Çatışmalı Süreç Herkese Zarar Veriyor


Bu makale 2015-08-27 22:10:04 eklenmiş ve 669 kez görüntülenmiştir.

Çatışmalı Süreç Herkese Zarar Veriyor

 

Mustafa Elveren*

 

Otuz yıldan fazladır ülkemizde devam eden bir çatışmalı süreç yaşanmaktadır. Bu kirli savaşın kazananı ya da kaybedeni beli değildir. Bu kirli savaşta yaklaşık kırk bin kişi hayatını kaybetti. Halen de kaybetmeye devam ediyor. Resmi verilere göre; bu kirli savaşta ölenlerin otuz bini (gerilla, faili meçhul cinayetler dahil) Kürd, on bini ise devletin (korucular dahil) güvenlik görevlileridir.

 

Çekilen bunca acılara rağmen, halen geçmişten ders çıkarmayıp, seçim bahanesiyle kürdleri yeniden savaş alanına sürmek, başta Türkiye olmak üzere tüm halklar felakete sürüklenmektedir. Bu koşullarda barışı sağlamak çok zorlaşmaktadır. Ayrıca kürdlerin talepleri de farklı boyut kazanmaktadır. Çünkü devlet bu savaşı başlatmakla bazı konularda treni kaçırmak üzeredir.

 

En önemlisi de "Demokratik Cumhuriyet" çözümü konusunda çok geç kalındı ve trenin kaçırıldığını düşünüyorum. Yine de birçok demokratik çözüm yolları vardır.

 

Öyleyse, diğer demokratik çözüm yolları denenmelidir. Bunun için taraflar karşılıklı ateşkes yapmalı, barış sağlamalı ve Kürd sorununun demokratik çözümü gerçekleştirilmeli.

 

Bu kadar çekilen acılar varken Kürdler insan hakları çerçevesindeki kazanımlara artık razı olmazlar. Bundan sonra kürdler en azından "Demokratik Özerklik" sistemi ile kendilerini yönetmekten vazgeçmezler. Özerkliğin demokratik olması önemli olup, Türkiye için bir şans olduğunu düşünüyorum.

 

Bu kirli savaş otuz yıl daha devam etse bile, sonuç değişmez. Yol daha yakınken bu çatışmalı süreçten vazgeçmeli, hemen barış sağlanmalıdır. Çünkü çatışmalı süreç herkese zarar veriyor.

 

Bu ülkede sadece Kürd sorunu yoktur. Başta alevi sorunu olmak üzere birçok inanç ve etnik sorunlar mevcuttur. Ancak Kürd sorunu hepsinin anası durumunda olduğu için öncelikli olarak ele alınması gerekir.

 

Tabii ki Türkiye'nin demokrasi sorunu çözülmeden Kürd sorununun çözülmesi zordur. Hatta imkânsızdır. O nedenle, Kürd sorunu ve diğer sorunların çözümü için Türkiye'nin öncelikle demokratikleşmesi gerekmektedir.

 

Çatışmalı süreç devam ettiği takdirde; 1 Kasım'da yapılacak Cumhurbaşkanı tarafından tekrarlanan seçimin sonuçları da sağlıklı olmaz.

 

Keşke bu çatışmalı süreç olmasaydı; asker, polis ve gençlerimizin ölümlerini değil de, sağlık, bilim ve ekonomi üzerine kafa yorup, buna göre yazılar yazsaydık. Ne yazık ki savaş baronları hepimizi savaş konumuna kilitlemiş bulunmaktadır.

 

Yukarıda yazdığım bir paragrafı tekrar buraya yazmak istiyorum. Bu kirli savaş otuz yıl daha devam etse bile, sonuç değişmez. Yol daha yakınken bu çatışmalı süreçten vazgeçmeli, hemen barış sağlanmalıdır. Çünkü çatışmalı süreç herkese zarar veriyor.

 

Her şeye rağmen yine de barış umudumu koruyorum.

 

27.08.2015

 

*Em. Öğrt.

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA