"Tanrı, Devlet ve Para"


Bu makale 2015-06-26 11:20:03 eklenmiş ve 360 kez görüntülenmiştir.

"Tanrı, Devlet ve Para"

Mustafa Elveren*

Düşünceyi ifade etme özgürlüğü olmadan demokrasi olmaz. O nedenle; demokrasi ve hukukun işlemediği, hak ve özgürlüklerin olmadığı ülkelerde ya da toplumlarda şiddet kültürü gelişir ve kaba kuvvet devreye girer.

 

Demokratik olmayan ülkelerde demokrasi kültürü zaten olmaz. Dolayısıyla bu ülkelerde vatandaşlar resmi ideolojiyi ve kutsal sayılan değerleri tartışamaz. Tartışılsa bile sağlıklı sonuçlar elde edemez.

 

İki hafta önce ülkemizde eşit olmayan koşullarda bir milletvekilliği seçimi gerçekleştirildi. Antidemokratik seçim yasasına rağmen halklarımız yine de bir irade ortaya koydu.

 

Siyasi partilerin seçim kampanyası devam ettiği sırada "Hukukun Olmadığı Bir Ülkede Seçim Yarışı Olur mu?" başlıklı bir makale yazdım ve bu yazıda demokrasiye vurgu yapmıştım.

 

Marmara Ün. GSF Sinema-TV Bölümü Öğretim Üyesi ve Film yönetmeni S. Aslanyürek'in yukarıda adı geçen makaleme yazdığı yorumdan bir bölümünü buraya aktarıyorum; "(…) Dünyanın hiçbir yerinde ve hiçbir tarihinde seçimler hakkaniyetle yapılmamıştır! Kazara olsa bile... Tanrı önermesinden sonra en büyük aldatmaca "DEMOKRASİ" önermesidir. Demokrasi fikri tanrı fikri kadar dayatmaya dayanan bir olgudur. Tanrı, Devlet ve Para bir üçayaktır. Bunlardan biri olmadan diğer ikisi olamaz! Bu üç olgu da olmadan demokrasi olamaz! Kısacası demokrasi 21. yüzyılın en büyük tuzağı facebook kadar tehlikeli bir şeydir..."

 

Demokrasiyi "ALDATMACA" olarak niteleyen Sayın Aslanyürek'in görüşlerine katılmamakla birlikte saygı duyarım. Ancak, "Tanrı, Devlet ve Para" kavramları demokrasi kavramıyla aynı değildir. Sayın Aslanyürek'in söz konusu ettiği demokrasi ile benim ileri sürdüğüm demokrasi farklıdır. Varsayalım Aslanyürek'in bahsettiği "burjuva demokrasi"sidir. Oysa benim savunduğum "Sosyalist Demokrasi"dir.

 

Diğer taraftan demokrasi aynı zamanda bir kültürdür. Her çeşidini kavramak gerekir. Ben "Sosyalist Demokrasi"yi savunmakla birlikte "Evrensel Demokrasi"yi de çok önemsediğimi belirtmek istiyorum. Şimdi bazı okuyucular; "Yahu! Evrensel demokrasi de nerden çıktı?" "Eski köye yeni adet mi getiriyorsunuz?" diye sorabilirler.

 

"Evrensel Hukuk"un ve "Evrensel Kültür"ün tanımını yapabiliyorsak, "Evrensel Demokrasi"yi de bu çerçevede tanımlamak gerekir.

 

Yeryüzünde devletlerin ve toplulukların ortak paydalarda birleştiği kurallar vardır. Örneğin; yaşam hakkı tüm insanlığın ortak paydasıdır.

 

Devletlerin veya toplulukların bazı konularda ortaklaşması mümkündür. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için de demokrasi kültürünün gelişmesi gerekir. Dolayısıyla demokrasi kültürü çok etkili ve önemlidir.

 

Sayın Aslanyürek'in, "Tanrı, Devlet ve Para bir üçayaktır" tespiti doğrudur. Ancak, "Bu üç olgu da olmadan demokrasi olamaz!" belirlemesi yanlıştır. "Tanrı, Devlet ve Para" yani bu üç olgu DEMOKRASİ kavramıyla aynı değildir. Tam tersine "Tanrı, Devlet ve Para" kavramlarının panzehiri demokrasidir. Buradan hareketle; Tanrı, devlet ve paranın tekli gücüne karşı çoklu demokratik yöntemler geliştirilmelidir.

 

Bu gün Ortadoğu'da "Tanrı, Devlet ve Para" kapsamında halkları birbirine kırdırtıyorlar. İŞİD barbarlığı "Tanrı, Devlet ve Para" çerçevesinde oluşturulan en büyük cinayet şebekesidir.

 

İŞİD anlayışının olduğu ülkelerde "Tanrı, Devlet ve Para"nın varlığı en etkili yönetim biçimidir. Bu ülkelerde "kutsal" sayılan soyut veya somut hiçbir varlığı tartışamazsınız. Bu tür anlayışlara karşı ancak demokrasi mücadelesiyle kazanımlar elde edilebilir. O nedenle her türlü DEMOKRASİ biçimi önemlidir.

 

Örneğin; İŞİD anlayışının hakim olduğu ülkelerde doğrudan halk veya sosyalist demokrasiyi savunmak yerine burjuva demokrasisi tercih edilir. En azından taktiksel olarak böyle olduğuna inanıyorum.

Her şeye rağmen yine de DEMOKRASİ… DEMOKRASİ… DEMOKRASİ…

25.06.2015

*Em. Öğrt.

 

 

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA