SPOR ve SPORCUNUN DOSTU CURABEK'LE RUSYA'DA RÖPORTAJ YAPTIK...

Özbekistan Doğumlu Spor ve Sporcunun dostu hem iş adamı hemde sporcu kimliğiyle Çulponov Curabek Aldulhakimoviç'le Yaşadığı Rusya'nın Ekaterinburg kentinde röportaj yaptık.
Bu haber 2018-05-11 09:54:12 eklenmiş ve 4721 kez görüntülenmiştir.

 

SPOR  ve SPORCUNUN DOSTU CURABEK'LE RUSYA'DA RÖPORTAJ YAPTIK...

 

Özbekistan Doğumlu Spor ve Sporcunun dostu hem iş adamı hemde sporcu kimliğiyle Çulponov Curabek Aldulhakimoviç'le Yaşadığı Rusya'nın  Ekaterinburg kentinde röportaj yaptık.

 

Curabek, örnek bir kişilik ortaya koyarak kendi ülkesinin sporcularına kol-kanat germekte, sponsor olmaktadır. Bunun yanı sıra sporculara dünyanın her yerinde ise eşlik etmektedir. Sporcularla birlikte  dünyanın her yerine gitmekte bu anlamda Özbekistan Sporcularıyla birlikte büyük bir ailenin dünya çapındaki temsilcisi konumuna gelen bir şahsiyet, bir profil, bir ender kişilik ortaya koymaktadır. İşte bu güzel insanı, bu spor dostunu, Asya, Ön Asyanın bu güzel kişiliğini sizlere taşıyalım dedik; bu anlamda Doğu Medya olarak kendisiyle röportaj yaptık.

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar

Soldan Sağa Özbek Sporcu, Çulponov Curabek Aldulhakimoviç, Mesih Renas Erol...

 1984 doğumlu olan Özbekistanlı ve şuanda Rusya’nın Ekaterinburg kentinde yaşayan Çulponov Curabek Aldulhakimoviç, başta Özbekintan ve sonra da Ekaterinburgta bulunan boks meraklısı gençlerre koçluk ve sponsorluk yapmaktadır. Özbekistan’da ve Ekaterinburg’ta  çok tanınan Çulponov,  dünya çapında  şampiyonalığını elde eden sporcularını, dünya şampiyonalığını ve Türkiye’deki halkların Özbekistan ile olan kardeşliğini konuştuk.

 

Merhabalar Çulponov Curabek Aldulhakimoviç sizleri biraz tanıyabilir miyiz?

Benim adım Curabek. 17 mayıs 1984 Özbekistan Namangan Uçkorgan doğumluyum. Gençliğim Uçkorgan’da sporla geçti. 1999 yılında avukatlık fakültesini bitirdim. 2003 yılına kadar Özbekistan’da kaldım. Genç iken okulda okuduğumda da sporla ilgilendim.

Babam da  özel spor okulunda beden eğitimi hocasıydı. Bokstan önce bende yıllarca güreşle ilgilenip onlarca madalya aldım. Sonra karete ve sonra da boksla ilgilenmeye başladım ve üç sene içerisinde Özbekistan’da güreş şampiyonalarına katıldım

Ne zaman Ekaterinbur’ga geldiniz ve neler yaptınız?

 2004 yılının Şubat ayında Rusya’ya geldim. Buraya geldikten sonra hem çalışıp hem spor yaptım. Gelmeden önce abim buradaydı ve boksla ilgileniyordu. Ben de gelince gene güreşle ilgilenmeye başladım. Bizler Ekaterinburg’ta Simyon İvanoviç önderliğinde sporda daha iyi yerlere geldik. 2007 ‘de bir kadınla tanıştım ve sonra Çelyabinsk şehrine şampiyonluğa gittik  orada çok ciddi travma aldım. 2008’ de travmadan dolayı doktorlar sporu bırakacaksın deyince sporla daha az ilgilenmeye başladım. 2008’in sonunda beni şsampiyonalığa götüren hanımla evlendim ve şimdi 10 yaşında bir oğlum var. 2010 ve 2011’ de abimle ticaret yapmaya başladık. Abim ticaretle ilgilenmeye devam etti ben ise sporda sponsor olmaya başladım.

Siz profesyonel bir sporcu ve sponsor olarak eğitim  hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Bizim eğitimimiz ve okullarımız öncelikle Özbekistan’da. Eğitim alıp ve profesyonelliğe aday olanları Rusya’ya getirip profesyonel yapıyoruz. Eğim kadromuzda çok ciddi hocalar var ve sporcular çok ciddi eğitimden geçiyorlar. Eğitim kadromuz her kategorideki sporcular için mevcut. Küçük yaşlarda Özbek bayrağını sporda dalgalandırmaya aday olan  her gencimizin elinden tutup ve yapılması gereken ne varsa yapıyoruz.

Profesyonel olmayan ve profesyonelliğe aday olanları nasıl bir eğitimle yetiştiriyorsunuz?

Profesyonel olmayan ama hıslı olup Özbek bayrağını dalgalandırmaya aday olanları çok ciddi emek ve eğitimden geçiriyoruz. Amacımız profesyonel olmayan ama sporda hırslı olanların hepsini profesyonel yapmaktır.  Adaylarımızın spor rejimleri ve periyodları bizim için çok önemlidir. Kesinlikle eğitim periyotlarının dışına çıkmıyoruz. Özellikle psikolojik olarak destekler sunuyoruz ve yeme içmelerine çok dikkat ediyoruz.

Profesyonel sporcu  olmak isteyenlere finans başta olmak üzere nasıl katkıda bulunuyorsunuz?

Çok iyi bir soru. Sporun asıl sorunu da budur. Finans ve sponsor. Bunlar olmayınca aslında profesyonelliğe giden yol da kapalıdır demek. Her kim ki sporcu adayıysa bizler elimizden geldiğince yardımcı olduk oluyoruz. Bizlerin yetiştirdiği sporcular da sadece para için dövüşmüyorlar. Bu ahlakla yetiştirmiyoruz. Özellikle dışarıdan gelen sporculara da onlara spor alanları ve arenalarda yer veriyoruz. Bizim meselemiz kendi ülkemizin bayrağını dalgalandırmak sporda.

Ekaterinburg Şehrinde spor nasıl gelişiyor nasıl yorumlarsınız?

Bu şehir güçlü  ve savaşçı insanların şehridir. Aynı zamanda sporun her dalında ismini doyurmuş bir şehir. Bu bölgeden çok ciddi ve meşhur sporcular çıkmıştır. Mesela Konstantin Tszyu, İvan Şitırkov, Viner Galiyev gibi kişiler hep ekaterinburg’tan çıkma sporculardır. Ural Bakır Şirketi başta olmak üzere bir sürü sponsorluk veren yerler Ekaterinburgta mevcuttur. Bunun anlamı bu şehir spor alanında gelişiyor ve gelişmektedir. Özellikle bu yeni kurulan RCC Spor arenasında şampiyonalıklara sahne olacaktır. Bu bölgenin liderleri de başta olmak üzere spora destek veriyorlar. Mesela buranın valisi  Yevgeniye Kuyvaşıv ve sizlerin de röportaj yaptığınız  Belediye Başkanı Yevgeniye Royzman başta olmak üzere spora ciddi destekler veriyorlar. Bu kentte her geçen gün  spor arenaları açılıyor bunun anlamı gelecek zamanda bu şehir adını daha da sporla duyuracaktır.

Sporla ilgili olarak gelecek planlarınız nelerdir Rusya ve Özbekistan’da?

Rusya’da Güreş,Boks, Judo, Mma  ve diğer spor dallarında şampiyonalıklar çıkarmak istiyoruz. Özbek bayrağını dalgalandırmak istiyoruz. Özbekistan bizim vatanımız ülkemiz ve bunun için buralara da yatırımlar yapacağız. Buralara spor salonları ve sponsorluklar açacağız. Buradaki sporcuları ve şampiyonları oralara hoca olarak atayacağız.

4 Mayısta yeni açılan RCC spor salonunda kaç tane Özbek sporcu katıldı?

Bizim 2 boksör Özbek sporcumuz oraya katıldı.  Birincisi Ravşan Umurzakov  şimdiye kadar 5 maçta hiç yenilmedi. Bu sporcu Andıcan şehrindedndir. İkincisi Firuzbek Yoldaşev. Bu sporcu 15 maçtan 2 sini kaybetmiş. Kaybetme sebebleri ise travmaları vardı sahaya çıktıklarında. Bu RCC arenasında Boks, Judo, Güreş, Karete, Mma, Muaytay,Uşu vs..

Türkiye  hakkında düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Kürtler, Türkler bizlerin kardeşleridir ve bizlerde aynı milletteniz. Tarih boyunca bu milletler birbirlerinin en yakın olan milletlerdir. Bizlerin kanları birdir. Ulusal anlamda da devletler birbirleriyle çok ciddi ilişkiler içerisinde.  Gelecekte de Türkiye’de  yapılan musabakalara daha güzel musabakalar ekleriz. Spor ve sporcuyu her daim ayakta tutmak lazım ve sponsor bulmakta zorluk çekmemelidirler. Spor para kazanılan bir araç olmaktan çıkarılmalı ve halklar arasında bir diyalog ve kardeşlik bağı kurma aracı olmaya aday olmalıdır. Özellikle spor da şiddet engellenmelidir.

Son olarak ne söylemek istersiniz spor hakkında ?

Ben gençlere spor yapmasını istiyorum. Şampiyon olsun yada olmasın spor bir hayat tarzı ve devamlı yapılmalıdır. Hangi milletten olduğun ve hangi spor olduğu önemli değildir. Spor spordur hangisini yaptığınızın bir önemi yoktur. Arkanıza bakmadan spor yapın aydınlık bir gelecek ve yüksek kaliteli bir vucut için. Sporcu her daim zinde olmalıdır.

 

 Sosyolog/gazeteci Mesih Renas EROL -Doğu Medya /Rusya

Otomatik alternatif metin yok.

Görüntünün olası içeriği: 6 kişi, gülümseyen insanlar, oturan insanlar

 

Sosyolog/gazeteci Mesih Renas EROL -Doğu Medya /Rusya

 

ETİKETLER : SPOR ve SPORCUNUN DOSTU CURABEK'LE RUSYA'DA RÖPORTAJ YAPTIK...
Diğer SPOR haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA