ŞENTÜRK, BASIN ve STK'LAR MUHALİFTİR, SİYASAL PARTİLERİN TAM ZIDDIDIRLAR...

DOĞAN ŞENTÜRK, DOĞALARI GEREĞİ, BASIN ve STK'LAR MUHALİFTİR, SİYASAL PARTİLERİN TAM ZIDDIDIRLAR...
Bu haber 2018-01-08 11:06:48 eklenmiş ve 1107 kez görüntülenmiştir.

DOĞAN ŞENTÜRK, DOĞALARI GEREĞİ, BASIN ve STK'LAR MUHALİFTİR, SİYASAL PARTİLERİN TAM ZIDDIDIRLAR...

 

Ardahan Eğitim Vakfı (AREV), Maltepe Kent Konseyi'nin birlikte hazırladıkları "Medya Ve Sivil Toplum Örgütlerinin (STK-STÖ) Birbiriyle İlişkileri"  paneli Maltepe TSKM (Prof. Dr. Türkan Seylan Kültür Merkezi) de yapıldı.

 

Her iki STK'da sivil toplumun en önemli ihtiyaçlarından biri olan "Medya ve Sivil Toplum Örgütlerinin Birbirleriyle İlişkisi" konusunu işlediler. Bundan da önemlisi Türkiye basın yayınında en önemli beyinlerden biri olan bütün hemşerilerimizin kendisiyle gurur duyduğu Doğan Şentürk gibi önemli bir hemşerimizin panelin konuşmacısı olmasıydı. 

 

Maltepe TSKM'de gerçekleşen panel'e STK, basın mensuplarından yaklaşık 150  kişi katıldı. STK ve basın alanında en önemli konulardan biri işlendi.

 

Panelde sunumu AREV Genel Sekreteri Fuat Avşar yaparken panelin açılış konuşmasını Maltepe Kent Konseyi Başkanı Ozan Demir yaptılar. Demir, Medya ve STK ilişkişleri toplumu, toplumsal alanı en çok ilgilendiren alanların başında geldiğinden bu paneli düzenledik. Bizleri kırmayıp icabetlerinden dolayı Sayın Doğan Şentürkü ve tüm katılımcılara çok-çok teşekür ediyoruz. Maltepe ile ilgili plan ve projesi olan herkese elimizden gelen yardımı esirgemeyeceğimizi herkes bilmelidir.

 

Demirin ardından Arev Başkanı İlter Avşar kısa bir selamlama konuşması yaptı. Avşar panele katılan Bld bşk yardımcısı, stk ve basın mensubu temsilcilerine teşekkür etdi. STK'ların ana misyonu toplumsal sorunları kamuoyuna taşımaktır dedi. Bu önemli konuda sayın Doğan Şentürkün o değerli fikirlerini, konuşmasını duymak için sabırsızlanıyorum dediler.

 

Her iki başkanın ardından konuşmasını yapmak üzere sahneye çıkan Panelin konuşmacısı Fox Tv. Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk deyim yerindeyse herkesi büyüledi. Konuşmasıyla ulusal, uluslararası konulara ne denli vakıf büyük bir beyin olduğunu ortaya koyarken, STK ve Medya alanındaki belirlemeleriyle eşine az rastlanır bir uzman olduğunu ortaya koydu.

Şentürk'ün konuşması ciddi anlamda STK'ların misyonlarının anlaşılması açısından da büyük bir önem arz etdi. AREV ve Maltepe Kent Konseyi'nin toplumun, toplumsal lanın ihtiyaçlarına cevap vermede ne denli ciddi birer STK olduklarını da ortaya koydu.

 

Şentürk, STK'ların ve Basının Doğaları gereği, ortaya çıkış nedenleri gereği muhalif olduklarını,  STK'ların  ve basının  siyasi partilerin, iktidarların tam zıddı oldukların;  Basın yada STK bu özlerinden koptuklarında  STK ve basın olmaktan çıkarak başka bir şeye dönüştüklerine... Çok önemli belirlemelerde bulunarak tüm katılımcıların tek kelime ile büyük takdirini kazandı. Tüm hemşerilerimizde oluşan ortak kanı, böyle donanımlı bir hemşerimizin olması tek kelime ile hepimiz için bir gurur kaynağı dediler...

 

Şentürk, Günümüz Türkiye'sinde sadece devlet televizyonları değil, özel tv, radyo ve gazetelerde eski komünizmin hüküm sürdüğü sistemlerde dahi görülmeyecek şekilde devletin tekeline geçmiş bulunmaktadırlar.  Basının, stkların muhalif çizgileri yok edilmektedir.  

 

Toplum  ve toplumsal alan ciddi anlamda muhalefetini  görmediği bir STK ve Basın kurumuna destek vermez. Muhalif kimliğinden dolayı her ne kadar baskıya uğrasalar da ciddi anlamda muhalefet eden fox tv, sözcü vb. basın -yayın organları halkın en çok izlediği satın aldığı, okuduğu yayınlardır. Aynı gerçek Avrupa ve diğer ülkeler için de geçerlidir. Bir yayın organı muhalefetten uzaklaştığında halkın gözünde düşmektedir.

 

STK'lar ve basın bu alanda birbirlerini bütünleyen organlardır, olgulardır. Muhalif kimlikleri bittiğinde kendileri de bitip güdülebilen, toplumsal alanın kullanılması,  pazarlanması,çürütülmesi,  düşürülmesinde kullanılan argümanlara dönüşmektedirler. Günümüz Türkiye'sinde demokrasinin tam oturmayışının iki ana nedeni STK ve Sivil Toplum Örgütlerinin misyonlarını yerine getirmemeleri olgusudur.

Siyasi partiler siyaset sermaye sınıfının temsilcileridirler. Sermaye sınıfı ile halk kitlelerinin çıkarları her zaman çatıştığından siyaset alanı halkı sermayenin emir eri konumuna çekmektedir.

 

DOĞAN ŞENTÜRKTEN ÖNEMLİ BELİRLEMELER

 

AREV Danışmanlar Kurulu Başkanı da olan Doğan Şentürk STK'ların en öenmli görevlerinden biri eğitim alanı olmalıdır diyerek birbirinden önemli belirlemelrde bulundu:

 

Şentürk, "Siyasal Partiler, STK'lar birbirlerinin karşıtıdırlar. Birbirlerinin tam zıddıdırlar. Bütün dünya genelinde genel anlamda siyasal partiler egemen sınıfın, azınlığın temsilcileri olurken, STK'lar da bunun tam zıddı olarak çoğunluğun, halkın genelin temsilcisidirler. Bu anlamda birbirlerinin zıdıdırlar.

 

Ülkemizde ve dünyada gelir adaletsizliği, gelir eşitsizliği demokrasiye zarar veren en büyük gerçektir. Toplumun çok azının, ufak bir azınlığın korkunç servetlere sahip olması, çoğunluğun ise cehalet ve sefalet bataklıklarına çekilmesi demokrasiyi bitiren ana olgudur. Bu olgunun yarattığı eşitsizlik demokrasiye zarar veren ana esastır.

 

Gelir dağılımındaki bu adaletsizlik orta sınıfları eritirken, toplum sürekli aşağı düşmektedir. Doğaları gereği iktidar sahipleri demokrasiyi sevmezler, özümsemezler. Gelir adaletsizliği ne kadar büyürse siyasi erkte o kadar güçlenir.  Bu anlamda Türk siyasal yaşamı cehaleti ve sefaleti yönetme ile alakalı bir siyasettir, bu karakteriyle öne çıkmaktadır.

Dünya ekonomi politiğine baktığımızda da bu böyledir. Toplumun altan gelen demokrasi talebine, üstten her zaman baskı ve perdeleme gelmiştir. 1800'lerde Adam Smith, "Ülkelerin Zenginliği" adlı eserinde bunu çok iyi analiz etmiştir.

 

Toplumu yönetenlerin, imalatçılarla, üreticilerin olduğunu, bir başka deyişle ekonomiye yön verenlerdir. Politikaya hakim olanlar topluma hakim olanlardır demişlerdir. Günümüzde de bu böyledir. Topluma yön verenler firmalar, sermaye sınıfıdır..."

Şentürk yukarda da ifade ettiğimiz gibi basın gücünü muhalefet etmekten alır ve  bu anlamda STK'larla kaçınılmaz bir bağa sahiptir deiler.

 

Doğan Şentürk'ün konuşmasının ardından soru cevap kısmına geçildi. Şentürk katılımcıların sorularını yanıtladı.

 

HABERİN FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ....

ETİKETLER : DOĞAN ŞENTÜRK DOĞALARI GEREĞİ BASIN ve STK'LAR MUHALİFTİR SİYASAL PARTİLERİN TAM ZIDDIDIRLAR..
Diğer STK-Dernekler haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA