Ben Organlarımı Bağışladım. Ya Siz?


Bu makale 2018-12-04 06:25:16 eklenmiş ve 385 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

Ben Organlarımı Bağışladım. Ya Siz?

 

Bir dostum bir süre önce böbrek yetmezliÄŸinden yaÅŸamını yitirdi. Åžayet uygun böbrek bulunup nakil yapılsaydı bugün yaşıyor olacaktı. Modern bilim organ bağışlayın diyor. Dini inançlar organ bağışlayın diyor. Doktorlar organ bağışlamak insanlığa hizmettir diyor. Müftü büyük sevaptır diyor. Öyle ise neden hala organlarımızı bağışlamıyoruz?

 

 Ä°slamiyet  “Bir insanı yaÅŸatmak bütün insanlığı yaÅŸatmak gibidir” diyor. Öldükten sonra tüm organlarımız toprak olacak. Mezarda haÅŸerelerin yiyeceÄŸi organlarımızı neden insanlıktan esirgiyoruz?

 

Ben esirgemedim, bütün organlarımı bağışladım. Herkesi organlarını bağışlamaya davet ediyorum. Tüm halkımız bu konuda duyarlılık göstererek organ bağışında bulunmalıdır. Hiç bir açıdan hiç bir sakıncası olmayan organ bağışında ülke olarak Ä°ran’ın çok gerisindeyiz. Ä°ran’da organ bağışı yüzde 80’lerde. Ülkemizde ise yüzde 18..!

 

Avrupa’da organ bağışı % 70’lerin üstünde. Bizde ise saÄŸ iken yapılan organ bağışlarında yüzde 70’lerdeyiz..!  Ancak ölüm sonrası organ bağışında yüzde 18’deyiz. Yani saÄŸ iken böbrek ve ciÄŸer baÅŸta olmak üzere organlarımızı bağışlıyoruz. Ancak her nedense öldükten sonra ki organ bağışlarında ülke olarak son sıralardayız.

 

Umutları, hayalleri ve aileleriyle beraber büyük ümitlerle organ nakli bekleyen binlerce yurttaşımız var. Çok azı ender olarak uygun organı bulup yaÅŸama tutunurken, BirçoÄŸu ya yıllarca makinelere baÄŸlı olarak yaşıyor ya da bünye iflas ediyor ve yaÅŸama veda ediyorlar. Oysaki toplum olarak hepimiz organ bağışında bulunursak bu insanlarımızı yaÅŸatmış oluruz. Umutları, hayalleri ve gelecekleri yok olup gitmez...

 

Organ bağışladıktan sonra, organlarımızı bağışladığımızı, Bu durumun her açıdan normal ve iyi bir davranış olduÄŸu konusunda ailelerimizi, çevremizi aydınlatarak onları da teÅŸvik edelim. Özellikle ailemize organlarımızı bağışladığımızı anlatarak onları ikna etmeliyiz.

 

Çünkü organlarını bağışlayan bir kiÅŸi öldükten sonra ailesinin izni olmayınca teamüller gereÄŸi organlar yine alınmıyor. Hukuken bir sakıncası yok. Birey organlarını saÄŸ iken bağışlamışsa organlar alınır. Ancak ülkemizde birey saÄŸ iken organlarını bağışlamış olsa dahi ailenin acısına binaen yine de ailenin izni gerekiyor. Bireyin organ bağışlarken ismini verdiÄŸi en yakın akrabasından izin isteniyor. Kabul etmez ise organ bağışı gerçekleÅŸmiyor. Bu nedenle ailelerimizi organ bağışı konusunda aydınlatmamız lazım.

 

Bazı yurttaÅŸlarımızda “Ben öldükten sonra benim bağışladığım organla yaÅŸayan biri günah iÅŸlerse bana da günah yazılır” gibi yanlış inançlar var. Böyle bir ÅŸey söz konusu deÄŸil. Ä°slam’da ruh ve cüz i irade kavramları var. Bedenden ayrı olarak her bireyin ruhu ve cüzi iradesi ayrı ayrıdır. Din âlimlerimiz organlarınızı bağışlayınız hiçbir sakıncası yoktur. Bilakis büyük sevabı vardır demektedirler. Herkes hiç bir vesveseye kapılmadan huzur içinde gönül rahatlığıyla organlarını bağışlayabilir. Ben öyle yaptım...

 

Ülke olarak organ bağışında beklenen noktada deÄŸiliz. Herkesi organ bağışlamaya davet ediyorum. Organ bağışında örnek ülke, örnek toplum biz olmalıyız…

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA