etmektedir. Yine 2019 yılı itibariyle 7 Fakülte, 3 Enstitü, 2 Yüksekokul, 4 Meslek Yüksekokulu, 18 AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi ile bölge üretimine ve istihdamına sosyal ve ekonomik bakımdan deÄŸer katmaya devam etmektedir. Özellikle Enstitülere baÄŸlı olarak lisansüstü eÄŸitim seviyesinde bir model yaratma misyonuyla hareket eden IÄŸdır Üniversitesi; 7 Doktora, 29 Yüksek lisans olmak üzere toplamda 36 lisansüstü eÄŸitim programıyla yoÄŸun eÄŸitim faaliyetlerine devam ettirmektedir. Yayın performansına bakıldığında da büyük bir baÅŸarı trendi izleyen IÄŸdır Üniversitesi, 2009-2019 yılları arasında 300’e yakın uluslararası yayın çıkarmıştır. IÄŸdır Üniversitesinin ulusal ve uluslararası durumuna bakıldığında ise; tamamlanmış 3 TUBÄ°TAK projesi ve 82 BAP projesi; yürürlükte olan 3 TUBÄ°TAK ve 81 adet BAP projesi bulunmaktadır. Ayrıca son 1 yılda çok sayıda patent baÅŸvurusu yapan IÄŸdır Üniversitesi; 3’ü Sanayi Ä°ÅŸbirliÄŸi Projesi, 3’ü de Uluslararası olmak üzere 6 adet patent projesini halen devam ettirmektedir. SERKA ve DAP gibi Bölgesel Kalkınma Ajansları ile yakın iÅŸbirliÄŸi içerisinde olan IÄŸdır Üniversitesi, bölge kalkınma ajanslarıyla birlikte 5 adet önemli projenin de ortağı durumundadır. Son 1 yılda 25 devlet üniversitesi arasında uluslararası yayın ölçüm indekslerine göre 60 basamak yükselerek hızla üst sıralara çıkmayı baÅŸarmıştır. 17 ülkeden 175 öÄŸrenciye kucak açıp bünyesine katan IÄŸdır Üniversitesi, bu güne kadar yurtdışı üniversiteleri ile 69 iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸmasını gerçekleÅŸtirmiÅŸtir. Günümüzde güçlü akademik kadrosu sayesinde Beden EÄŸitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) alanında bölgede en çok tercih edilen Üniversitelerden biri olma baÅŸarısını elde etmiÅŸtir. Hayata Geçirilen Projeler Yakın zamanda DAP’ın desteÄŸiyle kurulumu tamamlanan ve bölge üniversiteleri arasında rol model olan izlenen 500 Kw’lık GüneÅŸ Enerjisi Santrali (GES) ile IÄŸdır Üniversitesinin elektrik gideri 3 milyon tl’den 2 milyon tl’ye indirilmiÅŸtir. Bölgede yoÄŸun olarak yapılan hayvancılık faaliyetlerinin desteklenmesi ve iyileÅŸtirilmesi amacıyla kurulan Hayvan Hastanesi ile hayvan ölümlerinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda hastane bünyesinde bulunan görüntüleme merkezi, cerrahi müdahale birimleri ve hayvan ambulansı ile mikrobiyolojik hastalıkların teÅŸhisi ve jinekolojik müdahalelerin yapılmasına olanak saÄŸlayan güçlü alt yapının kurulması saÄŸlanmıştır.

 

Bölge çiftçilerinin eÄŸitilmesi ve daha iyi koÅŸullarda tarım faaliyetlerinin yapılabilmesi amacıyla Çiftçi EÄŸitimi Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi kurularak çiftçilere bilinçli tarım yapabilmeleri için çeÅŸitli eÄŸitimler verilmeye baÅŸlanmıştır. Yine saÄŸlık alanında önemli yatırımlar yapmaya devam eden IÄŸdır Üniversitesi, SaÄŸlık Meslek Yüksekokulu bünyesinde benzerine az rastlanan SaÄŸlık Simülasyon Laboratuvarını kurarak, öÄŸrencilerin uygulamalı eÄŸitim almaları yönünde önemli bir projeyi ülkemizde hayata geçirmiÅŸtir. Güçlü teknolojik altyapı cihazlarıyla AraÅŸtırma Laboratuvarı ve Uygulama AraÅŸtırma Merkezinde toprak, su ve gıda analizleri yapmaya devam etmektedir. Aynı ÅŸekilde Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı ile Sivil Hava UlaÅŸtırma Ä°ÅŸletmeciliÄŸi Programında eÄŸitim gören öÄŸrencilerin havacılık sektöründe deneyim kazanmaları amacıyla bölgede ilk ve tek olma özelliÄŸine sahip Mock-Up sınıfı kurulmuÅŸtur. Müzesi bulunmayan IÄŸdır’ın bölgeye ait sahip olduÄŸu kültürel miras ve deÄŸerlerin IÄŸdır Üniversitesi RektörlüÄŸündeki kurulumu tamamlanan müzede sergilenmesine baÅŸlanmıştır. Ayrıca yöreye ait ürünlerin coÄŸrafi iÅŸaretlerinin alınması için çeÅŸitli baÅŸvurular yapılmış; TaÅŸ Köfte ve IÄŸdır Kayısının coÄŸrafi iÅŸareti alınarak tescillenmiÅŸtir. Öte yandan Omaç Aşı, BozbaÅŸ gibi geleneksel yemekler ile Süper Domates, Al Alma ve Kadıkışlak Üzümü gibi ürünlerin tescillenmesi amacıyla deÄŸerlendirmesi de halen yapılmaktadır. Yörenin toprak, su ve saÄŸlık haritalarını ortaya çıkarmayı baÅŸaran IÄŸdır Üniversitesi; maden, bitki ve yer altı sularının keÅŸif noktalarını belirlemiÅŸtir. Bu kapsamda IÄŸdır hinterlandında 2 adet sıcak su kaynağının çıkarılma ruhsatını elde etmiÅŸtir. Åžehit Bülent Yurtseven Kampüsünde bulunan ÇaÄŸrı Merkezinin kurulumu tamamlanmış, bölgedeki iÅŸsizlik sorununu ortadan kaldırmak amacıyla çok sayıda insan istihdam edilmiÅŸtir. Urfa Göbekli Tepeyi ortaya çıkaran arkeolog grubu bünyesinde istihdam eden IÄŸdır Üniversitesi; DemirçaÄŸ, Urartu ve Ani Harabeleri ile ilgili arkeolojik kazı çalışmalarını devam ettirmektedir. Bölgenin Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Yapısına Destek Veren Projeler Son 1 yıl içerisinde 50’den fazla istihdam olanağı yüksek yeni bölüm ve program açan IÄŸdır Üniversitesi, artan öÄŸrenci sayısıyla birlikte IÄŸdır iline ekonomik, kültürel ve sosyal anlamda önemli katkılar saÄŸlamayı kendisine amaç edinmiÅŸtir. Yöreye eko saÄŸlık turizmi alanında katkı sunmak için Tuzluca’da yer alan Tuz MaÄŸaralarının iÅŸletme dışı kalan bölümlerini ajans destekleriyle ekonomiye kazandırmıştır. Bu kapsamda bölge sakinlerinin sorunlarına eÄŸilen ve ihtiyaçlarına cevap vermek için yoÄŸun bir mesai ve çaba harcayan IÄŸdır Üniversitesi; vatandaÅŸların daha iyi koÅŸullarda saÄŸlık hizmetlerinden faydalanması için Tıp Fakültesinin kurulması çalışmalarına baÅŸlamıştır.

 

Ayrıca Hukuk, SaÄŸlık, Veterinerlik ve EÄŸitim Fakültelerinin açılması amacıyla Yüksek ÖÄŸretim Kurulu’na (YÖK) baÅŸvuru yapmıştır. Bölge ekonomisini canlandırmak için Ä°pek BöceÄŸi YetiÅŸtiriciliÄŸine baÅŸlayan IÄŸdır Üniversitesi, Mantar Üretim Teknolojileri Tesisinin kurulması için giriÅŸimlerine devam etmektedir. Sıcak su ile ayrık otların öldürülmesi iÅŸlemi gerçekleÅŸtirilmiÅŸ, Kinoa, chia, Antep fıstığı ve trüf mantarı gibi katma deÄŸeri yüksek ürünlerin yetiÅŸtirilmesi için de çalışmalar baÅŸlatılmıştır. Öte yandan Ä°nÅŸaat ve Makine Laboratuvarın kurulumu, kampüs camii projesi, çiçek seraları, peyzaj alanı düzenleme projesi, sıfır atık kampüs projesi, paletli araç üretimi, 3D Cihazı, çiçek seraları, robotik kodlama, seramik, kök boyalı ahÅŸap ve halı, tuz lambası üretimi gibi birden çok proje ile IÄŸdır ilinin ve bölgenin ekonomik, kültürel ve sosyal yapısına destek vermektedir. Ayrıca üretilen ürünlerin satışı yapılarak IÄŸdır Üniversitesinin maddi ihtiyaçlarını karşılamak amacındadır. Adeta bacasız bir fabrika olan IÄŸdır Üniversitesi, bölgeye aylık 10 milyon TL tutarında bir finans kaynağı ve katma deÄŸer saÄŸlamaktadır. Kamu kurum ve kuruluÅŸları ile özel sektör ve vatandaÅŸlara 7/24 hizmet veren Uygulama Oteliyle turizm ağırlama ve konaklama alanında örnek sayılabilecek bir Üniversite modeli yaratılmıştır. Ä°ndekslerde ve beÄŸeni oranlarında üst sıralarda yer alan IÄŸdır Üniversitesi Uygulama Oteli, hem Turizm Fakültesi öÄŸrencilerine uygulamalı eÄŸitim olanağı sunmakta hem de vatandaÅŸlara hizmet vererek sosyal sorumluluk hizmeti gerçekleÅŸtirmektedir...

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA