Iğdır kMM "Haber Alma ve Yapma Özgürlüğü"nü Konuştu

Her ay bir STK temsilcisinin oturumu yönetmesi kuralına binaen Gazete-Yazar Akay Aktaş’ın yönettiği Iğdır kMM’nin 2018’in Mart ayı forumu Iğdır Doğuş Gazetesinde gerçekleştirildi
Bu haber 2018-04-08 16:18:40 eklenmiş ve 2136 kez görüntülenmiştir.

DKM/Iğdır

 

Iğdır küçük Millet Meclisi (IkMM) forumu Nisan 2018 toplantısında "Türkiye'de Medya; Haber Alma ve Yapma Özgürlüğü" konusu ele alındı.

 

Her ay bir STK temsilcisinin oturumu yönetmesi kuralına binaen Gazete-Yazar Akay Aktaş’ın yönettiği Iğdır kMM’nin 2018’in Mart ayı forumu Iğdır Doğuş Gazetesinde gerçekleştirildi.

 

İl girişimciliğini gazeteci Murat Akkuş’un yaptığı Iğdır kMM toplantısına sivil toplum örgütü temsilcileri ve kanaat önderleri iştirak ettiler. 8 Nisan 2018 saat 13.00’da başlayan toplantıda katılımcılar görüş ve düşüncelerini ifade ettiler.

 

Iğdır kMM’de katılımcılar 165 gazeteci ve medya çalışanının tutuklu bulunduğu ülkemizde Haber Alma ve Yapma Özgürlüğünden bahsedilemeyeceğine işaret ettiler.

 

Oturumu yöneten Gazeteci-Yazar Akay Aktaş yaptığı sunumda Türkiye Gazeteciler sendikasının 2017 raporuna dikkat çekerek şunları belirtti; “TGS’nin ‘2017 Yılı Basın Hak İhlali Raporu’nda OHAL KHK'leriyle basın kuruluşlarının kapatılarak mal varlıklarına el konuldu ve çok sayıda gazeteci de işini kaybetti. Gazeteciler yıl boyunca adliye koridorlarını aşındırdı. Yıl içinde yargılanan gazetecilerin bir kısmı hapis cezası, bir kısmı ise para cezası aldı. Türkiye’de şu an 165 gazeteci tutuklu bulunuyor. 189 gazeteci hakkında dava açıldı. 187 gazeteci gözaltına alındı, 58 gazeteci tutuklandı, 15 gazeteci serbest bırakıldı. Gazetecilerin çoğu ya haber takibi sırasında ya da ihbar üzerine evine yapılan baskınla gözaltına alındı. 81 gazeteciye para ve hapis cezası verildi. Cezaların toplamı 183 yıl dört ay 18 gün hapis ve toplam 333 bin 120 lira. 373 gazeteci hakim karşısına çıktı. Bir gazeteci öldürüldü, bir gazeteci ölümle, bir gazeteci de silahla tehdit edildi. 18 gazeteci haber yaparken saldırıya uğradı. KHK’larla 35 basın kuruluşu kapatıldı. Önceki yıl kapatılan basın yayın kuruluşların mal varlıkları TMSF tarafından satışa çıkarıldı. Üç kanal TÜRKSAT’tan çıkarıldı, beş kanalın lisansı iptal edildi, 37 basın yayın kuruluşunun internet siteleri erişime engellendi. (Bu rapor açıklanırken dört site daha sansürlendi.) Beş gazeteci sınır dışı edildi, 25’i işten atıldı, 100 gazetecinin basın kartı iptal edildi.” Dedi.

 

Türkiye küçük Millet Meclislerinin tespit ve önerileri ay sonunda ortak payda raporu ile TBMM’de kamuoyu ile paylaşılacak.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

ETİKETLER :
Diğer Bilim-Teknik haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA