Orta Doğu’da Barışı Öldürmek !


Bu makale 2017-12-29 06:55:18 eklenmiş ve 9498 kez görüntülenmiştir.
Kurdistan Yazarlar

        Orta DoÄŸu’da Barışı Öldürmek !

 

ABD, Kudüs’ü Ä°srail’in baÅŸkenti olarak tanıdı !  Peki bu süreç nasıl iÅŸleyecek ve bu karar Filistin’de neleri tetikleyecek?

 

Trump, seçim döneminde Yahudi lobisine bir takım vaadlerde bulunmuÅŸ ve Kudüs’ü baÅŸkent olarak tanıma sözü vermiÅŸti. Bunu 2008’de Obama da yapmıştı; Bush ve Bill Clinton dahil önceki baÅŸkanlar da aynı vaadlerde bulunmuÅŸlardı. Fakat bu baÅŸkanlar, vaadi yerine getirmedikleri için seçim de kaybetmediler zamanında. Peki Trump, barış sürecini ateÅŸe atma pahasına böyle bir adımı neden attı ve oluÅŸacak sonuçtan neler umuyor ?

 

Tarih boyunca, birçok kutsal yapıya ev sahipliÄŸi yapmasından dolayı çok sayıda savaÅŸa sahne olan ve defalarca yıkılıp yeniden inÅŸa edilen Kutsal Kudüs; bugün, geçmiÅŸi katliamlarla dolu bir ülkenin insafına terk edilmekle karşı karşıya. Uluslararası anlaÅŸmalara ve ilgili BM kararlarına aykırı bu karar, o bölgede yaÅŸanılanların gerçekliÄŸinden uzak ve iç politik hesaplarla alınmış bir karardır. Bu karar, iki devletli çözüm sürecine vurulan ağır bir darbedir.Ä°srail’in 1967’den beri DoÄŸu Kudüs’te sürdürdüÄŸü iÅŸgallerin meÅŸruiyet kazanmasının önizlemesidir.

 

Karar; İsrail Baskı Politikasına Destek Midir !

Barış sürecini yok edecek olan bu karar,tarih ve hukuk önünde asla meÅŸru kabul edilmeyecek bir olaya imza atmaktır.Trump açıklamasında; bunun gecikmiÅŸ bir karar olduÄŸunu ve baÅŸarısız stratejilerle sorunların çözülemeyeceÄŸini ve ayrıca bu kararın  da barışa katkı saÄŸlamak adına atılmış bir adım  olduÄŸunu belirtiyor.

 

Bu karar barışa ne kadar katkı saÄŸlar! Oldukça tartışılır bir konu elbette.Bu karar barış kararı deÄŸil; bölgeyi kargaÅŸaya,kaosa, ateÅŸe atma kararıdır.Ä°srail ve Filistin arasındaki barışın saÄŸlanmasında temel unsur Kudüs’tür. Bu destek, Filistin-Ä°srail meselesindeki çözümsüzlüÄŸe güçlü bir katkı saÄŸlayacaktır.

Filistinliler, DoÄŸu Kudüs’ü ileride kurulacak bağımsız bir Filistin devletinin baÅŸkenti yapmak istiyor. Bu yüzdendir ki; Kudüs’ün Ä°srail’in baÅŸkenti olma ihtimali ileride kurulabilecek bağımsız bir Filistin devletinin temeline atılan bir dinamitten farksız olacaktır.Bu karar, beraberinde iki devletli çözüm planını da mezara gömecektir.

 

Suriye’nin 2011’den beri nasıl  yandığını, Irak’ın Amerika iÅŸgalinden sonra kendine gelemediÄŸini, bir çok yerde yaÅŸanan Sünni-Åžii geriliminin geldiÄŸi noktayı görüyoruz.Peki bu Filistin davasına kimler arka çıkacak ? Bu davadan bir destek çıkar mı dersiniz?

 

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Kurulu, Trump’ın Kudüs'ü Ä°srail'in baÅŸkenti olarak kabul etmesi kararını reddeden tasarıyı oyladı.Karar tasarısı 128 oyla kabul edildi ; 9 ülke ret oyu, 35’i çekimser oy kullandı.Fakat,  asıl önemli olan bundan sonra nasıl bir yol izleneceÄŸidir.Barışın saÄŸlanması uluslararası toplumun bütün olarak bir sorumluluÄŸudur. Çünkü yapılan bu hamle zaten çalkantılı haldeki bölgeyi daha da istikrarsızlaÅŸtıracaktır. Bir bölgenin sorunlarını çözmek için baÅŸka bir bölgenin varlığını ve haklarını yok sayamazsınız.

 

Tepkiler Ciddi Bir Yankı Uyandırır Mı !

 

Ä°slam ülkelerinde birlik beraberlik olmuÅŸ olsaydı bugün böyle bir adım atılabilir miydi ? Ä°slam ülkelerinin bu noktada, cesur davranma, her ÅŸeyi göze alan bir iradeyle ortak tavır koyma noktasında eksikliÄŸi bulunmakta. En azından, karardan sonra verilen tepkilerden bunu ölçmek pek de zor deÄŸil.Gerçek anlamda bu ülkelerden kaçı ABD’ye ve Ä°srail’e karşı tutum alacak dersiniz?

 

Suudi  Arabistan, Mısır, Arap ülkeleri, Asyalı Müslümanlar  öncülüÄŸü ele almazsa bu kararlar istediÄŸi yankıyı bulamaz. Yapılması gereken Ä°srail-Filistin arasında saÄŸlanacak barış için çizilen bir yol haritası ve somut adımlar olmalıdır.Müslüman ülkeler aynı çatıda toplanmalı.Milletler;  mezhep farklılıklarını, Batı ile iliÅŸkilerini bir kenara bırakıp Kudüs’e ve onun hassasiyetine odaklanırsa belki o zaman bu kararlardan vazgeçirilir. DiÅŸarıdan gelecek tepkiler Filistinlilerin de direncini artıracaktır; aksi halde onlar da bir yere kadar direnecektir.

 

 

ZOZAN AYDIN

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA