KARS –ARDAHAN—IĞDIRLILAR, YOLUNACAK KAZ-KUŞ MU..?

Kars-Ardahan –Iğdır adına yapılan tanıtım günleri, yada genel etkinliklerde gerek stk’ların yetersizliği, gerekse toplumsal anlamda kontrol mekanizmalarının yetersizliği kai nüfusunu yolunacak kaz-tavuk ve kuşa çevirmektedir. Bu geri, agresif, toplumu kullanma, soyma ve pazarlama üzerine kurgulanan yetersiz, donanımsız, kişiliksiz stk ve stk yönetimleri nedeniyle bölgemizde dernekçilik ve stk alanı bir türlü rayına oturmamaktadır.
Bu haber 2018-11-24 12:06:33 eklenmiş ve 3150 kez görüntülenmiştir.

 

KARS –ARDAHAN—IĞDIRLILAR, YOLUNACAK  KAZ-KUŞ MU..?

 

Kars-Ardahan –Iğdır adına yapılan tanıtım günleri, yada genel etkinliklerde gerek stk’ların yetersizliği, gerekse toplumsal anlamda kontrol mekanizmalarının yetersizliği kai nüfusunu yolunacak kaz-tavuk ve kuşa çevirmektedir. Bu geri, agresif, toplumu kullanma, soyma ve pazarlama üzerine kurgulanan yetersiz, donanımsız, kişiliksiz  stk ve stk yönetimleri nedeniyle bölgemizde dernekçilik ve stk alanı bir türlü rayına oturmamaktadır. İller ve bölge bazında birlikte hareket etme, birlikte karar verme, birlikte etkinlik yapma gibi konularda bölgemiz her geçen yıl bölge nüfusumuz darbe üstüne darbe almaktadır. .

 

Bilindiği gibi 2016 yılından itibaren Kars-Ardahan-Iğdır (KAİ) bir diğer adıyla serhat bölgesi illeri tanıtım günleri yapılmaktadır.

 

Bu yıl 3. KAİ Tanıtım günleri 18 -10- 2018 tarihinden 22-10- 2018 tarihleri arasında yapıldı. Serhat bölgesini ilgilendiren bir diğer etkinlikte 2017 yılında Ardahan Dernekler Federasyonu (ARDA-FED) tarafından yapıldı.

 

Gerek Kai Tanıtım günlerinde, gerekse Arda-Fed’in yaptığı tanıtım günlerinde yüzbinlerce, milyonlarca hemşerimiz adeta bayram havsında bir arya gelmekte kültürlerini yaşamaktan, yöresel yiyecek içeceklere, panel, toplantı programlar, sunumların yanı sıra stk’lardan iş-siyaset-sanat dünyasına kadar herkes birbiriyle buluşmaktadır.. Ve ayırımsız bütün bölge insanı açısından büyük bir sevinç takdirle karşılanmaktadırlar.

 

STK’LAR KAİ YADA SERHAT BÖLGESİ İNSANINI RESMEN YOLUNACAK KAZ - KUŞ GİBİ Mİ GÖRÜYORLAR…

 

Şimdi bu tanıtım günlerinin perde arkasını biraz açalım. Kaisiad başkan ve yönetimi 2016-17 de kai tanıtım günlerini yaptıklarında aldıkları en büyük eleştiri, il-ilçe-federasyonlar derneklerin ilgi alanına girerek derneklerin rolünü çalması ve sadece bir derneğin kendini bütün yapının yerine koyarak bölge ile bölgenin stk’ları ile oynama hakkının olmadığı yönündeydi. Bu eleştiriye KAİ stk’larının ezici çoğunluğu” iş adamı, yada iş dünyasının kültür ve tanıtımla ne işi var, kaisiad sadece derneklerin rolünü çalmakla kalmıyor, stk’ların karar alma, birbiriyle buluşmasını da engelleyerek stk alanını çürütüyor yönündeydi ve haklı eleştirilerdi.

 

Nihayet bu eleştiriler doğrultusunda bu yıl eksik –aksak ta olsa KAİ Dernekler Platformu kurularak bütün dernekler birlikte kai tanıtım günlerine imza attılar.

 

Bir başka deyişle kai tanıtım günleri serhat nüfusu açısından bir ihtiyaç. Bu ihtiyaca yönelik açığın kapatılması tüm kesimlerin de tasvip ettiği gibi olumlu bir gelişme. Nihayet bu gelişme Ardahan Federasyonun 2017 Kartal-Maltepe sahillerinde milyonlarca Ardahanlının birbiriyle buluşmasını tetikledi. Ülke genelinde Ardahanlılar birbiriyle buluştular. Ardahan ulusal ve uluslararası anlamda öne çıktı.

 

Ulusal ve Uluslar arası ses getiren en önemli etkinlik, hizmet ise Ardahan Eğitim Vakfı (AREV) ndan geldi. Bir ilk olarak çağımızın olmasa olmazı olan,  Robotik Kodlama Projesini Ardahan’da hayata geçirdiler. Ardahanlı çocuklar Türkiye 1. Oldukları gibi, bu yıl Aralık ayında Çin’de yapılacak olan uluslararası Robotik Kodlama yarışmasında Türkiye’yi yani ülkemizi temsil edecekler..

 

Arda-Fed tanıtım günlerinin ardından Ardahanlıları kaz-kuş yerine koydu. Hesap vermedi. Dernekleri, iş dünyasını bütün yapıyı kullandı. Sonuç federasyon kapanma ile yüz yüze geldi. Bırakın etkinlik yapmayı, artık, yönetimi olmayan, toplantı yapamayan bir tabela ve tenekeye dönüştü. Tek kelime ile bitdi. Bir başka deyişle toplumla, toplumsal alanla oynamanın faturası ağırdır, çökertir..

 

Şimdi kai tanıtım günlerine gelelim, burada iki olumlu gelişmeyi belirterek analizimize devam edeli,m:

 Bu gelişmelerden 1.  bu etkinliğin başlaması-geleneksel hale gelmesi, bir süreklilik arz etmesi,

2. ise  aksak-eksik te olsa Kai Dernekler platformunun kurulması. Bu iki gelişme 2000’li yıllardan beri özlemini duyduğumuz ve gerçekleşmesini istediğimiz gelişmelerdi. Bu anlamda bölge stk’ları açısından hayati önemde iki açık kapatıldı. Bu iki şık dışında kai  tanıtım günleri toplumsal alanı çok kötü vurmakta, çok kötü çürütmektedir. Müdahale edilmese bölge federasyon, il-ilçe dernekleri de Ardahan Dernekler Federasyonu gibi düşüp bitme tehlikesi ile karşı karşıyadırlar..

 

BU DURUMU BİRAZ AÇARSAK:

Milyon TL’lik bütçeli 3 etkinlik yapıldı. Peki hesap nerede. Ne geldi-ne gitdi. Yapanlar kim, muhatap kim, illere, derneklere, eğitime, spora, gençliğe, basına düşen pay ne, gelen paralar nereye gitdi, bu etkinliklere bölge firmalarımı yoksa bu işin simsarları firmalar mı iş yaptılar… Daha onlarca soru kamuoyu bilmiyor. Bu tanıtım günlerinde geçekten Kars-Ardahan-Iğdır firmalarımı yoksa bu işin simsarları olmuş firmalar mı yer alıyor.   Ne dernekler biliyor, ne basın, nede bu organizasyonu yapanlar..

 

Gelir gideri kim kontrol ediyor, bu gelir gider iller arasında eşit mi bölüşülüyor bilen yok. Kai tanıtım 3. De yapıldı bu konu ile ilgili kamuoyuna tek bir rapor belge gelir-gider açıklama yapılmadı.  Hadi ilk ikisi tek dernekti, acemilikler vardı, ve bir sürü eksiklik toplumsal alanı kullananlara zemin hazırlıyordu. Ya sonuncusu kai dernekler platformu neden halka stklara açıklama yapmıyorlar.

 

Basın mensubu olarak bu etkinlikleri takip ederken katlandığımız zahmetin-zahmetlerin haddi hesabı yok. Bu komisyon yada komsiyonların gram emeğe, insana saygıları olmadığı gibi, topluma hesap verme gibi bir dertlerinin de olmadığı ortaya çıkmaktadır. Basın ayrılan bütçe neydi, derneklere ayrılan bütçe neydi, Hadi biz basın olarak kendimizi es geçelim. Bölgemizde ünv. Kazandığı halde gidemeyen onlarca öğrenci ortada dururken, eğitimsizlik, mesleksizlik, fakirlik, işsizlik ve sahipsizlikten birçok genç uyuşturucu baronlarına ve çetelere yem olurken,… bölge adına yapılan milyon tllik bütçelerin gelir gideri nerede, belgeleri nerede, bunlar neden kamuoyu ile paylaşılmıyor. Bu tutum ve duruşun bütün derneklerin dibine dinamit koyduğunu adlarında koskoca federasyon sözcüğü de olan stklar bilmiyorlarmı, yoksa, il-ilçe, federasyonlar cidden geri –donanımsız cahil insanlardan mı oluşmaktadır, yoksa bilerek mi toplumsal alan çürütülmek isteniyor. Bütün bölge derneklerinin özeleştiri ve hesap vermeleri gerekmektedir. kars-ardahan-ığdırlılar yoluncak kaz mı,kuş mu..  Bölgemizde bir sürü avukat, meclis üyesi, siyasetçi, vb. var neden sus puslar..

 

Etkinliğin üzerinden bir ay geçmesine rağmen kai dernekler platformu neden toplanıp kamuoyuna bilgi vermiyor, neden kamuoyu bilgişlendirilmiyor, kai nüfusu yoluncak, kullanılacak, soyulacak kaz –tavuk mu..?..

 

Şu anda basın olarak Doğu-Medya olarak halkın bize sorduğu soruları biz de derneklere soruyoruz, bizim yaptığımız işi yapması gereken federasyonlar nerde, ne doğru dürüst bu süreçlerin içinde yer aldılar, ne doğru dürüst temsilci verdiler, nede hesap sormayı, toplumsal alanın beklediği cevapları vermeyi bilen bir federasyon bile yok. Hepsi sen-ben kavgasında basitleşip biterken, bölgeyi ve bölge insanını düşürüp çürüttüklerini ya görmeyecek kadar kör ve geridirler, yada kasıtlı olarak toplumsal alanı çürütüp düşürmektedirler..

 

Şimdi bütün bölge adına soruyoruz. Yapılan etkinliğin gelir gideri ne, komisyonlarda yer alanlar kimler ve halka kamuoyuna bir ay geçmesine rağmen neden açıklama yapmıyorlar..?

 

Seneye yapılacak kai tanıtım günleri de bu yılki gibi stk’lardan habersiz, bölge insanından habersiz mi yapılacak. Yoksa il-ilçe-federasyonlar diğer bölgeler gibi bir araya gelip şaibenin olmadığı, bütün bölgenin içinde olduğu  bir alt yapı ile mi hareket edecekler.. Bunun sürekli takipçisi olacağız.. Ve gerekirse geçmişteki tüm etkinliklere yönelikte dava açılması yönünde girişimde bulunacağımızı da ifade ediyoruz..

 

KAİ, Serhat bölgesi insanı bütün bölgeyi ilgilendiren etkinliklerde belgeli bilgilendirilmedikçe, nasıl kaz-kuş konumuna düşürüldüğünü görmeli, federasyonlardan, il-ilçe derneklerine etkin ve yetkin olmayan mevcut yönetimleri hem kontrole almalıdırlar hem de hesap vermeyenleri teşhir ve al aşağı etmelidirler..

 

Dernekler masası da ülke genelinde toplumsal çürüme ve yozlaşmanın olmaması için harekete geçerek teneke ve tabelaya dönüşen yönetim kurulları biten, ayda birkez de olsun toplantı yapamayan, dernekleri halkı pazarlama ve çürütmede yan cebine koyan ne kadar dernek ve dernekleri kullanan kişiliksiz varsa tesbit etmeli, temsil ettikleri kitleye halka hesap vermeyen tüm dernekleri kapatmalı, halkı ve dernekleri kullanarak toplumsal alanı çürütenlere en ağır cezaları giydirilmelidir.

 

Bir ülkede stkların etkinliği ve yetkinliği Demokrasi kültürü ve geleneğini belirler. Bu anlamda bölge ve ülke genelde ne kadar etki ajanı –kripto varsa buralara sızdığı gibi kişiliği oturmamış insanlarla toplumsal alanla ülkeyle oynanan alanın başında dernekler gelmektedir. Toplumsal çürümede dernekler masasının yetersizliği ciddi anlamda ülkeye zarar vermektedir.. Bir-iki yıl önce nasıl ki çeteler yerel yönetimleri ele geçirip rantiyeye çevirip kullandıysalar (ki Başkan Erdoğan’ın Müdahalesiyle bitirildi, şimdi belediyeler giderek halka hesap veren kurumlar olarak şeffaflıkta ve hizmette ülke genelinde en öne çıkmaya başladılar), günümüzde ise aynı tehlike derneklerde baş göstermiştir. Bu tehlikenin iki ana nedeni var toplum dernekleri kontrol etmeyi bilmiyor-kontrol edecek yeti-yetenekte değil, dernekler masası üstüne düşeni yapmıyor..

 

Sonuç olarak STK alanı en zor alanlardan biridir. AREV gibi ulusal, uluslararası projelere imza atan stk’lar ortaya çıktığı gibi, Ardafed gibi dev bir yapıyı teneke ve tabelaya da çevirip bitirebiliyorsunuz..

 

STK’lar, Yönetim, Denetim, Katılım gibi üç ana ayaktan oluşurlar.  Kai tanıtım günlerinde platformu temsil eden üç ilin il-ilçe-federasyonları  yani yönetim, bunlar Kimdi, nerdeydiler, kaşta kaçı katıldılar.. Bunlar etkinliğe ne kadar kitle taşıdılar (Katılım), Ve bunlardan kim gelir gideri takip etdi, kaçı bu alanda derneği adına görevli tayin etdi. Kim sözleşmelere kimin adına imza atdı. Ve hepsinden önemlisi milyon tllik bütçeli bir etkinlikte hesap nerede, neden kamuoyuna açıklama yapılmıyor…?

 

Bir başka deyişle yapılan etkinliğin büyüklüğüne binaen yönetim, katılım, denetim ayağı olmayan fos ve kof bir stk yapılanması ile karşı karşıyayız.. Ve bu stk yapılanmasının bulunduğu ilçelerde belediye başkan adayı çıkaracağını zan eden bir sürü saf var… Bu yapılanma stklara ve topluma hizmet ve hesap veren bir yapılanmaya çekilmezse Ardahan federasyonu ile aynı kaderi yaşayıp biteceği gibi kai tanıtım günleride stklardan çıkıp siyasetin alanına kayacaktır. Serhat nüfusu da adlarının başında federasyon kelimesi de olan bu kof-geri stk yapılanmasını kontrol etmeyi başaramazsa, kendilerine öncülük edecek dürüst-namuslu insanları bulup öne çıkaramazlarsa..  on yıllardır olduğu 1, 2, 3 büyük nüfusa sahip olduğu İstanbul gibi metropollerde nal toplamaya ve çürüme  daha da artarak, büyüyerek  sürecektir..

Bütün bu eksiklik aksaklıkların yanı sıra Serhat illerinin il-ilçe, federasyon datası bile yok. Bir başka deyişle birbirlerini tanımayan dernekler ve yönetimler nasıl bir araya gelecek, nasıl birlikte etkinlik yapacaklar.. Bu açıklar kapatılmazsa topluma hesap verilmezse, şefaflık olmazsa seneye kai tanıtım günleri ya yapılmaz hale gelir yada bölgede dernekler beceremediği için etkinlikler tamamen siyasetin güdümüne girer. STK lar var olmak istiyorsa 3. Kai tanıtım günlkerinin hesabını vermekle, ve yukarda vurguladığımız açıkları kapatmak için acilen harekete geçerler.. Yoksa olup olmamalrı toplum için bir şey ifade etmeyecektir..

 

ETİKETLER : KARS –ARDAHAN—IĞDIRLILAR YOLUNACAK KAZ-KUŞ MU..?
Diğer STK-Dernekler haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA