330 milyon insan sıtma tehlikesi yaşayacak

İstanbul Üniversitesi Ekonomi Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EPAM) ürkütücü bir iklim raporu hazırladı. Rap
Bu haber 25 03 2013, eklenmiş ve 803 kez görüntülenmiştir.

İstanbul Üniversitesi Ekonomi Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EPAM) ürkütücü bir iklim raporu hazırladı. Rapora göre 2080 yılına kadar yapılan projeksiyonlarda sıcaklığın 2 derece artmasıyla, 270 milyon insanın, 3 derece artmasıyla da 330 milyon insanın sıtma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Beklenen sıcaklık artışı dünya ekosisteminin yüzde 20'sinden daha fazlasının etkilenecek. Kuraklık, orman yangınları artacak.

İSHAL TEHLİKESİ

Doç. Dr. Seyhun Doğan özellikle sıtmanın ciddi bir tehlike olarak insanlığın karşısına çıkacağını belirterek "Sıtmanın yanısıra ayrıca, 2030 yılına kadar iklim değişikliği ile birlikte yaşanacak sıcaklık artışıyla beraber, ishal vakalarında yüzde 10'luk bir artış bekleniyor" dedi. Küresel ısınmayla beraber artan ortalama sıcaklıklar, kışların daha ılık geçmesine neden olacak. Örneğin Avrupa'da daha ılık kışlar yaşanacak.

ÖLÜMLER ARTACAK

2003 yılında, Güney ve Batı Avrupa'da sıcaklık dolayısıyla 20 bin kişi hayatını kaybetmişti. Sıcaklık artışıyla birlikte bu sayının artması bekleniyor.

SU KALMAYACAK

Sıcaklığın 2,5 derece artması yaklaşık 3.1 milyar insanın temiz su kaynaklarına ulaşma konusunda risk altında yer alacak.

50 MİLYON İNSAN AÇ

2080 yılına kadar 2.5 derece düzeyinde bir sıcaklık artışı, 50 milyona yakın insanın açlık riski yaşamasına neden olacaktır.

BEYİN KANAMASI TEHLİKESİ

İstanbul Tek nik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, "Nasıl ki dinozorlar iklim değişikliğine ayak uyduramayarak yok olmuşlarsa küresel ısınma da insanlık için tehdit oluşturuyor" dedi.

Şen, Türkiye'de 2010'da yapılan araştırmanın,beyin kanaması sonucu meydana gelen ölüm vakaların aşırı sıcak günlerden sonra meydana geldiğini söyledi.

AĞAÇLAR YOK OLACAK

Artan sıcaklıklarla birlikte ağaçlar, za rarlı böcekler karşısında savunma mekanizmalarını kullanamayacak. Çoğalan zararlı böcek sayısı, orman sağlığınıolumsuz etkileyecek. Örneğin, 1993-2000 yılları arasında Alaska'da 930.810 hektar orman alanı zararlı böcekler tarafından istila edilmiş, aynı üre içinde yılda 30 milyon ağaç bu nedenle kaybedilmişti.



ETİKETLER :
Diğer SAĞLIK haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA