HOÇ-FED’E KADIN BAŞKAN DÖNEMİ..

Hoçvan Dernekler Federasyonu (Hoç-Fed) birçok ilke imza atan bir federasyon olarak bir ilke daha imza atdı. Serhat bölgesi federasyonları içinde Ardahan’ın ve bölgenin ilk federasyonu olarak 2008-09 yılında kurulan Hoç-Fed ilk kadın başkanı da seçerek bir ilke daha imza atdı.
Bu haber 2018-10-23 06:21:03 eklenmiş ve 1968 kez görüntülenmiştir.

 

HOÇ-FED’E KADIN BAŞKAN DÖNEMİ..

 

Hoçvan Dernekler Federasyonu (Hoç-Fed) birçok ilke imza atan bir federasyon olarak bir ilke daha imza atdı. Serhat bölgesi federasyonları içinde Ardahan’ın ve bölgenin ilk federasyonu olarak 2008-09 yılında kurulan Hoç-Fed ilk kadın başkanı da seçerek bir ilke daha imza atdı.

 

Serhat bölgesinde Hoç-Fed ilk kurulan federasyon olduğu gibi, yerel ve kamu’dan, siyasetten adeta bağımısz bir şekilde yardım almadan yıllarca Hoçvan Yayla Festiivali yapması ve onbinlerce Hoçvanlıyı her yıl Ardahan’a taşımasıyla da ön plana çıktı.

 

Bölge STK’ları içinde Kürt kültürünü ve dilini yaştma ve yaymada da istisnai bir STK olan Hoç-Fed panel, konferans vb. etkinliklerin yanı sıra her Ramazan Ayında okuttuğu Kurdi Mevlitler ve ilahilerle de halkın milli-manevi değerlerine sıkı sıkıya bağlı kaldı. Ne devletin nede siyasetin dümen suyuna girmeyen Hoç-Fed’in 1. Önceliği her zaman halkı en iyi şekilde temsil etmek oldu. Bölge STK yapılanması açısından imza attığı en büyük devrim ise diğer STK’ların düştüğü basitliğe hiçbir zaman düşmemesi oldu. Hiçbir etkinliğinde ne ilkokul talebeleri gibi avaz –avaz bağırıp şarkı marş okuma, nede nede hazırola geçme, heykeller karşısında eğilme..  gibi eski TC kalıntılarının ve hastalıklarının hiçbirinin hayat bulmadığı ciddi bir STK olarak Serhat ve İstanaına ciddi bir örnek oldu. Bu ciddiyeti, ruhu ve duruşundan dolayı, Doğu Medya olarak kurulduğundan beri Hoç-Fed2i hep takip ettik, kamu oyuna taşıdık. Ve Hoç-Fed yaptığı 6. Olağan kongrede bir ilke daha imza atarak bir kadın başkanı Türkan Yılmaz’ı başkanlığa seçti.

HOÇ-FED kuruluşundan bugüne bütün başkanları özveriyle çalıştı. Ama en ağır yükü kurumsallaşmayı oturtma, Ardahan’a kadar şubeleşmesini ve halka inmesini, Hoç-Fedin bir üst aşamaya sıçramasını sağlayan; iki dönem başkanlık yapan Latif Yılmaz  sağladı.. Akıcı Kürtçesiyle Kürt kültürünü ve edebiyatını en iyimsil eden başkanlardan biri oldu. Yılmaz ortaya koyduğu kollektif yönetim analayışıyla, STK ruhuna uygun efendi, mütevazi kişiliğiyle, bölgeyi ilgilendiren etkinliklere katılımı, duyarlılığı ile  hem Hoçvanlıların, hem de diğer bölge  STK’larının takdirini kazanadı. STK kriterlerine vurduğumuzda bölgemizin en iyi STK başkanıydı.

 

HOÇ-FED’İN 6. OLAĞAN KONGRESİNDE HEYECAN, ÇEKİŞME ve KIYASIYA BİR MÜCADELE VARDI…

Yılmaz Şit, Ayhan Öztürk, ve Türkan Yılmaz’ın başkan adayları olarak yarıştığı kongrede Yılmaz Şit’in gençler lehine çekiliyorum diyerek adaylıktan çekilmesiyle Türkan Yılmaz’la Ayhan Öztürk yarıştılar.

ŞİT, HOÇ-FED’İ BİR AİLENİN, BİR KÖYÜN ÇİFTLİĞİNE ÇEVİRDİLER..

Başkan adaylarından Yılmaz Şit kongrede ağır eleştirilerde bulundu. Latif Yılmaz’ın en başarılı başkanlardan biri olduğunu, karşısına aday çıkarılmaması gerektiğini, aday çıkıyorsa tekrardan aynı köyden çıkmasını doğru olmadığını bunun adı demokrasi değil monarşi olmaktadır. Türkan Yılmaz’ı hepimiz sevip sayıyoruz, 40 yıllık arkadaşımızdır, ama bu koşullarda başkan adayı olmasını doğru bulmuyoruz. Bu Hoç-Fed’i zayıflatacaktır dedi. Benzer sert eleştirileri Hoç-Fed’in her aşamsında hizmet veren Osman Arslanda yaptı.

Şitin ardından Yılmaz ve Öztürkte birer konuşma yaparak projelerini ortaya koydular. Öztürk Hoç-Fedin Ardahan ve bölge STK’larıyla bütünleşme sağlayamadığını üstüne düşen misyonu yerine getiremediğini.. Yılmaz ise hayatın her  alanında kadının rolü ve önemine işaret etdi. Kadınlar olarak yönetime talibiz diyerek, Hoç-Fedi daha ileri bir seviyeye taşımak için aday olduklarını açıkladılar.

MUHLİS’İN FENDİ ÖZTÜRK’Ü DEVİRDİ..

Murka (binbaşar) dernek başkanlığını da yapan, eski dernek başkanlarımızdan bölge STK yapılanmasında önemli bir kişilik Hoç-Fedin birçok etkinliğinde de ön sıralarda yer alan, toplumsal alana duyarlılığı ile de ön planda tanıdığımız  iş adamlarımızdan Muhlis Aktürk  ne yaptıysa yaptı şaka programlarındaki bir duruma sebep oldu. Genç başkan adayı Öztürkün aniden parlamasına yol açtı. Divan ve delege 5-10 dk uğraşarak öztürkü sakinleştirdi. Ufak bir arbede yaşandı. 2 gün önce, hata son gün, son dk.  adaylığını açıklayan, Sıxırpet-Bebereg Dernek Başkanı Öztürkün bu aniden parlaması kendisine pahalıya patladı, en az 10-15 oy ve seçimi kayb etmesiyle sonuçlandı..

 

Hoçvan camiası mevcut başkan Latif Yılmaz’la devam yada Şeref Caferoğlunun adaylığını beklerken.. Türkan Yılmaz’ın aday olarak çıkması hem şaşkınlığa, hem heyecana hemde büyük bir etki-tepkiyi bu kongrede beraberinde getirmişti. Gerilim had safhadaydı. İbre son dakika adaylığını açıklayan Öztürk’ün lehine olmasına rağmen .. Kontrolsuz parlaması yarışı kayb etmesine neden oldu. Muhlis başkanda nasıl bir sihir, nasıl bir şaka yaptığını sormamıza,  anlamamıza fırsat vermeden  oyunu kullanıp kongerden ayrılmıştı..

 

YILMAZ , 76 OYLA BAŞKAN SEÇİLDİ..

Toplamda 186 delegenin olduğu Hoç-Fed’in 6. Olağan genel kurulunda 138 delege oy kullandı. 3 oy geçersiz kalırken 76 oyla Yılmaz başkanlığa seçildi.

Divan Başkanlığını Eski Dernek başkanlarımızdan Burahan Özer, divan üyeliklerini de Suna kaya ve Hikmet Yılmazın yaptığı kongrede Türkan Yılmaz 76 oy alarak başkan seçilirken, Ayhan Öztürk ise  59 oy alarak büyük bir başarıya imza atdı..

KONGRENİN ARDINDAN TEŞEKKÜR KONUŞMASI YAPTILAR…

Kongrenin sonuçlanmasının ardından mikrofunu alan Öztürk  Türkan Yılmaz’ı kutladı. Bu demokratik yarışta kişiler değil Hoçvan halkı kazandı. Ablamı tebrik ediyorum. Her zaman federasyonumuzun emrinde bir neferiz dediler.

YILMAZ, HOÇVAN HALKI KADINA VERDİĞİ DEĞERİ ORTAYA KOYDU..

Başkan Serçilen Türkan Yılmaz, bu kongereyle Hoçvan halkı kadına verdiği değri en üst düzeyde ortaya koydu. Bölge federasyonları ve STK’ları açısından da bir ilke, bir devrime imza atdı. Oy veren vermeyen tüm delgelere kardeşlerşime teşekkürü bir borç biliyoruz dediler.. Kongrenin ardından bol –bol hatıra fotoğrafları çekildi..

Hoçvanlıların Yoğun katılım gösterdiği, heycanlı ve çekişmeli geçen mükemmel bir demokratik yarışın ortaya konduğu bir kongreye imza attılar. Burada en büyük sıkıntı büyüklerin müdahele ve manipilasyonu büyük eleştiri konusu ve büyük rahatsızlık ortaya koydu. Bu kongre ve seçime Hoçvanlılartın katılımı ve desteği yeni yönetimin benisenip benimsenmediğini yapılacak etkinliklere katılım ve destek ortaya koyacaktır. Kongrede ortaya konan tepkilerin kalıcımı geçici mi olduğu anlaşılacak..

Bu kongrede başkanlığa seçilen Türkan Yılmaz kimdir, Yeni Yönetim Kimlerden oluştu.. Haberimizi  de yeni yönetimin görev dağılımınnın ardından sizlerle paylaşacağız.

 

HOÇ-FED KONGRE FOTO GALERİ -1

 

 

HOÇ-FED KONGRE FOTO GALERİ -2

 

 

ETİKETLER : HOÇ-FED’E KADIN BAŞKAN DÖNEMİ..
Diğer STK-Dernekler haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA