Büyük Ortadoğu Projesi (BOP)


Bu makale 2015-08-02 16:27:10 eklenmiş ve 15537 kez görüntülenmiştir.
Suat İncedere

 

Büyük Ortadoğu Projesi (BOP)


Bush'un ulusal güvenlik danışmanı Condoleezza Rice 'ın açıkça vurguladığı gibi, ''siyasi ve ekonomik coğrafyayı değiştirmeyi amaçlıyor.''
Bu proje, bir işgal planı olup hedef ülkeleri küçük etnik devletciklere bölmektir. Bu plana Türkiye de dahildir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ezeli düşmanları olan ‘’Haçlı ‘’ emperyalistler, Türkiye’yi terör örgütleri ve bu örgütlerini ve maşa gibi kullanarak ; ülkemizi teröre boyun eğer duruma getirerek, süreç bölüp,parçalamayı amaçlamaktadırlar.
Kısacası : Türkiye Cumhuriyeti' ni bütünüyle imha planıdır. Bu planın hedefinde büyük kürdistan’ı kurarken, ermenistan’ı da kurmaktır.

 


YENİ DÜNYA DÜZENİ


Dünya hâkimiyeti için Avrasya'yı, Avrasya hâkimiyeti için de Büyük Ortadoğu'yu kontrol etmenin zorunluluğunu hisseden ABD, bu yolda stratejik bir madde olan petrol ve ona ulaşım yolları üzerinde egemenlik tesis ederek, rakipleri karşısında stratejik üstünlük sağlamayı amaçlamaktadır.
ABD'nin rakipleri üzerinde ekonomik baskı kurabilmesi için, sadece Ortadoğu'daki petrol ve gaz kaynaklarını denetim altında bulundurması yeterli olmamaktadır.

 


Komşu bölgelerde bulunan enerji kaynaklarının, erişim ve sevk yollarının da kontrolü gerekmektedir.
Bu stratejiler, ABD'yi Ortadoğu coğrafyasının yanında, stratejik önem taşıyan diğer yakın bölgelerin de kontrol altına alınması gerçeğini ortaya çıkarmaktadır.
ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld 'in danışmanlığını da yapan Prof. Barnett , dünyayı iki bölgeye ayırmaktadır:
Birincisi : Küreselleşmiş ve işleyen bölgeler, yani küresel düzene entegre olmuş bölgeler. 
İkincisi : Entegre olmamış, terorizme açık - çatlak gri bölgeler.

 


Eski Yugoslavya, Kafkaslar, Hazar Denizi'nden Afganistan ve Pakistan'a uzanan Orta Asya, Ortadoğu, Afrika'da Büyük Göller yöresi ve Amerika kıtasında And Dağları bölgesi, gri bölgelere örnek olarak verilmektedir. 
Örneğin, Latin Amerika'da Brezilya, Meksika; Asya'da Endonezya, Güney Kore; Avrupa ve Ukrayna'dan başlayan, Türkiye ve Azerbaycan, Kuzey Afrika'da Mağrip ülkeleri ve Mısır'ı kapsayan bir kuşaktır.

 


Fas'tan Çin Halk Cumhuriyeti sınırlarına, Kafkaslar'dan Kuzey Afrika'ya kadar uzanmaktadır.
BOP, geniş bir coğrafyada kaynaklara ulaşma çabasıdır.

 


ABD'nin rakiplerinin petrol kaynaklarını kontrol etmeye yöneliktir: Petrol ve doğalgaz rezervleri olmayan veya kısıtlı olan kendisine ''rakip ekonomiler'' durumundaki AB ülkeleri, Japonya, Çin ve Avrasya Birliği ülkelerinin ekonomik büyümelerini kontrol altına alabilecek, Euro veya başka bir para biriminin dünya ticaretine hâkim olmasını önleyecek ve esasen altın olarak karşılığı tam olmayan, sadece ABD'nin baskı ve askeri gücü ile ayakta durabilen ABD Doları dünya ticaretine hâkim olabilecektir.

 


Büyük Ortadoğu Projesi Batıda Kıbrıs, Türkiye, İsrail, Kuzeyde Kafkasya ve Türki Cumhuriyetler, Doğuda Afganistan, Hindistan, Pakistan gibi çok geniş bir sınırla çevrilmiş olmasına rağmen asıl yoğun uygulamayı Arap yarımadasında bulunan arap ülkeleri yaşayacaktır.
Strateji taktiği : ‘’İstediğin düzeni kurmak için önce kaos yarat.’’


Her ülkenin etnik, dini, siyasi, ekonomik yapısı büyük farklılıklar gösterebildiği için uygulama, ana prensiplerden taviz vermemek şartı ile her ülkeye farklı zaman ve şartlarda uygulanabilecektir.


Irak harekâtının en önemli nedeninin de, Irak'ın OPEC üyesi olarak Kasım 2000'den itibaren petrolünü Euro'yu referans alarak satmayı kararlaştırması ve diğer OPEC ülkelerine de bu hususta çağrı yapması olduğu unutulmamalıdır.


Dünya kullanılabilir petrol rezervlerinin yüzde 68'i ve doğalgaz kaynaklarının yüzde 41'i Ortadoğu'dadır. Son on yılda saptanan rezervlerin ise yüzde 90'ı yine bu bölgededir.


2020 yıllarına gelindiğinde, bu bölgenin dünya petrol talebinin yüzde 40'ını karşılayacağı öngörülmektedir. BOP çerçevesinde Büyük Kürdistan, Büyük Türkistan, Ermenistan... hayallerini kurmayın. Kürtler 5-10 parça, Araplar zaten parça-parça, Türkler 25 parça, kafkas halkları bölük-pörçük, parça-parça... Bu parçalamalar yetmeyecektir atomuna kadar parça edileceksiniz. Bu senaryoyu şu anda bölgenin yiğit devletleri, yiğit örgütleri öfkeyi, soykırımı had safhaya çıkararak profesyonelce yapmaktadırlar. Asyadan Afrikaya milyarlarca insan katil firmaların, İsrailin oyuncağına çevrilmektedir. Milyarlarca iki ayaklı bu kadar geri ve kullanılmaya müsaitse yapacak bir şey yok. Yeri, günü geldiğinde devlet yada örgütler gerek görürse sizinde kellenizi alacaktır...
Devam edecektir.
Alıntıdır.

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA