TERCİHLERİMİZİN ESİRİ; ÖZGÜRLÜK


Bu makale 2017-04-27 18:07:57 eklenmiş ve 9290 kez görüntülenmiştir.

TERCİHLERİMİZİN ESİRİ; ÖZGÜRLÜK

 

Özgürlük ve sorumluluk kelimeleri günümüzde yan yana görmeye pek alışık olmadığımız iki kelimedir.

 

Hatta çoğu zaman özgürlük kelimesi sorumluluk kelimesinin tersi olarak anlaşılmaktadır, yani özgür insan kafasına estiği gibi hiç sorumluluklarını düşünmeden davranmaktadır gibi algılanmakta ve düşünülmektedir. Oysa bu iki kelime aslında birbirlerine çok yakın ve birbirleriyle yakın ilişkisi olan iki kelimedir.

 

İnsanın hayatında özgürlük ve sorumluluk yan yana gitmektedir. Ne demektir bu? Yani davranışlarında özgürce seçimler yapan insanlar bu davranışların sonuçlarından da kendileri sorumludurlar. Davranışlarının sorumluluğunu alma fikri ise çoğu insanda kaygı yaratmaktadır. Erich Fromm da ‘Özgürlükten Kaçış’ adlı kitabında özgürlükle ilgili şöyle demektedir: ‘’Özgürlük korkutucu olabilir; çünkü kişilerin sorumluluğunu üstlenmesi gereken önemli kararlar almalarına neden olur’’ (Fromm, 1941/1965) İşte Fromm’un da dediği gibi kendi kararını kendisinin verme özgürlüğüne sahip olan bazı kişiler bu durumdan dolayı kaygı ve korku yaşarlar. İnsanlar hayatlarında bağlanacakları birini ararlar ve kendisine bağlanılmasında hoşlanan birini bulurlar. Daha sonra bağımlı olan kişi vermesi gereken önemli bir karar olduğu zaman gidip bu insana danışır ve kararını onun tavsiyesine göre verir. Böylece olası bir olumsuz sonuçta birey sorumluluktan kaçarak suçu atacağı birisini bulmuş olur ve kaygı yaşamaz.

 

Ancak bu şekilde davranan insanlar zamanla başka bir sorunla karşılaşırlar. Bu şekilde davranan insanlar daima başkalarının istekleri ve yönlendirmelerine göre yaşadıkları için kendi istek ve arzularını bastırmakta ve içinden geldiği gibi yaşama lüksüne sahip olamamaktadır. Bu da bireyin kendi hayatı üzerindeki kontrolü kaybetmesine yol açmaktadır.

 

Yani bireyler kısa vadede sorumluluktan kaçmış ve kendini güvende tutmuş olmalarına rağmen uzun vadede daha büyük sorunlarla karşılaşmaktadır. Bu şekilde yaşayan insanların bu sorunu aşmak için günümüzde psikolojik danışmaya geldiği görülmektedir. Özgürlükle özdeşleşen kaygılarla savaşmak için çoğumuz toplumun bizim için uygun gördüğü rolü ve yaşam tarzını benimseriz.

 

Sağlam bir iş bulup kendi düzenimizi kurarız ve makinenin çarklarından biri oluruz. Herkesin davrandığı gibi davranarak kendi bireyselliğimizden ve kişisel özgürlük bilincinin getirdiği kaygılardan geçici bir süre için kurtuluruz. İşte insanlar aslında dünyanın daha özgür bir yer olması için çalışırken ve bunun için fiziksel ve zihinsel savaşlar verirken bir yandan da özgürlükten ve özgürlüğün getirmiş olduğu sorumluluklardan bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde kaçmaya

 

çalışmaktadırlar. Ancak bu kaçış onları çoğu zaman mutsuzluğa sürüklemektedir. Dahası mutsuzluğunun sebeplerini başka yerlerde aramakta ve buldukları yanlış çözümlerle daha da mutsuz olmaktadırlar.

 

Kısacası insanlar hayatlarını sürdürebilmeleri için hayatta bazı tercihler yapmaktadırlar. Bu tercihler aslında insanın özgürlüğü ölçüsünde yapıldığından beraberinde gelen sıkıntılar ise yaptığı özgür tercihin sorumluluklarıdır. Bu sorumluluklar bize gösterir ki ne yaparsak yapalım özgür olarak yaptığımız her seçim ve davranış bizi bundan doğan sorumlulukların esiri yapar. Yine sonuç olarak şunu söyleyebiliriz ki mutlak bir özgürlükten bahsetmek mümkün değildir.

 

PSK. Çetin ALPASLAN                

 

 

PSK. ÇETİN ALPASLAN BAYRAMINIZI KUTLADI

 

Doğu Medya’da değerli yazı ve görüşleriyle psikoloji dalında fikir ve görüşleriyle halk sağlığı alanında toplumsal alana önemli katkılar sunan Psikolog Çetin Alpaslan bayramınızı kutladı…

 

Alpaslan, “Bayramınızı en içten dileklerimle kutlarım. Sevdiklerinizle birlikte geçireceğiniz mutlu bayramlar dilerim” dedi.

 

Psikolog: Çetin Alpaslan

 

psikolog.cetin@gmail.com

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA