Nargile Tehlikesi ve Denetimsizlik Halkın Sağlığını Tehdit Ediyor


Bu makale 2018-06-12 10:06:08 eklenmiş ve 1850 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

 
Nargile Tehlikesi ve Denetimsizlik
 
Ülke genelinde ve IÄŸdır'da Vali yolundan Ä°dirmava kahvelerine kadar birçok yerde sigara ve nargile yasağını dinleyen yok. 
Kapalı alanda nargile içmekte yasaktır
Ancak yasaÄŸa raÄŸmen nargile satışı ve içiminin devam ettiÄŸini görüyoruz. Nargilenin dışarıda içilmesi için de "Nargilelik tütün mamulü sunumu uygunluk belgesi" olması lazım. Nargilelik tütün mamulü sunumu yapan kiÅŸilerle, nargile tütünü satmak isteyenlerin, toptan satış belgesi olması ÅŸartı var. Nargile satış belgesine sahip tüm iÅŸyerleri, sigara yasağı kapsamına dahildir.  
 
YasaÄŸa uyan esnaf zarar ediyor
 
YasaÄŸa uyan birkaç iÅŸletme sahibi hemÅŸerilerimiz ise zarar ediyorlar. MüÅŸteri yasaÄŸa uyan dürüst yurttaÅŸa “falanca mekânda içiliyor. Sen niye bırakmıyorsun?” içilen yere gidiyor. Ve böylece yasaÄŸa uyan esnaf zarar ediyor. IÄŸdır’da bulunan birçok mekân kapalı alanda yasak yokmuÅŸ gibi sigara ve nargile içirmektedirler.
Nargilenin zararları korkutucu boyutta!
IÄŸdır'da neredeyse tüm cafelerde,bulunan nargile özellikle gençleri ölüme sürüklüyor. Ä°lgili makamların duruma el atması lazım. Birçok yerde 18 yaşından küçüklerin bile nargile tüttürdüklerini görmek mümkün.
Uzmanlar nargilenin sigaradan kat be kat daha zararlı olduÄŸuna dikkat çekiyorlar. Nargile, kullanıcının bir hortum aracılığıyla sudan geçerek süzülen dumanı içine çekmesini saÄŸlayan bir düzenekle çalışır. Bu sudan geçirilme iÅŸleminin zehirli maddelerin suda kaldığı ve nargilenin zararsız ya da daha az zararlı olduÄŸu iddia edilmektedir. Ancak tıpkı daha önce filtreli sigaralarda yapıldığı gibi bir kandırmacadır. Oysaki suda çözünen sadece 5-10 madde olup suda kalmadan içimize çektiÄŸimiz daha binlerce madde var.
 
Yüz Sigaraya Denk Geliyor
 
Bir kiÅŸi ortalama 20 ila 80 dakika arasında nargileyi tüketmekte yani kısa sürede çok yoÄŸun miktarda karbonmonoksit, ağır metal ve katrana maruz kalmaktadır" diyen Doktorlar: "Bir nargile tüketimi yaklaşık olarak 100 adet yani 5 paket sigara içimine denk gelmektedir. Bunu düÅŸündüÄŸümüzde haftada bir kere nargile içmek her gün 1 paket sigara içmek ile eÅŸ deÄŸerdir. Nargile sanıldığı gibi masum deÄŸildir. Nargile dumanındaki zehirli maddeler korkutucu boyuttadır.
Nargiledeki arsenik, nikel, kobalt, krom ve kurÅŸun miktarı, sigara dumanındaki miktarlara göre çok daha yüksektir. ÖrneÄŸin sigara dumanında 34-85 ng kurÅŸun bulunurken, nargilede bu oran 6 bin 870’dir. Sigara dumanında 40-120 arsenik varken nargile dumanında bu miktar 165 ng’dir. Bu maddelerin tümü topraktan tütün bitkisine geçen ağır metallerdir. Hepsi son derece zehirlidir. Bir oranlama yapılırsa “Nargile sigaradan 50 kat daha zararlıdır”. Sonuç olarak nargilenin zararsız ya da daha az zararlı olduÄŸu iddiaları gerçeklerden uzaktır. Bu gün için gençlerimize sigara alışkanlığı kazandırmak amacıyla kullanılmaktadır" ÅŸeklinde uyarıda bulunuyorlar.
 
Nargile dumanının baÅŸta KOAH (kronik obstruktif akciÄŸer hastalığı) olmak üzere akciÄŸer hastalıkları, kalp hastalıkları ve akciÄŸer kanserine yakalanma riski ciddi ölçüdedir.
 
Ağız Parçası DeÄŸiÅŸse Bile Hastalık BulaÅŸtırır
Ayrıca ağız parçası deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olsa bile aynı ÅŸiÅŸenin paylaşılması nedeniyle tüberküloz (akciÄŸer veremi), hepatit (sarılık) gibi bulaşıcı hastalıklara yol açabilir. Ayrıca sigarada olduÄŸu gibi tütün kullanılması sebebi ile bireyler üzerinde bağımlılık yapma potansiyeli vardır. Tıpkı sigara gibi gebelerin nargile kullanması da bebeklerin düÅŸük kilo ile doÄŸumuna yol açmaktadır. Özellikle gençler arasında nargile kullanımının yaygın olması ve zararsız, hatta eÄŸlenceli bir aktivite olarak algılanması nedeniyle gelecek nesillerde sigaradan daha büyük bir tehdit oluÅŸturmaktadır.
Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA