İnsan Olabilmenin Ötesinde…


Bu makale 2017-11-28 07:27:56 eklenmiş ve 1075 kez görüntülenmiştir.
Kurdistan Yazarlar

      Ä°nsan  Olabilmenin Ötesinde…

 

 Ä°nsanlığın tanımı nasıl yapılır ? insanlık dediÄŸimiz kavram neye göre ÅŸekil alır ? Bir canlı olarak insan doÄŸmamız onun tüm özelliklerini taşıdığımız anlamını mı taşır ? Ä°nsanı insan yapan birçok deÄŸer vardır ; bu deÄŸerler çoÄŸunlukla insandan insana deÄŸiÅŸkenlik gösteren türdedir. Ä°nsan olabilmek için sadece insan olarak doÄŸmak yetmez. Sahip olduÄŸun insani deÄŸerleri kötü amaçla kullanan; içi kin ve nefretle dolup taÅŸan, merhameti olmayan, acıma duygusundan yoksun, bencil bir varlığa insan demek doÄŸru mudur ?  

 

Ä°nsan olmanın yolu birbirini anlamaktan geçer; bizi birbirimize baÄŸlayan ortak deÄŸerlerimize sahip çıkmaktan belki de. Karşımızdaki insanı anlayabildiÄŸimiz kadar, onu sevip deÄŸer verdiÄŸimiz kadar insanızdır onun gözünde. Canını acıttığınız, merhamet göstermediÄŸiniz, nefret beslediÄŸiniz birinden sizi sevip saymasını, sadık ve baÄŸlı kalmasını istemeye hakkınız olduÄŸunu düÅŸünebilir misiniz ki! O halde diyebilmeliyiz ki insan olarak yaÅŸamak yetmez biraz da iyi insan olmak için çabalamak gerek.

 

Sen diÄŸer canlılardan farklı yaratıldın. Seni ayıran özellikler var; yeme içme,uyuma yürüyebilme, yaÅŸama veya ölme gibi her canlıda olandan öte ÅŸeyler. Ne kadar farkındasın bunun ?  insan olarak doÄŸduktan sonra hayatına insan olarak devam edebilmenin gereklerini yerine getirebilmendir asıl mesele. Ne zengin ne de fakir olmak ; ne özgür ne de tutsak ! Zekasını vicdanıyla tamamlayandır insan olan. Her kargaÅŸadan faydalanıp kaos yaratan deÄŸil; dil,ırk,renk,din,ideoloji ayırt etmeden herkesi sevebilme yetisine sahip olandır insan olan.Çünkü  insan olmak, her ÅŸeyden önce birilerini ya da biÅŸeyleri sevmekle baÅŸlar.

 

Ä°çinde doÄŸup büyüdüÄŸünüz kültürü,aileyi veya toplumu seçmek sizin  tercihiniz olmayabilir fakat  ‘’insan olmak’’ ya da ‘’insan kalabilmek’’ her daim sizin elinizdedir. Öz benliÄŸinden uzaklaşıp,kimliÄŸini asla kaybetmemeli insan. Dayatılan ideolojiler, politik düÅŸünce ve fikirler hem size hem de topluma zarar vermektedir. Ä°nsanca bir arada yaÅŸamanın önünde bir engeldir. Kürt,Türk,Laz,Rus,Çerkez,Arap,Sırp demeden önce o ‘Ä°nsan’ diyebilmelisiniz. Öldükten sonra herkes insandır. Ölen birini gördüÄŸünüz zaman dilini, dinini,rengini, düÅŸünmezsiniz o da  insandı dersiniz. En azından eÄŸer gerçekten iyi bir insanız bunu diyebilmelisiniz.

 

Zordur günümüz ÅŸartlarında insan kalabilmek,iyi insan olmak. DürüstlüÄŸün prim yapmadığı, haklının savunulmadığı, güçlünün güçsüzü ezerek galip geldiÄŸi bir zamandayız. Sevginin yerini menfaatlerin aldığı , anlayışlı olmanın yerini hiçbir ÅŸeye tahammül edememeye bıraktığı bir zamandır bu. Sen özünden kopmamalısın mesela; sana yapılan iyiliÄŸi, paylaşılan ekmeÄŸi unutmamalısın. Unutma ; bunlar seni sen yapan deÄŸerler deÄŸil miydi zaten ? ‘’ Kendisine iyilik yapamayan biri, baÅŸkalarına da iyilik yapamaz.’’ diyor Samuel Smiles bir sözünde. Ä°nsan kendi içinde,özünde doÄŸruyu yada iyiyi ayırt edebilmelidir. Herkesten, her ÅŸeyden önce kendini sevebilmelidir. Ä°yi bir insansan ; yaptıklarından doÄŸacak eylemlerin de bir o kadar faydalı ve iyi  olacaktır zaten.

 

O zaman her ÅŸey  insanları sevmekle baÅŸlasın ve bir insanı anlayıp dinlemenin, üste çıkmaya çalışılmasından çok  daha deÄŸerli olduÄŸunun farkına varılmasıyla devam etsin. Sevmek sevilmek, deÄŸer vermek deÄŸer görmek, yargılamak yerine anlamaya çalışmak iyi bir insan olmak yolunda attığımız en güzel adımlarımızdır her zaman. Sizi tüm bu güzellikleri yaÅŸamaktan alıkoyan her duygu ve düÅŸünceden arının ve engellerinizi aşın. YaÅŸayın. Geç kalmayın; ne kendinize ne de sevdiklerinize.          

                                                                                                                                               

 

                                                                                                                                                    ZOZAN AYDIN 

 

zozan.aydin@isik.edu.tr

 

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 â€¹ 
 â€º 
ArÅŸiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAÄžLANTILARIMIZ
STK-Ä°Åž DÃœNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FÄ°RMALAR-Ä°Åž DÃœNYASI
DOÄžU KÃœLTÃœR MEDYA