Modern Köleliğin Çocuk işçileri

Türkiye’de gittikçe çocuk işçiliğinin merkezi haline mi geliyor? Özellikle Ortadoğu savaşları sonucu Türkiye’ye yansıyan sonuçlarını göz önünde bulunduracak olursak bu durumların hiçte iç açıcı olmadığını söyleyebiliriz.
Bu haber 2018-10-06 14:29:07 eklenmiş ve 1850 kez görüntülenmiştir.

Türkiye’de gittikçe çocuk işçiliğinin merkezi haline mi geliyor? Özellikle Ortadoğu savaşları sonucu Türkiye’ye yansıyan sonuçlarını göz önünde bulunduracak olursak bu durumların hiçte iç açıcı olmadığını söyleyebiliriz.

 

Kapitalizm, daha fazla kazanmak için geçmişte insanlara yaşattıkları tüm dünyaca aşikâr.  Bu modern sistem ve modern dünya dedikleri yeni hayatta savaşların yanı sıra çocukların emeği üzerinden ve ucuz iş gücünden faydalanmak için nasıl bir hırsla insanlığa saldırdığını hepimiz görüyoruz.

Orta Doğu’da çıkarılan savaşlar kapitalistlere neler kazandırdıklarını görüyoruz ve bunların olumsuz sonuçlarını hepimiz halk olarak görmekteyiz.  Yaşanan göçler sonucu işçiler daha az para kazanır oldu çünkü yerlerine getirilen Suriyeli, Iraklı, Afganlı ya da başka bir ülke insanı çalıştırılıyor. Bunun sonucunda daha az parayla çalışma ya da elindeki işi kaybetmeyle karşı karşıya kalınıyor.

 

Türkiye’nin her yerine Özellikle İstanbul’un farklı bölgelerine kurulan tekstil atölyelerinde çocuk işçileri hat safhaya çıktı diyebiliriz. Özellikle göze çarpmasın diye bodrum katlarına yerleştirilen ve emeği sömürülüp para kazanan Vampir patronlar bu konuda çok duyarsızlar.

İstanbul’un farklı bölgelerinde atölyelerde çalıştırılan çocukları tepsi edip onlarla konuşmaya gittiğimizde patronları ve ustabaşları tarafından görüntü çekip onlarla konuşmamıza izin verilmedi. Gizli çektiğimiz birkaç kare hariç.

 

İş çıkışını bekleyip onlarla konuştuğumuzda çok ucuza çalıştıklarını, hakarete hatta dayağa maruz kaldıklarını söylüyorlar. Karşı çıktıklarında ise işten kovulup emeğinin karşılığını bile almadıklarını söylüyorlar.

 

Sanayide, tarımda, tekstil atölyelerinde artık ucuz iş gücü için çocuklar çalıştırılıyor. Bu ve buna benzer haberleri görmelerine rağmen devlet yetkileri çocuk işçiliğine çok duyarsız ve hiçbir yaptırımı yok.

 

İnşaatlarda, sanayilerde, tarımda, tekstilde çalıştırılan çocuk işçilerin yansı sıra her yıl hatta her gün hiçbir önlem alınmadığı gibi, ölen yüzlerce hatta binlerce sahipsiz işçi patronları tarafında kapıya konulur oldular.

 

Özel sektörden ziyade devlet bile iş ve işçiyi korumadığı gibi haklarını vereden sebepsiz bir şekilde amiri tarafından işten attırılabiliyor. KHK( Kanun Hükmünde Kararname)ler ile yüz binlerce işçi işinden edilip perişan edildi.

 

Her şeyde ziyade artık çocuk işçiliğine her sektörde son verilmelidir. Aile korunmalı ve çocuklar iş yerine okula zorunluluğu devam ettirilmelidir.

 

DOĞU MEDYA - Mesih EROL/Sosyolog/ Gazeteci

ETİKETLER : Modern Köleliğin Çocuk işçileri
Diğer İstanbul haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA