UZMAN DİYETİSYEN HÜLYA İMECE İLE RÖPORTAJ

Ramazan ayına yaklaştığımız bu günlerde Uzman Diyetisyen Hülya İmece ile bir röportaj gerçekletirdik
Bu haber 2018-05-11 13:13:43 eklenmiş ve 3767 kez görüntülenmiştir.

Röportaj: Murat AKKUŞ-Iğdır

Ramazan ayına yaklaştığımız bu günlerde Uzman Diyetisyen Hülya İmece ile bir röportaj gerçekletirdik. Kilo sorunu olanlar için işin püf noktalarına dikkat çeken Uz. Diyetisyen Hülya İmece ile yaptığımız röportajı dikkatlerinize sunuyoruz.

1- Öncelikle kendinizden biraz bahseder misiniz? Hülya İmece kimdir?

1992 yılında Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde doğdum. 4 yaşımdan itibaren Iğdır'da ikamet ediyorum. 2015 yılında Haliç Üniversite'si Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. Mezun olduğum sene Haliç Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimine başladım ve uzman diyetisyen ünvanı aldım. Yüksek lisans yaparken de İstanbul'da fizyoestet medikal ve estetik Polikliniği’nde poliklinik diyetisyeni olarak hizmet verdim. Daha sonra Iğdır Bulut Hastanesi'nde hem poliklinik hem yatan hasta hem de mutfak diyetisyeni olarak hizmet verdim. Geçen sene ağustos ayında ise kendi kliniğimi açtım ve neredeyse 8 aydır poliklinik hizmeti veriyorum.

2- Mesleğinizde uzmanlık alanlarından bahseder misiniz?

Klinik diyetisyeni olarak hizmet vermekteyim. Mesleğimin asıl ilgilendiği kısım yemek yeme davranışlarını düzeltmek ve bunun sağlığımıza olan etkilerini iyileştirmektir. Çünkü beslenme, anne karnından ölüme kadar her alanda var olmaktadır.

3-Diyet konularında çok fazla bir bilgi kirliliği var. İnsanlar internetten gördükleri sağlıksız ve şok diyetleri uygulayabiliyorlar. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Tüm meslektaşlarımın bu konudan muzdarip olduğunu düşünüyorum. İnternetten bilgiye ulaşmak artık çok daha kolay. Pubmed'ten makale tarayan danışanlara da denk geliyoruz lakin sadece bir iki makale okuyarak bir konu hakkında net fikir sahibi olamayız, daha çok araştırmalıyız ve de daha çok çalışma taramalıyız. Ayrıca doğru bilgiye ulaşmak kolayken çöp bilgiye ulaşmak da çok kolay ve bunu ayırt etmek cidden güç olabiliyor. Diyet, bir eğitim sürecidir ve sürdürülebilinirlik esasına dayanır. Şok diyetler bizim şu anımızı kurtarabilir.

4- Özellikle kilo verme konusunda motivasyon çok önemli diye biliniyor. Siz hastalarınızın motivasyonunu nasıl sağlıyorsunuz?

Diyetisyene gelen herkes ister istemez bir beklentiyle geliyor. Bu beklentilerden biri de ''diyet sürecinde motivasyonum azalmasın istiyorum' dur. Motivasyonu sağlamak ve diri tutmak için danışanlarımı haftalık takip ediyorum. Ne kadar düzenli ve yakın zaman aralıklarında takip olursa motivasyonu daha diri tutabiliyoruz. 

5- Yazın yaklaşmasıyla diyet konuları çok daha gündemde oluyor. Yaza az bir süre kalmışken, kilo vermek isteyen bayanlara önerebileceğiniz püf noktalar var mı?

Aslında diyetin mevsimi yoktur. Havaların ısınmasıyla kışın vücudu örten kıyafetlerden arındığımız zaman fazla kilomuzun farkında oluyoruz. Değişen süreç tamamen farkındalık ve bu kiloları bizim dışımızda başka kişilerin de görüyor olmasıdır. Kilo probleminin yalnız kadınlara mahsus olmadığını belirtmek isterim. Kilo problemi olan kişilere sürdürebilinir bir diyet uygulamalarını öneriyorum. Bu ne ilk ne de son yaz tatili olacaktır, seneye kendinizi yine şok diyet içinde bulmamak için şuan bir adım atılmalıdır. Benim sizler için kısa vadede ufak ama uzun vadede mühim tavsiyelerim;

-Çok sık acıkma durumu yaşanılıyorsa 3 ana 2 ara öğün, daha uzun açlıklara dayanılıyor ise 3 ana 1 ara öğün yapın

-Akşam öğünlerini daha hafif tutun

-Kilogram başına 0.30 ml su içmeye özen gösterin

-Paketli gıdalardan uzak durun

-Etiket okumaya başlayın, glikoz-fruktoz şurubu ihtiva eden besinlerden uzak durun

-Günlük en az 30 dakika sevdiğiniz bir egzersiz yapın

-Uyku düzeninize dikkat edin

-Yemek pişirme yöntemlerinden kızartma ve kavurmayı çıkarıp ızgara, haşlama, buğulama, fırında, buharda pişirme yöntemlerini tercih edin.

6- Siz görüntünüzü nasıl koruyorsunuz?

Ben yemek yemeği çok seviyorum, bu bazen benim için dezavantaj oluşturabiliyorken bazen de danışanlarımı daha iyi anlamamı sağlıyor. Çünkü bizler sevdiğimiz yemekleri daha çok yemek istiyoruz. Hem çikolata hangimizi mutlu etmez ki? Ama çoğu zaman mutlu olduğumuzu sanıyoruz, sütlü çikolata yerine bitter çikolata, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, kızartma yerine fırın yemekleri, bisküvi yerine meyveyi tercih ettiğimiz an hem mutlu hem de sağlıklı oluyoruz. Ölçü kavramına dikkat ediyorum, su içiyorum, kaçırdığım zamanlarda ise mesleğimin en güzel kısmı olan dengeleme sistemini uyguluyorum.

7- Size göre diyetisyen nedir? Neden diyetisyen olmayı seçtiniz? Mesleğinizin kendine özgü zorlukları nelerdir? 

Bana göre diyetisyen, sağlıklı beslenmeyi en iyi hale getirmenizi sağlayacak opsiyonları sunan kişidir. Beslenme ve diyetetik, sağlık alanında kendime en yakın bulduğum meslekti. Mesleğimin teori kısmı kadar iletişim kısmı da çok önemli. İletişimim iyi olduğunu düşünüyorum. Mesleğimin en zor yanlarından biri, diyetisyen olmadığı takdirde diyetisyencilik oynayan kişiler ve bunların çöp bilgilerini düzeltmekle uğraşalım derken doğru bilgileri anlatamaya zaman bulamamak.

8- Görev yaptığınız süre içerisinde sizi keyiflendiren veya aklınızda kalan bir vaka veya olayı bizimle paylaşmak ister misiniz?

Birçok hayata dokunmama müsaade eden, bana fırsat veren danışanlarımla her süreç çok keyifli ve önemliydi. Sanırım en çok sevindiğim vakalar, gebelik haberlerini aldığım danışanlarım ve çocuk danışanlarım oluyor.

9- İlerleyen dönemler için hedefleriniz nelerdir?

Iğdır'a dönme sebebim kendi memleketime hizmet vermekti. İlerleyen dönemlerde poliklinik hizmeti dışında farklı alanlarda da hizmet vermeyi düşünüyorum. Bunun için uygun zaman geldiğinde tekrar burada paylaşmayı umut ediyorum.

10- Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederiz. Son olarak hastalara yönelik tavsiyeleriniz varsa paylaşır mısınız?

Diyet, sağlıklı bir yaşam tarzıdır. Aç kalmak, mutsuz olmak, heybede bir sürü diyetisyen ile dolaşmak veya umutsuz olmak değildir. Hayatımızda yaşadığımız her süreç ilk etapta bizi zorlar. Bu sürecin hayatımızdaki pozitif yönlerine odaklanmak ve sürdürebilinir şekilde ilerletmek zor yanlarını unutturacaktır Sağlıklı ve mutlu olmak dileğiyle, bende sizlere teşekkür ediyorum.

Uzman Diyetisyen Hülya İmece Iğdır'da Cumhuriyet Mah. Atatürk Cad. İmece Döviz üstü Kat:1 adresindeki özel polkliniğinde sağlık hizmeti vermektedir. Çalışma Saatleri 09:00 - 17:00 saatleri arasındadır. Randevu için 0537 877 76 00 Nolu sekreterya telefonundan ulaşılabilir...

 

 

 

 

 

 

ETİKETLER :
Diğer SAĞLIK haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA