ARDAHAN FEDERASYON, DERNEK ve YÖNETİMLERİNDE BAŞKANLIK KRİZLERİ…

Aslında bu yazıda belirleyeceğimiz Ardahan özelinde ki kriterler bütün ülke STK’ları-Dernekleri için geçerli kriterlerdir. Kızım sana diyorum ama gelinim sen de duy gerçeğidir.
Bu haber 2017-12-03 14:32:50 eklenmiş ve 1439 kez görüntülenmiştir.

ARDAHAN FEDERASYON, DERNEK ve YÖNETİMLERİNDE  BAŞKANLIK KRİZLERİ…

 

Aslında bu yazıda belirleyeceğimiz Ardahan özelinde ki kriterler bütün ülke STK’ları-Dernekleri için geçerli kriterlerdir. Kızım sana diyorum ama gelinim sen de duy gerçeğidir. 

 

Dernekler Üç Ana Organdan Oluşur…

İl,İlçe, Köy, Federasyon yada konfederasyonlar

a-     Yönetim

b-    Denetim

c-     Katılım

Olmak üzere üç temel organdan-unsurdan oluşurlar. Federasyonlar üye derneklerden ortaklaşa yönetim oluşturarak yönetimlerini oluştururlar. Örneğin Ardahan Dernekler Federasyonunun 50 üyesi varsa derneklerin vereceği birer asil birer yedek en az 100 kişilik bir YK kadrosunun var olması gerekmektedir. Bu yk'nın da icrasını seçmesi gerekmektedir. Eğer yönetim bu şekilde oluşturulmamışsa kurumsal bir yönetim değildir. Her an, her zaman başkanlık ve yönetim krizi çıkar. Biri yada birileri bu yapıyı ele geçirmek için her zaman fırsat kollar. Çalışma ve işleyişten çok kurumsal olmayan yönetimler sürekli kriz ve sorun doğururlar…

 

Federasyonlarda kurumsal yönetim bakımından en iyi federasyonumuz Hoçvan Dernekler Federasyonudur. Kongrelerde 2-3 liste çarpışır. Kaybedenler kazanaın yanıda deyim yerindeyse emir eri gibi dururlar. Ben olayı yoktur. Biz vardır. Ve her yıl düzenli olarak halka ve derneklere hesap verdiği gibi isteyen her vatandaşa da hesap vererek kurumsallıkta şefalığın üst boyutta olduğu ciddi bir STK yapılanmsını hem teorik hemde pratik olarak oturtmuşlardır.

 

İl Dernekleri bulundukları il-ilçede mevcut dernekleri ve yönetimleri de içine alarak yönetimlerini oluştururlar.

 

Bunada bir örnek verecek olursak A ilçesinde 3 ilçe, 5 köy derneği var. İl derneği bu derneklerin başkanları başta olmak üzere bu derneklerden en az 2 şer yk üyesi içine almamışsa bu dernek bulunduğu yerde o ili kurumsal anlamda temsil etmiyor demektir.

 

Bu gerçekten yola çıktığımızda İstanbul’da bu kriterlere sahip 2 yada 3 il derneğimiz var. 10-15 köy derneğimiz var.

 

Bu derneklere verilebilecek en güzel örnek ise Sultangazi Ardahanlılar yada İstanbul Avrupa Yakası Ardahanlılar Derneğidir. Bu dernek teorik olarakta pratik olarakta bu kurumsal yönetim misyonunu başarıyla oturtmaktadır.

 

Gelelim Denetime…

 

Bir dernekte yukarıda değindiğimiz gibi kurumsal bir yönetim yoksa ve yönetimin çoğu atıl durumdaysa Dernekler yasasına göre bitik bir yönetimdir. Suç işlemektedir. Ve bu yönetim otomatik olarak düşmüştür. Ama çoğu dernek halkın dernekçiliği tam bilmemesinden istifade ederek bu gerçeği mümkün olduğu kadar kamuoyundan gizler.  Kendi başına yada 2-3 kişi ile kalan başkan yada yöneticiler sonuna kadar o ilin adıyla oynarlar. O ilçede bulunan rant çetleri içinde böylesi dernekler bulunmaz bir nimettir. Toplum toplumsal alan çürüdükçe toplumu kullanan bşk yada yöneticilerin sırtı sıvazlanır, kullanılmaları için hertür ortam sağlanır.

 

Bu gibi durumlarda söylentiler alır başını gider. Biri der filan derneğe  2 bin verdim. Öbürü der şu şu malzemeyi aldım. Ortada belge, bilgi, yönetim ve denetim  olmadığı içinde azınlığa düşen yk  üyeleri doğru-dürüst çalışsalar dahi kamuoyu nezdinde halkı kullanan, pazarlayan kişilikler olarak sürekli irtifa kaybederler. Çünkü ortada bir yönetim ve denetim kalmamıştır. Birçok insan yöneticilikte bu gibi tecrübe ve bilgi sahibi olmadığı için dernekçilik hayatları bittiği gibi sürekli düştüklerinin farkına bile varamıyorlar. Bazı derneklerde  dernekler tüzüğüne aykırı çavuş-ahbap ilişkileri, yk ları boşa çıkarma, kafasına göre hareket edenler de çıkmakta,inbir eksilikliğin içine düştükleri yetmezmiş gibi birçok eksikliğinde  içine girerek kongrelerde seçilmeyen yönetici vasfı olmayan insanları yk üyesi diye sunarak suç işlemektedirler. Bu gibi durumlarda da üyelerden biri şikayetçi olduğunda yk da yer alan asil-yedek, denetim herkes cezai müeyyide ile karşı karşıya olduğunu, nasıl biryük altına girdiklerini  dahi bilmezler. 

 

Gelelim Katılıma…

 

Bir dernek yukarda vurgulamaya çalıştığımız gibi kurumsal bir yönetimle, bir başka deyişle tabanı halk olan bir yönetimle ortaya çıkan bir yönetim değilse zaten çıkış itibarı ile ölü doğmuştur. Bu eksiklik kısa zamanda bütün yönetimide çürüterek öldürüp, bitirmektedir. Yönetimlerde yer alanlar bu yönlü eksiklikleri idrak edemediklerinden iyice nefessiz kalıp düşene kadar akıntıya kürek çekerler taki nefessiz kalıp düşene kadar…

 

Bu tür derneklerde gelişim iki yönlü olur. Herşeyi vardır. İçinde halk yoktur. Halkı pazarlamaya meyilli 3-5 habap çavuş kendilerini toplumun temsilcileri olarak pazarlarken ne kadar komik  duruma düştüklerini görmeyecek kadar ya küçülürler yada egolarını öyle tatmin ettikleri için toplumu, toplumsal alanı ne kadar kullansak kardır mantığıyla hareket ederler.  Yukarda da vurguladığımız gibi bu yönlü yönetimler  STK olgusunu kullanmak isteyen siyaset-stk zübükleri, kriptolar, etki ajanları  içinde bulunmaz bir nimet olurlar. Bu kripto ve etki ajanları halk uyanmadığı sürece o yapıyı sonuna kadar kulanırlar...

 

Yerli-yabancı nezdinde bir karşılıkları yoktur. Onları kullananların verdiği gazla da kendilerini büyük bir şey sanarak toplumsal anlamda küçüldükçe küçülülürler. Egolarını tatmin onlar için herşeydir. Ve toplumsal alan büyük bir kayıp ve çürüme yaşar.

Katılımın olmadığı derneklerde bir diğer önemli gelişme ise zamanla tabelaya dönüşür. Etkinlik yapamaz. Toplumun hakını hukukunu koruma, öğrenciye burs verme, temsil ettiğini iddia ettiği topluma yarardan çok zarar vererek hergeçen gün tepkinin daha büyümesini sağlarlar…

 

Özetle yönetim, denetim, katılım ayağı olmayan dernekler dernek olmaktan ziyade kendi egolarını tatmin için stk-siyaset zübüklerinin kullandığı çiftliklere dönüştükleri gibi toplumun ve toplumsal alanın çürütülmesinin, düşürülmesinin  en büyük aracına dönüşmektedirler. Buna bir örnek verecek olursak Serhat bölgesi nüfusu Esenyurtta ezici olarak 1. Nüfustur. Ama stk olayı geneli temsil edecek düzeyde oturmadığı için 1. Olarak kullanılan çürütülen nüfusta serhat nüfusudur. Ve maalesef İstanbulun birçok ilçesinde durum aşağı yukarı aynıdır.

 

Bu krizin aşılmasının yegane yolu,  Başkanlık ve yönetim krizlerinin tek çözüm yolu: Kurumsal yönetimler, denetim, katılım ayaklarının sağlam otuturtulmasında yatmaktadır. Eğer bu üç ayak yoksa ve eksikse o kurum dernek yada STK değildir. STK dışında herşeydir. Herşey olarak kullanılabilir…

 

Yuakrda vurguladığımız gerçekler doğrultusunda federasyonlara üye dernekler federasyonları, dernekçilik alanında yönetim, denetim, katılım ayağı olmayan dernekleri de halk baskı uygulayarak STK olgusuna uygun bir hale getirmelidir. Aksine kimse kullanılmaktan pazarlanmaktan, hakının hukunun yiyilmesinden kısaca toplumsal çürüme ve bitirlmeden kurtulamaz…

 

 

ETİKETLER : ARDAHAN FEDERASYON DERNEK ve YÖNETİMLERİNDE BAŞKANLIK KRİZLERİ…
Diğer STK-Dernekler haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA