BARIŞ’IN HAYALİNİ KURMAMIZI BİLE İSTEMİYORLAR…


Bu makale 2015-09-06 18:58:01 eklenmiş ve 9389 kez görüntülenmiştir.

BARIŞ’IN HAYALİNİ KURMAMIZI BİLE İSTEMİYORLAR…

 

Bir Eylül dünya barış gününde,barış hayalimize,bir sevinç katacak haber alabilirmiyiz bilemiyorum . Açıkçası umudumuz tükeniyor.yıllardır Kürt inkârı üzerine,varlığını oturtmaya çalışan.Türk devleti ve bu inkara karşı,mücadele eden kürtler zaman zaman şidetlenen, çatışmalar Türkiye'yi ekonomik ve siyasal anlamda büyük sıkıntılarla karşı karşıya bıraktı.

 

Kuzey Kurdistan ayaklanmaları,Türk devletinin yüzlerce yıllık imparatorluk ,geleneğine sahip yapısı karşısında önemli bir gelişme kaydedecek,bir ulus hakları elde edemedi.bu ayaklanmaların çoğu şiddetli bir biçimde bastırıldı.çeşitli tarihlerde.önemli liderleri ve ayaklanma kadroları idam edildi.ayaklanmaya destek veren bölgeler bombalandı .acımasızca katliamlar yapıldı.hatta ayaklanmaya katılmayan aşiretler ve aileler bile ilerde tehlikeli unsurlar diye sürgüne yollandı.gitikleri yerlerde hakaretlere ve asimilasyona tabi tutuldular.kürtler buna rağmen,haklarını elde etmek için,yeniden hep tarih sahnesine çıktılar kürtler özellikle 70 li yılardan sonra kuzey Kürdistan'da ve Türkiye metropol bölgelerinde,başta okudukları Üniversitelerde örgütlenerek,bölgelerine doğru yayılmaya başladılar.türk devleti bu örgütlülğü bitirmek için1980 yılında askeri darbe yaparak hem kürtlerin gelişen ulusal hak ve taleplerini hemde Türkiye'de değişimi savunan sosyalist devrimci güçleri tasfiye etmekti.bu şiddetli yönelim karşısında doldurulan ceza evlerinde,yeniden bir direniş ruhu ve bilinci gelişti.ne idamlar nede zindanlardaki baskılar bu mücadeleyi geriletemedi.

 

 

1984 yılında PKK hareketi tarafında,başlatılan silahlı ayaklanma.yıllarca devam etti.kuzey Kürdistan coğrafyası yeniden Türk devleti tarafından büyük.yıkıma katliamlara faili belli cinayetlere binlerce köy boşaltma,yıkma yakmaya sebebiyet verdi.zaman zaman ateşkesler olsada neticede büyük yaşamsal ve ekonomik kayıplar oldu.bu 35 yıllık sürecin barış isteyen en önemli aktörü Türkiye'nin başbakanı ve cumhurbaşkanlığı yapan sayın Turgut Özaldı.Bu davranışı onu ani bir ölüme götürdü.ölümü hala tartışmalı.pkk lideri Abdullah öcalan tarafındanda tutuklanma öncesi ve sonrası sık sık ateşkes ilan etti.basına kamuoyuna yansıyan bilgilere göre son yılarda AKP hükümeti dönemlerinde PKK ve Türk devleti yetkilileri arasında bir çok görüşme oldu.oslo görüşmeleri olarakta bilinen bu görüşmeler,zaman zaman sekteye uğradıysada,son birkaç yıldır Türkiye ve kuzey Kürdistan rahat bir nefes aldı.

 

 

 

Gelinen noktada 7 Haziran seçim sonuçları Türk devletini temsil eden AKP hükümetini tek başına iktidar yapmadı. Çoğunluk taban gücü kürtler ve Türkiye aydın çevreleri olarak bileşenler partisi önemli bir gelişme kaydetti.80 vekille meclise girdi.bir anda iklim değişti.hükümet sert söylemlerle savaş çığırtkanlığı yaptı. PKK bu süreci boşa çıkarabilirmiydi,meclise giden vekiller bu sürece müdahil olabilirmiydi türkiye güney Kürdistan'ın rojavayla birleşip Akdeniz'e doğru uzanan hatı büyük bir korku ve kaygı gözüyle bakması nedeniyle savaşı başlatıp, Azez ve cerablusta tampon bölge kurarak bu hatın ortasına kendisine bağlı güçlerle bölmek. 2 gün önce Türk savaş uçaklarının bu bölgede işid mevzilerini bombalaması tesadüf değil.amaç kürtlerden önce bölgeyi kendisine bağlı güçleri yerleştirmek.eğer Türkiye soruna barışçıl bakabilseydi.kürtletin kazanımlarını güvenlik tehlikesi algısı olarak görmeseydi,bugün 1 Eylül dünya barış gününe daha umutla bakabilirdik. Yinede yaşasın 1 Eylül dünya barış günü. yaşasın barış.  Halklar dünya katil kapitalinin, yerli uşakları aracılığıyla dayattığı tüm sınırları, değerleri birgün mutlaka yerle bir edecektir, Biji aşiti....

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA