Iğdır’daki Azerbaycanlılar Üzerine…


Bu makale 2018-02-08 07:35:05 eklenmiş ve 852 kez görüntülenmiştir.
Murat AkkuÅŸ

IÄŸdır’daki Azerbaycanlılar Üzerine…

 

1992’de Dilucu sınır kapısının açılmasıyla Azeri yurttaÅŸlar ülkemize gelmeye baÅŸladılar. Derken mazot ticareti ile Nahçıvan Dallas, IÄŸdır megakent olma yoluna girmiÅŸti. Bir süre sonra kartellerin devreye girmesiyle mazot ticareti bitirildi.

 

Ondan sonra da fuhuÅŸ, kaçakçılık, vesaire suçlar baÅŸ gösterdi. IÄŸdır’da suça bulaÅŸan Azerbaycan vatandaÅŸlarının haddi hesabı yok. Emniyet ve adli kayıtlar bize bunu gösteriyor. FuhuÅŸ bu suçların başında geliyor. Bunu Kavga, adam yaralama, adam öldürme, kaçakçılık, göçmen kaçakçılığı vesaire suçlar izliyor. Hatta Nahçıvan eski gümrük müdürü 2013’te rüÅŸvetten Kars’ta tutuklandı. Nahçıvan ve Bakü’de ticaret yapıp servet yitiren vatandaÅŸlarımızın sayısı da az deÄŸil. Kimi parasını alamadı, kimi de götürdüÄŸü malı geri getiremedi. Bir yığında sonuç alınamayan ticari davalar mevcut. Bunun yanında Azerbaycan’da iÅŸ yapabilen birçok vatandaşımız da var.

 

Maalesef geçtiÄŸimiz hafta hepimiz Azerbaycan uyruklu Teymur R.’nin 17 bıçak darbesiyle katlettiÄŸi Åžefika Teyzenin acısıyla irkildik. IÄŸdırlının yüreÄŸini açtığı, yardım ettiÄŸi 23 yaşındaki katil suçunu itiraf etti ve tutuklandı. Daha önce de Azeri uyruklu bir genç bir kadını öldürerek cezaevine girmiÅŸti.

 

Åžefika Hanım teyzemize Allah’tan rahmet, kederli ailesine baÅŸsaÄŸlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun inÅŸallah. Ülkemizde suça bulaÅŸmış Azerbaycan yurttaÅŸlarının hatalarını tüm Azeri kardeÅŸlerimize mal etmemeliyiz. Her toplum içinde yanlış insanlar var.

 

Bu vakalar olurken Azerbaycan Kars BaÅŸkonsolosluÄŸu ve ona baÄŸlı IÄŸdır konsolosluÄŸu IÄŸdır’da kendi yurttaÅŸları ile ilgileneceklerine yeni atanan kurum amirlerimizi ziyaret ediyorlar. O da her kurum amirini deÄŸil, seçip gidiyorlar! Dernek, basın, belediye ziyaretlerinde ise Kürt kökenli Türk vatandaÅŸlarını asla ziyaret etmezler. Sadece bir kez Haydar Aliyev parkı için belediye teÅŸrif ettiler. Ve ziyaretin bunun için olduÄŸunun altını çizdiler. BaÅŸka bir ülkenin misyon ÅŸefi baÅŸka bir ülkede ayrı gayrı oluÅŸturma gayretinde olmamalıdır. Bunu burada ziyadesiyle yapanlar var zaten..!

 

Azerbaycan diasporası Hocalıyı, KarabaÄŸ’ı bırakın Türkiye’ye ve dünyaya anlatmayı, IÄŸdır’mıza dahi kendilerini anlatamıyorlar. Türk ve Kürt yurttaÅŸlarımıza son derece mesafeliler. Bu durum Azeri yurttaÅŸlarımız içinde kısmen geçerlidir. Azeri kardeÅŸlerimiz arasında da diyalogları bir elin parmak sayısını geçmez. Belli bir iki dernek var. O derneklerinde yalnızca baÅŸkanlarıyla muhataplar. Dernekteki diÄŸer kiÅŸiler ne olup bittiÄŸini bilmezler!

 

Konsolosluk ilk açıldığında gazetemize iadeyi ziyarette bulunmuÅŸlardı. Ä°lgimizi aynı ölçüde sürdürmemize raÄŸmen her nedense daha sonra diyaloÄŸu bıçak gibi kestiler. Azerbaycan konsolosluÄŸu ziyaret ve diyaloglarını hangi kriterlere göre yapıyor bilemiyorum?

 

Birine gidip birine gitmeyerek soru iÅŸareti yaratacağınıza kendi vatandaÅŸlarınızı ziyaret edip dertlerine derman olmanız daha doÄŸru olmaz mı? Hamal pazarında iÅŸ bekleyen insanınıza iÅŸ, aÅŸ imkânı sunamaz mısınız? Suç iÅŸleyenleri rehabilite edemez misiniz? IÄŸdır’daki konsolosluÄŸunuzun bir arkasındaki apartmanın tamamı ülkenizin kadınları kiralamış. Ä°çkili restoranlar hariç benzer birçok apartman ve ev var. Ziyaret edip neden buradasınız? Size nasıl yardımcı olabiliriz?  Onlara iÅŸ bulma veya geçinebilecekleri kadar maaÅŸ baÄŸlamayı düÅŸündünüz mü?  Ä°lgili kurumlarınıza bunları rapor ettiniz mi?

 

IÄŸdır’da çalışma izni olmadan kaçak çalışan yüzlerce Nahçıvanlı var. Bunların başında kapıcılar ve vasıfsız iÅŸçiler geliyor. Geçen yıl Tebrizli bir dostumun kömür satışına yardımcı oldum. Nahçıvanlı bir kaç kapıcı bize gelerek “Elimizde bu kadar apartman var. Bize ton başına 40 lira vermezseniz, Ä°ran kömürü kötü, yanmıyor deriz. Sattırmayız. Fakat parayı verirseniz kömürü sizden aldırırız” dediler. Kabul etmedik ve dediklerini yaptılar. Azerbaycanlı kapıcıların böyle organize çalışmalarına da ÅŸahit olduk.

 

Geçen gün kayıp ilanı için gelen apartman sakini bir bayan belediyeden su faturasını yatırmaktan geldiÄŸini söyledi. Ve Belediye yetkilisinin kendisine siz bu apartmana girmeden önce kimse su parası vermiyordu. Siz gireli su parası düzenli ödeniyor” demiÅŸ. Bu derece de dürüst olan bu insanlar birçok daireyi de satın almış durumdalar. Ne yaptıkları, nasıl para kazındıkları beni ilgilendirmez. Turisttirler sonuçta. Avrupalı ülkemize gelip her türlü rezilliÄŸi yapıyor, turist deyip hayranlıkla izliyor iken, benim bu kardeÅŸlerimize diyecek bir ÅŸeyim olmaz. Öyle bir yetkim de yok. Yetkinin kimde olduÄŸu bellidir.

 

Birileriniz dağılan yuvalar, hastalıklarla heba olan yaÅŸamalar, her ay Western Union ve PTT ile yurtdışına çıkan paralar diyebilir. Her akÅŸam Ä°ran’dan ve çevre illerden IÄŸdır’a gelen yerli döviz demeyeceÄŸim, çünkü o da beni ilgilendirmez. Her kesin aklı başında sonuçta! herkes kendi tercihini kendisi yapar… 

 

 

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA