Mutlaka izlemeniz gereken 5 Kürt filmi

Son yıllarda gelişim gösteren ve dünyanın ilgisini çeken Kürt sinemasının en güzel örneklerini sizin için derledik. Bu seçkide izleyicilerin beğenisini toplamış olan 5 uzun metraj ve kurgusal Kürt filmi sizleri bekliyor.
Bu haber 2018-04-24 20:04:12 eklenmiş ve 5090 kez görüntülenmiştir.

Mutlaka izlemeniz gereken 5 Kürt filmi

Son yıllarda gelişim gösteren ve dünyanın ilgisini çeken Kürt sinemasının en güzel örneklerini sizin için derledik. Bu seçkide izleyicilerin beğenisini toplamış olan 5 uzun metraj ve kurgusal Kürt filmi sizleri bekliyor.


5-Listenin beşinci sırasında Kazım Öz'ün Zer filmi bulunuyor.

1973 yılında Dersim’de dünyaya gelen Kazım Öz’ün Amerika ve Türkiye’de çekmiş olduğu Zer filminin yapım yılı 2017’dirFilm, Ney York’ta yaşayan Jan’ın, babaannesinden duyduğu bir şarkıyı aramasının hikayesini anlatır. Jan şarkıyı aradıkça kendini, babaannesinin Dersim katliamında kurtulan iki kız kardeşten biri olduğunu ve daha sonra Afyon’da bir asker ile evlenerek Dersimli ve Kürt oluşunu gizlediğini öğrenir. Dersim, Jan’a hiç bilmediği bir dünyanın kapısını açar.

Sinema kariyerine İstanbul’da başlayan Kazım Öz’ün eserleri arasında Fotoğraf (2001), Uzak (2005), Fırtına (2008) ve Son Mevsim: Şavaklar (2010) adlı filmler bulunmaktadır.

 

4-Listenin dördüncü sırasında Huner Selim'in Tatlı Biber Diyarım filmi yer alıyor.
 
1964 yılında Güney Kürdistan’ın Akre kentinde dünyaya gelen Huner Selim’in yönetmenliğini yaptığı ve Güney Kürditan’da çekilen film 2013 yapımı.


Filmde, Kürtlerin Saddam Hüseyin rejimine karşı savaşında bir kahraman olan Baran’ın, Kürdistan Bölge yönetiminin oluşmasından sonra Erbil’in bir köyüne komiser olarak atanmasıyla yaşanan olaylar anlatılır. Sınır bölgesindeki köyde kaçakçılar hüküm sürmektedir. Baran köyde öğretmenlik yapan Govend ile tanışır. Köydeki kaçakçılar Govend’in köyde öğretmenlik yapmasını istememektedir. Baran kaçakçılarla mücadele ederken Govend’e aşık olacak ve Saddam’ın düşmesiyle birlikte savaşın sona ermediğini görecektir. Huner Selim filmde dramı western öğelerle eğlenceli hale getirmiştir.

Sinema kariyerine Fransa’da başlayan Huner Selim’in Votka Limon (2003), Sıfır Kilometre (2005), Dol (2007) adlı filmleri sinematografisinde yer alan önemli filmlerindendir. Özellikle Votka Limon Kürt sinemaseverlerinin hafızasında önemli yer etmiştir.
 

3- Shahram Alidi'nin Rüzgarla Fısıltı filmi listenin üçüncü sırasında bulunuyor.

1971 yılında Doğu Kürdistan’da dünyaya gelen Shahram Alidi’nin yönetmenliği yaptığı ve görüntüleri Güney Kürdistan’da çekilen film 2009 yılı yapımı.

Film, Saddam döneminde Güney Kürdistan’da baskılar nedeniyle birbirlerinden uzaklarda yaşamak zorunda kalan yakın akrabalar arasında teyp kasetine kaydedilen mesajlar aracılığıyla iletişim sağlayan Mam Baldar’ın hikayesini anlatmaktadır. Mam Baldar adlı yaşlı Kürt bir gün dağda peşmerge olan bir Kürdün doğacak olan çocuğunun ilk çığlığını kaydetmek üzere bir yolculuğa çıkar.

Birçok kısa filme imza atmış olan Shahram Alidi son olarak çekimlerini Mardin’de yaptığı Siyah Atın Hatıraları (2015) adlı filmin yönetmenliğini yaptı.
 

2-Hisham Zaman'ın Kar Yağmadan Önce adlı filmi listenin ikinci sırasında.

Bawke (Baba) adlı kısa filmiyle adını duyuran Güney Kürdistanlı yönetmen Hisham Zaman’ın yönetmenliğini yaptığı Kar Yağmadan Önce adlı film 2013 yılı Almanya, Norveç ve Kürdistan Bölgesi ortak yapımı. Kürdistan Bölgesi ve Türkiye’de çekilen filmde, ailesi tarafından, düğününden kısa bir süre önce kaçan kız kardeşi Nermin’i aramakla görevlendirilen Siyar’ın hikayesi anlatılmaktadır. Ablasını bulup, aile namusunu temizlemesi gereken Siyar, ablasını ararken İstanbul’a gelir. Burada ayakkabı boyacılığı yapan Evin ile tanışır. Bir aşk yüzünden aile namusunu kirlettiği düşünülen kız kardeşini arayan Siyar, aşkla tanışacak ve ailesinin verdiği görev ile içsel bir çatışma yaşamaya başlayacaktır.

Aslen Güney Kürdistanlı olan Hisham Zaman Norveç’te sinema eğitimi almış, Bawke (2005), Kış Ülkesi (2007), Krala Mektup (2014) gibi filmlerin yönetmenliğini yapmıştır.
 


1-Ve listenin başında Behmen Qubadi'nin efsane Kaplumbağalar da Uçar filmi bulunuyor.

Katıldığı birçok festivalde ödül kazanan ve yönetmenliğini Behmen Qubadi’nin yaptığı “Kaplumbağalar da Uçar” filmi 2004 yapımı. Kürdistan Bölgesi’nde çekilen film Kürdistan Bölgesi’ndeki bir mülteci kampında geçen olayları anlatır. Mayın toplayarak geçimini sağlayan 13 yaşındaki Soran kamp yakınındaki kasaba sakinlerine, hazırladığı anten aracılığıyla Saddam’ın düşüşünü duyurur. Soran, kampa yeni gelen, kolu olmayan ağabeyiyle yaşayan 14 yaşındaki Agırin’e aşık olur. Bir mayın patlaması sonucu kollarını yitiren ağabey geleceği görmek gibi bir yeteneğe sahiptir ve Soran’ın, kız kardeşi Agırin’e aşık olmasından hoşnut olmaz.

52. San Sebastian Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü alan Kaplumbağalar da Uçar, Berlin Film Festivali’nde Barış ödülünü kazanmıştır.

Filmin yönetmenliğini yapan, 1968 yılında Doğu Kürdistan’ın Bane kentinde dünyaya gelen Behmen Qubadi, Sarhoş Atlar Zamanı (2000), Annemin Ülkesinin Şarkıları (2002) Yarım Ay (2006), Gergedan Mevsimi (2012), gibi filmlere imza atan Behmen Qubadi Kürt sinemasını uluslararası alanda tanınmasını sağlayan yönetmenlerin başında gelmektedir.
 

Kurdish Sinema -Zer News

ETİKETLER : Mutlaka izlemeniz gereken 5 Kürt filmi
Diğer Kultur-Sanat-Yasam haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA