SERHAT DERNEKLERİ, KONGRELER-SIKINTILAR..

Mayıs ayı başta olmak üzere Yaz ayları federasyonların, derneklerin genel kurullarını yaptığı aylar olarak öne çıkarken, gözler derneklere çevrilmiş durumda..
Bu haber 2019-04-30 20:51:08 eklenmiş ve 1220 kez görüntülenmiştir.

SERHAT DERNEKLERİ, KONGRELER-SIKINTILAR..

 

Mayıs ayı başta olmak üzere Yaz ayları federasyonların, derneklerin genel kurullarını yaptığı aylar olarak öne çıkarken, gözler derneklere çevrilmiş durumda..

 

Kongreler nasıl olmalı nelere dikkat edilmeli uzman gazetecilerden, uzman stk temsilcilerine geniş bir yelpazde bu soruyu sorduk. Ana sorun ve sıkıntıları tesbit etmeye çalıştık..

 

STK alanında İstanbul dendiğinde öne çıkan ilçeler içinde Serhat nüfusu yoğunluğu bakımından Esenyurt, Sancaktepe gibi ilçeler 1. Dereceden öne çıkarken, diğer ilçelerde de sıkıntı , sorunlar ve büyük harteketlenmeler göze çarpmaktadır.. ((STK-STÖ (Sivil Toplum Kuırmları, Örgütler, Dernekler) )

 

 

 HABER FOTO GALERİ

 

 

Federasyonlar açısından Ardahan Dernekler Federasyonu yönetim, denetim, katılım ayakları en çok darbe alan bir stk olarak öne çıkarken 1-2 ay içnde federasyonun olağanüstü genel kurula gidip, Ardahan İl derneklerini bünyesine alarak  federasyon vasfını yerine getirmesi gerekmektedir.  Bir stk yı stk yapan üç anasur yönetim, denetim, katılımdır. Federasyonda maalesef üç ayakta felç olmuş durumda. yönetici kalmamış, yönetim bitmiş  durumda büyük sıkıntılar var. Birçok il dernek başkanı gidişattan rahatsız olduğunu defalarca ifade ettiler. Federasyonun bir an önce olağanüstü  genel kurul tarihini kamuoyuna açıklaması, olağanüstü genel kurula gitmesini  istemektedirler.. 

 

Bazı dernekler örnek çalışmaları, stk alanına örnek katkılarıyla yollarına devam ederken, il, ilçe, köy farketmez halk genelde memnun olduğu hiçbir derneğin başkan ve yönetimlerinin değişmesini istememekte, gerekirse  aynı yönetimi güçlendirerek zorla yeniden koltuğa oturtmaktadırlar. Kartal merkezli İstanbul Ardahanlılar , Panig, Morofka.. gibi  derneklerin  bu anlamda kongrelerini örnek verebiliriz.. Bilgi birikim vb. birçok vasfı olmasada bazı derneklerde halk samimiyet, dürüstlük ve şefaflığa bakarak yöneticilerine kol kanat germektedir..

 

Bazı derneklerde varki adlarında bölge iş dünyası, il, ilçe federasyon  vb. büyük sıfatlar taşımalarına rağmen, yönetim, denetim,  katılım ayakları bittiğinden halktan ziyade başkan hazretlerinin yada birkaç kişinin kullandığı çiftliklere dönüşmektedirler..  yerli-yabancı nazarında bir kıymeti harbiyeleri yoktur, bitmişlerdir. Ama başkan hazretleri yada derneği kullanan birkaç kişi kendini kandırdığından her kesin de kandığını zan ederek yanıldığını analayana kadar toplumsal karşılık anlamında tamamen sıfırlanana kadar da uyanmıyorlar, geriliklerinde ısrar ettikçede battıkça batıyorlar.. Biri hata ve eksikliklerini söylese  eleştiri yapsa dinleme topluma ve üyeye hesap verme yerine başka yollara girerek dahada küçülenler çıkabilmektedir. Hani bir söz var bir yalan ortaya atılır, kişi kendi yalanına, yada başkasının ürettiği yalanlara öyle bir kaptırıki kendini, çok büyük bir şok yemeden uynmayanlar, toplumdan, toplumsal alandan kendi egoları yüzünden her zaman sıfırlanalar çıkmaktadır.. Bazende hastalık o derce ilerlerki ne yapsan kar etmez düştükçe düşerler..

 

Ardahan Federasyonun içinde olduğu durumu çeşitli kereler yazdık, en son  olağanüstü genel kurula gidecek haberimzde durumu ortaya koymuştuk.  Şu gerçeği teslim etmede fayda var, Fakir Yılmaz 1. Ardahan Tanıtım günlerine kadar önemli adımlar atdı,  bu etkinliğin ardından denetim, yönetim, katılım ayaklarının felç olmasıyla düşüş kaçınılmaz oldu. (Haber İçin Tıklayınız.)  

 

KILIÇ,  FEDRASYONUN TOPARLANMASI ŞART, BU HALİYLE KAPATILSA ARDAHAN İÇİN DAHA İYİDİR..


Fedrasyon başkan adayı olarak yukardaki haberde birçok hemşerimizin ismi geçmekte yeni, yeni adaylarda Doğu Medya’yı arayarak aday olduklarını ifade ettiler.. Bu hemşerilerimzden biride 2000’li yıllardan beri aktif olarak dernekçiliğin içinde olan Allattin Kılıç oldu.

 

Kılıç, federasyonun olağan genel kurula giderek mevcut bitirilmişliğin sonlandırılması gerekmektedir. Kılıç, adayım, federasyonun biran önce olağan genel kurul tarihini açıklamsını bekliyoruz. Federasyonun yönetiminin bittiğini çoğu yöneticinin çekildiği söyleniyor, buna rağmen varsa ve kalmışsa Federasyon yönetimi  ve il dernekleriyle ortak çalışma yapmak istiyoruz. Bu anlamda herkesle irtibata geçeceklerini yönetim kadrolarını oluşturmak harekete geçeceklerini ifade ettiler..   

 

 ESENYURTTA STK ALANINDA BÜYÜK AÇIKLAR OLDUĞU GİBİ DURMAKTADIR..

 

 Esenyurt ilçesinde son 1-2 yıldır dernekçiliği kökünden değiştirecek güzel bir iki örnek ortaya çıkmasına rağmen, stk alanını saran hastalıklar ağırlaşarak sürmektedirler..

 

2019 yılında Esenyurt bölgesi dernekçiliğimiz alanında yaşanan en önemli ve en olumlu gelişme bütün Serhat STK’larının il-ilçe, federasyonlar olarak hemşerimiz olduğundan dolayı CHP adayı Kemal Deniz Bozkurta koşulsuz sundukları destek ve yaptıkları program oldu.  (Haber İçin Tıklayınız..) Birdiğer olumlu gelişme ise Ardahan Kültür Evi öncülüğünde llk defa derneklerin birlikte icra etmeye çalıştıkları kai tanıtım günleri oldu.. Bölge stk yapılanmsı açısından her iki gelişme de hayati önemde gelişmler olduğunu belirleyen yazıları Doğu Medyada yayınlamıştık..  Hemşeri adayları destekleme durumu Esenyurt ve Şişli dışında, İstanbulun diğer ileçlerinde ya cuzi, yada hiç uygulanmadı..  Bazı ilçelerde  dernekler hemşeri adaylara yönelik tek bir program bile yapmaktan aciz olduklarını ortaya koydular.. Büyük-büyük başkanlarımız alınmasınlar-kırılmasınlar diye dokunmadık. Bol –bol kars-ardahan-ığdır adını kullanan, hemşeri-hemşeri diye yeri göğü inleten birçok dernek ve yönetimi sınıfta çakıldı kaldılar. Hemşericilik numarası çekmede bayağı uzmanlaştıklarına şahitlik ederken, asl olan toplumun bu oyunları görmesiydi. CHP’nin hemşerilerimiz başkan adayı göstermesi istisnasız derneklerin birebir desteğini gerektiriken strate4jik bir hamleydi, stkların çoğu doğru olan davranışı ortaya koyamadı. Ve yaptığımız yoklamalrda toplumun bunu  net gördüğünü zamanı geldiğinde mevcut yönetimleri al aşağı edecekleri yönünde fırsat kodıkları ortaya çıkmaktadır.. bu tutumlarıyla birçok dernek  toplumsal alanada hemşeri camiamızda büyük bir rahatsızlığa neden  oldular..  Toplumsal anmlamda sıfırlandılar desek hafif kalır..

 

PARTİLERE DESTEKLE STK ALANI BİRBİRİNE KARIŞTIRILDI..

 

CHP’nin İstanbulda stk alanını doğru okuması, parti olarak hemşerilerimizi aday göstermesi yönündeki stratejik hamlesi hemşeri camiamızın CHP’ye desteğini beraberinde getirirken, bazıları da  bu gazı o kadar kötü yediki neredeyse ilkokul talabeleri  gibi atatürk posterleriyle sokağa çıkıp  CHP marşlarıyla yürüyecek hale geldiler..

 

Çağımızda ulus devlet başta olmak üzere, ulus devlet faşizminin, ilkel kabilerin totem analyışlarının, diktatörlük  ruh hallerinin bittiğini, dünyanın yeni bir boyuta geçtiğini, stk alanının bunları tartışması gerektiğini..  ifade etmeye çalışırken kendi at gözlükleriyle dünyaya bakan herkesin deyim yerindeyse saldırısına uğruyoruz. Ama bereket versin halk bu marjinallerin çok ilerisinde. Ve halk siyasi partileri binilecek, inilecek bir belediye otobüsü olduğunu, doğru giderse binleceği, gitmese inileceğini büyük oranda kavradı.  Bu anlamda vatandaşa giydirilmeye çalışılan militan siyasetçilik, kominist ve diktatör rejim parti analayışı giderek tarih olmaya başladı..

 

Şimdi doğru-yada yanlış kendi yaşam biçiminizi bir başkasına dayattığınızda, bunu zor yada kanun zoru öğesiyle hayata geçirmeye çalıştığınızda bunun sosyal sosyal bilimlerde  tanımı ve karşılığı  Diktatörlük ve Faşizmidr..  Günümüzde demokrasinin işlediği hiçbir ülkede anıt kabir, atatürk ritülleri gibi şeyleri göremesiniz. Fransada bir çinliyi fransız diye bağırtırsanız, yada napolyon napolyıoon diye bağırmaya zorlarsanız fransanın yönetim biçimi ne olur.. Böyle uygulamalar  gelişmiş toplumlar açısından komedi ile eşdeğerdedir. Türkiyedeki mevcut uygulamalar tek kelime ile diktatörlüktür. İnsan haklarına, everensel hukuka, fikir özgürlerine.. varana kadar toplumsal alana en büyük darbeleri teşkil eden, bilimsel ahlak ve düşünceyi körleten darbe vuran gelişmeler olduğu gibi, toplumu yukardan dizayn etmeye çalışan diktatörlük uygulamalarıdır.  Türkiyenin yeni yasalrla bu açıkları acilen kapatması totemcilik ve diktatörlüklerden kalam tüm yasaların çöpe  atılması, kaldırması gerekmektedir. Bu eski yapılanma ve analyışların toplumlara her alanda büyük zararlar verdiğini demokrasiye geçişleri tıkadığını.. ortaya koymaya çalışırken ne demek istediğimizi analamyan hemşerilerimiz içindeki marijinaller   etki ajanlarının verdiği gazlarla bol bol sövüp sayıp deşarj olurlarken, diktatör bir ruh analayışı hastalığına kapıldıklarını görmeyecek derecede de körleşenler çıkmaktadır. .. Buda topluma toplumsal alana doğru-dürüst, tarafsız fikir taşımanın ağır bedelidir. Marijinaller dışında toplumun ezici çoğunluğu Doğu Medyanın stk-sivil toplum alanında eşsiz bir yayın olduğunu bildiklerinden her halukarda toplumsal destek giderek büyümektedir..

 

 Doğu Medyanın yerli-yabancı stk alanı ve bölgemizle ilgili temel belirleyici ana yayınlardan biridir.  Bölgemiz içinde dışında bir stk yada siyasetçi vb. herhangi bir konuda  karara varılacaksa referans  alınan medya  Doğu medyadır. Bu analmda  kriter olarak akbul edilen ana yayındır.. Bu anlamda Doğu Medya bölgesel bir karekter taşımasına rağmen Türkiye sivil toplumunun en öenemli en belirleyici ana yayınıdır..

 

Yeniden STK alanına dönüş yaptığımızda.. Esenyurtta en büyük rahatsızlıklardan biri kai tanıtım günleri nedeniyle ortaya çıktığını birkaç kez ifade etmiştik.  Yaptığımız haber ve belirlemeler, analiz haber  sosyal medya ve diğer medyalarda yüzbinlere ulaşarak rekor kırmıştı.    (HABER İÇİN TIKLAYINIZ.. ) Esenyurt STK alanındaki eksiklikler rahatsızlıkları ifade ederken birçok hemşerimiz federasyondan il-ilçe derneklerine ortalığın enkaza dönüştürüldüğünü gördüler. . Vurguladığımız eksikliklerin temel sebepleri arasında Serhat bölgesini ilgilendiren etkinliklerde birlikte hareket edememe, birlikte program yapamama, denetim, katılım ayaklarının sağlıklı çalışmamsı.. yapılan etkinliklerin ardından kamuoyuna hesap verememe, şeffaflık olayının bitirilmesi, stk olayının ne demek olduğunun ya farkında olamama yada kısır kişisel çıkarlar, ben-egoist tutum ve anlayışlar başı çekmektedir.

 

Federasyonlar ve diğer dernekler Esenyurt için birlikte hareket etme babında tek bir toplantıya imza atmadıkları gibi bir bütün olarak hitap ettikleri kitleye de cevap olmada yetersiz kalmaktadırlar..

 

GÖZLER FEDERASYONLAR  ve  DERNEKLER  ÜSTÜNDE..

 murat abdullahoglu ile ilgili görsel sonucu

Esenyurt bölgesinde bölge STK yapılanmamızı en iyi okuyan analiz eden Gazetecilerden biri Murat Abdullahoğlu. Abdullahoğlu Esenyurt STK yapılanmsı hakkında önemli bilgiler verdi, önemli belirlemelerde bulundu..

 

Abdullahoğlu Esenyurt STK yapılanmsının geri kalmasının nedenlerine vurgu yaparken,  Göle-Fed başta olmak üzere federasyon ve derneklerin  yönetimlerinin  değişmesi ve yetkinleştirilmesi gerekmektedir dedi.  Mevcut federasyon ve derneklerin yönetimlerinin ne   bölgemiz bütününü nede esenyurt bütününü esas alan tek bir program ve proje üretememektedirler dedi..  Göle-Fed’den başlayarak etkili ve donanımlı bir yönetimlerin  iş başına gelmesi, kişisel çıkarları değil, toplumsal alanı, bütün esenyurtu baz alan alan yönetim anlayışlarının sadece gölefde değil tüm esenyurt stk alanına hakim kılınması şart dediler.. Abdullahoğlu kai tanıtım günleriyle milyonluk etkinlikler yapılıyor. Hiçbir federasyon ve dernek ortaya çıkıp ne derneklere nede basına tek açık yapmadılar.. Bu örenk  bile derneklerin toplumsal alana cevap vermede ne kadar geri ve yetersiz olduklarını fazlasıyla ortaya koymaktadır.. Şeffaflık ve samimiyet bittiyse orada stkdan bahsetmek imkansız ve anlamsızdır dediler..

 

Kai tanıtım günlerinde göle –fed gibi federasyon ve derneklerin Esenyurt ve bütün bölgeyi ilgilendiren etkinliklerde atıl durması büyük tepki  çekerken, gelecek yönetimlerin bu tür eksikliklere düşmemesi gerekmektedir yönünde görüşler ağır bastı..

 

Esenyurt hemşeri camiamız  federasyon ve derneklerden beklentileri,  esenyurt serhat stk yapılanmsı başta olmak üzere, esenyurt  diğer bölge dernek ve federasyonlarıyla birlikte siyaset üstü duran bir stk yapılanmasıyla hem serhat konfederasyonu, hemde esenyurt  konfederasyonuna gidecek etkin-yetkin köyden, ilçeye, ile, ülkeyi baz alacak yetkinlikte bir stk yapılanması..  Şeffaflık, hesap verme, samimiyet, stk ruhunu hayata geçirecek yetkin –etkin yönetimlerin inşa edilmesi gerekmektedir..

 

Mevcut yönetimlere baktığımızda bu eksikliklerin üstüne gitmeyi bırakın bu sorun ve sıkıntıların farkında olmayan, toplumsal alanı bilmeyen geri bir bir stk yapılanması  ortada durmaktadır.

 

Sadece Esenyurt değil bölge STK yapılanmamızın çoğu makro stk sorunlarını bilmedikleri gibi, stk ruhuna uygun hareket etmedikleri gibi, ne yapacaklarını da bilmeyen yetersiz ve donanımsız stk ve yönetimlerle  stk alanında rahatsızlıklar giderek büyümektedir.. Bir başka deyişle stklar halkın gerisinde kalarak halka ayak  bağı  olmaktadırlar.

 

Bu durum toplumsal alanda ciddi soru ve soru işaretlerine neden olurken.. STK aktörlerinin toplumsal alanı kendi dar çıkarları etrafında boğdukları toplumun ve toplumsal alanın, stk alanının kendilerini ilgilendirmediğini, bu analamda şefaflık, hesap verilebilirlilik, bölge genelini esas alan plan ve programlardan yoksun dar görüşlü, kendi parti-ideol vb. topluma dayatmaya, kendi kişisel çıkarları için takla üstüne takla atan..  birsürü geri fügür  ve anlayışlar hala stklarda cirit atmakta toplumsal alanı çürütmektedirler..

 

Yukarda değindiğimiz eksiklikler aksaklıklar nedeniyle bütün derneklerin kendilerine çeki düzen vermesi,denetim, yönetim, katılım ayaklarının yanı sıra hem bölgesel bazda, hemde yaşadıkları ilçelerde üst düzeyde örgütlenmenin yolunu açma,  stk yapılanmsına katılma, şefaflık, hesap verilebilirlik alanında  eksikliklerin bir an önce giderlilmesi gerekmektedir..

 

Göle-Fed kongresi yaklaşırken STK alanını siyeset alanı üstünde tutan yukarda ortaya koyduğumuz stk alanına cevap olacak etkili, donanımlı bölge genelini, esenyurt genelini esas alan bir yönetime ihtiyaç olduğu ortada.. Göle-Fed kongresi bu ihtiyaca ne kadar cevap olacak bekleyip göreceğiz..

 

Özet olarak önümüzdeki yıllarda ilçelerde, illerde siyaset yada siyasi partiler değil, bld bşk.nından itifaiye erine milletvekiline yönetimler ve hizmetler dernekeler,  federasyonalar, mahalle meclisleri tarafından belirne3ceği bir döneme geçiyoruz.  Siyasetin memur atar gibi atadığı vekil, başkan döneminin sonuna geldik. STK alanını bilmeyen eksiklere düşenlerin kendilerine yer bulmayacağı Demokrasinin bütün ayaklarıyla işleyeceği bir döneme geçiyor Türkiye. İşta halk bu gelişmeye ayak uyduracak, kişisel ego, çıkarları için sırıtmayacak kendilerini her alanda temsil edecek etkili donanımlı açık-şefaf halka hesap veren, toplumun gerisinde değil toplumun önünde topluma plan-program-proje sunan yönetimleri artık stklarda görmek istiyor.. Bu kriterlere uymayan yönetimler ise  şimdiden patır patır dökülmeye başladılar..

 

 

ETİKETLER : SERHAT DERNEKLERİ KONGRELER-SIKINTILAR..
Diğer STK-Dernekler haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA