Iğdır Tandır Ekmeğinin Faydaları Saymakla Bitmiyor

Iğdırlı Köylüler yaptıkları tandır ekmeğinin, maliyeti düşük ve lezzetli olduğundan, Köylünün vazgeçilmezi olduğu görülüyor. Iğdır’da köylülerin büyük bir kısmı tandır ekmeği yaparken, bir kısmı da saç ekmeği (nane sele) yapıyor.
Bu haber 2017-09-06 09:04:15 eklenmiş ve 708 kez görüntülenmiştir.

Haber: Murat AKKUŞ-Iğdır

Iğdır’ın vazgeçilmez lezzeti tandır ekmeği sofraların lezzetine lezzet katıyor. Iğdırlı Köylüler yaptıkları tandır ekmeğinin, maliyeti düşük ve lezzetli olduğundan, Köylünün vazgeçilmezi olduğu görülüyor. Iğdır’da köylülerin büyük bir kısmı tandır ekmeği yaparken, bir kısmı da saç ekmeği (nane sele) yapıyor.

Kendimi bildim bileli yıllardır bu ekmeği yaptığını söyleyen Iğdır merkeze bağlı Çakırtaş köyünden Güzel Akkuş (64), “Ben bu ekmeği bildim bileli yapıyorum. Bu ekmeği yapmak biraz zahmetli ama olsun, yiyince tadı o zahmetini unutturuyor. Bir diğer zorluğu ise ekmeğin pişme süresini ayarlamak. Ekmeği tandırdan alındığı zaman bir daha yapıştırma imkânı olmadığı için pişme kıvamını iyi ayarlamak gerekiyor.” dedi.

Tandır ekmeğinin faydaları

Güzel ana, tandır ekmeğinin faydalarını şöyle sıraladı; “Şeker hastalarının korkmadan yiyebileceği tek ekmektir. Ne kadar yenilirse yenilsin kesinlikle midede hamurlaşmaz ve mide sularını aldığı için mideden rahatsız olanların gönül rahatlığı ile yiyebileceği tek ekmektir. İçinde hiçbir bakteri türü üremez. Dolayısıyla uzun ömürlü olup bir yıl süre ile tazeliğinden ve lezzetinden hiçbir şey kaybetmez. Kesinlikle kilo aldırmaz, şişmanlatmaz ve kilo almak istemeyen hanımların ideal diyet ekmeğidir. Hazmetmesi kolaydır, diğer beyaz ekmekler gibi insanı rahatsız etmez. Hafiftir.”

Tandır ekmeği nedir?

Özellikle Anadolu’da ilgi gören, ince ve gevrek bir ekmek çeşididir. Üretimi geleneksel kültürümüzde önemli uygulamalara sahne olmuştur. Erkeklerin hamurunun yoğurulmasında, kadınların ise pişirilmesinde çalıştığı tandır ekmeği, eskilerde bir şenlik halinde yapılırdı. Tandır ekmeği adını yapıldığı fırından alır. Ekmeğin en önemli özelliği uzun süre bozulmamasıdır. Tandır ekmeği, yerde açılan ve etrafı ateş tuğlası ile sıvanmış bir çukurun içinde pişirilir. Yufka gibi, oklava ile yarım santim kalınlığında açılır. Açıldıktan sonra ekmek, ocağın üzerine yapıştırılarak pişirilir. Bol miktarda hazırlanıp uzun süre saklanabilir.

 

 

 

 

 

ETİKETLER :
Diğer Kultur-Sanat-Yasam haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA