Ekaterinburg sledge Baskani Ile Röportaj

Dogu Medya Rusya’nın Temsilcimiz Mesih Erol Ekaterinburg sledge Baskani Ile Röportaj Yapti
Bu haber 2018-01-04 10:22:04 eklenmiş ve 2013 kez görüntülenmiştir.
Ekaterinburg  sledge Baskani Ile Röportaj
 
 
Gazeteci_sosyolog olarak Rusya’nın Ekaterinburg şehrindeki belediye başkanını ve çalışmalarını merak edip kendisiyle röportaj yapma gereği duyduk. Kendisiyle yaptığımız bu olumlu ve verimli röportaj çok verimli geçtiğine inanıyoruz. Aynı zamanda bir Atatürk hayranı olan Ekaterinburg belediye başkanı Yevgeniy Vadimoviç Royzman Atatürk’ün çok başarılı bir devlet adamı olduğunu söyledi. Kendisinin de kent için yaptığı çalışmalarını göz önünde bulundurursak ne kadar başarılı işlere imza attığını göreceksiniz. Röportajı okuyunca böyle başkanların dünyaca ünlü kentleri nasıl yönetip yaşanılır hale getirdiklerini göreceksiniz..
 
 
Merhabalar öncelikle, sizin hakkınızda biraz bilgi edinebilir miyiz?

Elbette. Memnuniyetle. Öncelikle zahmet edip hoş geldiniz diyorum. Ben Yevgeniy Royzman. 55 yaşındayım ve 5 çocuğum var. Rusya’nın Ekaterinburg şehrinin belediye başkanıyım.
 
Farklı konularda yazmış olduğunuz kitaplarınız varmış arzu ederseniz kısaca kitaplarınızdan bahseder misiniz?
 
Elbette. Benim birçok kitabım mevcut. Özellikle uyuşturucuyla mücadele konusunda yayınlarım oldu. Çünkü bu şehirde daha belediye başkanı olmadan da ciddi mücadelem oldu ve başkan olduktan sonra da mücadelemiz devam ediyor ve bunları insanlara faydalı olsun diye yayınlar hale getirdik. Sonrasında hikâye, şiir ve  bilimsel kitaplarımız yayınlandı.
 
Belediye fonları ve sizin adınıza kurduğunuz fonlar varmış isterseniz biraz bu fonlardan konuşalım. Nedir bu fonların özelliği?
 
Evet. Özellikle uyuşturucuyla mücadele konusunda bu fonları harcıyoruz. Bu fonlar genel olarak kime neye nerede nasıl kullanıldığına dair kontrol altında. Burada sistem ve sistemin çözemediği sorunlara da harcıyoruz. Mesela Darülaceze, yatılı hastaneler, kreşler vesaire yerlere ciddi olarak ilgi alanlarımız arasında.
 
İş konusunda yeni başlayan girişimcilere yardımcı oluyor musunuz?
 
Evet. Elimizden geldiğince bu fonlardan az da olsa yardımcı olmaya çalışıyoruz ama yeterli değil. Elimden geldiğince bireysel olarak yardımcı olmaya çalışıyorum. Ya da belediyenin imkanları elverdiğince kullandırtıyoruz. Ya da bizim tanıdığımız belediyeyle temas kurmuş olan ve üst seviyelerde olan insanları araştırıp bu girişimcilere nasıl yardımcı olabilir diye araştırıyoruz.
 
 
 
 
Belediye başkanı olduktan sonra neler yaptınız?
 
Burada bunu yani yaptıklarımı anlatmak ne kadar doğru bilmiyorum. Aslında insanlar görüyor neler yaptığımızı… Şehir değişiyor… Şehir yeniden yapılandırılıyor. Şimdi bu spor şehrini 2018 olimpiyatlarına hazırlıyoruz. Metro, otobüs, trayleybüs yani düşündüğünüz her ulaşım aracını ve yollarını konuklarımız sıkıntı yaşamasın diye dizayn ediyoruz.  Çünkü Ekaterinburg Avrupa’ya kapısı açık olan bir kenttir. Çalışmalarımız bittiğinde herkes bu kentin nasıl gelişip dönüştüğünü görecektir. Yurt dışında insanlar olimpiyatlar öncesi geliyor ve kenti geziyorlar ve saygı duyuyorlar… Bunlar benim çalışmalarımın bir parçasıdır.
 
Yabancılar, Öğrenciler ve göçmenler için neler yapıyorsunuz?
 
İş adamlarından aldığımız özel burslarımız, federal devlet burslarımız başarılı öğrenciler için mevcuttur. Göçmenler için devlet bir şeyler yapıyor belediye olarak kapımız her zaman açık kendiniz de gördünüz. Kimin ne zaman ihtiyacı olursa yardım etmeye çalışıyoruz. Burada çok karma milletler olmasına rağmen asla etnik çatışmalar olmadı olmasına da izin vermeyiz.
 
Uluslar arası düzeyde Ekaterinburg şehrini tanıtacak neleri var. Önemli sembolleri nelerdir. Mesela Fransa’da Eyfel Kulesi, İstanbul’da Ayasofiya gibi..

Birincisi Eski hükümet başkanlarımızdan Yeltsin’in kültür merkezi var. Orada yada onun çevresinde istediğiniz her şeye ulaşabilirsiniz. Dünyaca önemli müzelerimiz var. Avrupa kültür merkezi, Kral bölgesi müzeleri, Ekaterinburg müzesi, Görsel sanatlar müzesi, Alman ikonaları müzesi, teknik savaş müzesi vs…


Yeni yıl için ne tür etkinlikler yapmayı planlıyorsunuz?  
 
Meydanda buz heykellerimiz özellikle olimpiyat temalı olacak. Bunun yanında çok büyük yeni yılbaşında büyük çam ağacımız ve meydan da animasyon gösterilerimiz olacak. Çocukların ve yetişkinlerin kayak yapması için yerler hazırlandı ve burada yeni yıl tatili 10 gün sürüyor. İnsanlar dilediğince geziyor.
 
Burada ulaşım araçları olabildiğince sıkıntılı bunun için toplu taşıma araçlarını yenilemek gibi bir projeniz var mı?
 
2018’in baharında çok ciddi bir çalışma yapılacak bu konuda. Bu konu sadece ulaşım araçlarıyla kalmayarak halkın yoğun gittiği ve etkinliklerin olduğu Yazar parkları dâhil olmak üzere hepsi optimize edilecek. Ulaşımın daha kolay olması için iki katlı yeraltı treni daha yapıcağız.
 
Yoksul ve engelli kişilere yönelik bir çalışma veya uygulamanız var mı?
 
Bu konuda çalışmalarımız hızla devam ediyor. Kendi gücümüzün elverdiği kadar yardımlar yapıyoruz. Onların konaklaması ve duş alması için yerler hazırlıyoruz. Çünkü Rusya senenin 10 ayı soğuktur. Kimse dışarıda kalıp mağdur olmaması için çalışmalarımızı hızla devam ettiriyoruz. Engellilere hayırsever vakıflarında ve işadamlarından engelli tekerlekli sandalyeler talep ediyoruz. Herkese yetecek kadar ellerimizde mevcut ve bunları ihtiyaç sahiplerine ücretsiz temin ediyoruz.
 
Ekaterinburg şehrinde uyuşturucu ve terörizmle nasıl mücadele ediyorsunuz?
 
Uyuşturucuyla mücadeleyi kazandık ve şimdilik böyle bir problemimiz yok. Bu şehrimizde Allaha şükür terör olayları olmuyor bunun içinde beraber polis teşkilatıyla çok ciddi çalışmalarımız oluyor. Ama kentin farklı bölgelerine daha kameralar koymamız gerektiğine inanıyorum. Bunlar kontrol amaçlı gerek duyuluyor. Halkında yardımları göz ardı edilmemeli ve halk çok duyarlı ve olayları takip ediyor. Durum şimdilik seyrini koruyor.
 
Son olarak ne söylemek istersiniz?
 Herkese ve sizlere yeni yılda hayatta bol şanslar diliyorum. Türkiye’yi ve orada olan başta Kürt sorunu olmak üzere takip etmekteyim. Burada Kürt ve Türk dostlarım var. Hepsiyle görüşüyorum. Umarım bu kardeşlik problemleri çok yakında hal olur ve Rusya’yla da eskisi gibi ilişkiler normal hale döner. Rusya ve Türkiye İlişkilerinin ikisi için de önemli olduğunu düşünüyorum.
 
Türkiye halklarının ve o topraklarda yaşayan diğer etnik grupların beraber yaşaması hepsi için kaçınılmaz  bir şans. Zeki ve çalışkan olduklarına inanıyorum. Ülkenizin kurucusu Mustafa kemal Atatürk’ü de anmadan geçemeyeceğim. Onun hayatını ve Türkiye gibi bir toplumu nasıl yaratıp ayağa kaldırdığını okudum. Türkiye dinci  terör olaylarına karşı da daima uyanık olmalıdır. Çünkü toprak insanın herşeyidir. TEŞEKKÜRLER..

 

Gazeteci_sosyolog: Mesih EROL
ETİKETLER : Ekaterinburg sledge Baskani Ile Röportaj
Diğer RÖPORTAJ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA