ARDAHAN'DA ÖNE ÇIKAN HABERLER...

Nüfus gibi hayvan sayısı da düşüyor, Ardahan'da Şarbon Karantinası!.. Ardahanlı Çiftçi Ne Yapsın..., Yalakalık, yalan yağcılıkta sınır bırakmadılar, sahte anketlerle...
Bu haber 2017-08-02 10:00:22 eklenmiş ve 1273 kez görüntülenmiştir.
Ardahan'da Şarbon Karantinası!..
3 Köye giriş/çıkış yasaklandı..

 


 

Kaz Ölümleri Devam Ederken Ardahan'da Bir Köy Şarbon Şüphesiyle Karantinaya Alındı!
Ardahan Merkezde olduğu gibi ilçe ve köylerinde yaşanan kaz ölümlerinin devam ettiği bir sırada şimdi de Şarbon hastalığı korkusu yaşanıyor.

Kurban Bayramına çok kısa bir sürenin kaldığı şu günlerde hortlayan şarbon hastalığının Düz Ardahan denen bölgedeki Sarıyamaç (Sırazgom) , Kıraç (Danizgom) ve  Derindere (Heve) köylerinin karantinaya alınmasına neden oldu. 

Ardahan'da Şarbon Karantinası!..
Üç köyün karantinaya alınması bölgede hayvancılık yapan vatandaşları ve kurbanlık besleyen tüccarları paniklendirirken hastalığın yayılmaması ve Kurban Bayramı öncesi önlenmesi için adeta dua ediliyor.


350 bine yakın büyük baş hayvanın bulunduğu bölgede yeniden hortlayan şarbonun yaşanan kuraklığın etkisiyle de yayılmasından korkan bölgedeki hayvan yetiştiricileri gerekli müdahalenin biran önce yapılmasını beklerlerken kanatlı hayvan ölümlerindeki gibi burada da işin ciddiyetinin anlaşılamamasından yakındıkları görüldü. www.kuzeyanadolugazetesi.com

*Ardahanlı Çiftçi Ne Yapsın!

Hükümet Kurban Bayramı öncesi artan et fiyatlarına çare olarak yurt dışından Et ve Süt Kurumu aracılığı ile yaklaşık 500 bini büyükbaş olmak üzere 974 bin canlı hayvan ithal edilceği açıklandı.
Türkiyede hayvancılığın en çok yapıldığı Kars, Erzurum, Ardahan ve Ağrı gibi illerde besicilerin sorunlarını doğru dürüst gündeme getiren oldumu? Et fiyatlarını hayvan besiciliği yapanlar artırmıyor, et satanlar artıyor. Sorunun esas kaynağını bulmak için yurt dışından canlı hayvan ithal edilen ülkelerin hayvancılık yapan çiftçilerin durumunu araştırdık ve ortaya çok çarpıcı bilgiler çıktı.
Yurt dışında hayvancılık bizim çiftçilerden oldukça farklı öncelikle hayvan yetiştiriciliği ile uğraşan her  Ailel ortalama en az 600-700 hayvana bakıyorlar.Bizde ortalama her Aile ortalama 15- 20 hayvan ahırlarda besliyor.
Yine yurt dışında hayvancılıkla sadece uğraşan çiftliklerde ortalama 3 bin ile 5 bin hayvan besiciliği yapılıyor. Bizde sadece bir kaç firmanın bu derece büyük çiftliği var onlarda hayvancılığın çok az olduğu batı ilerinde bulunuyor. Doğuda büyük ahırlara sahip büyük tücarların ortalama 200-300 hayvan besliyorlar.
Yurt dışında hayvan besicileri ekinlerde yıllık iki veye üç defa mahsül alıyorlar. Hayvancılığın yapıldığı doğu illerinde yılda bir defa mahsül alıyorlar. Bu durun kuraklık olduğu zaman veya dolu yağdığı zaman mahsülün ancak yarısı alınabiliyor.
Yurt dışındaki hayvan besicileri 5 kişik bir Aile 600-700 hayvana rahatlıkla bakabiliyor. Buda hayvanların kaldıkları ahırların son teknolojik beslenme için sulama kanaları ve yatay kanalarla eşit aralıkta dönen kayışlarla hayvanlara eşit şekilde su, ot, saman ve yem dağıtıyor. Ayrıca elektirikle çalışan süt makinaları, hayvanları düzene sokan ahır etrafındaki demir bariyerler ve hayvanları arazide otlamak için ve onları toparlamak için özel yetiştirilmiş köpekler besicilerin yardımcısı oluyor. Büyük çiftliklerde ise 7-8 bin hayvana bakmak için kendi Aileleri dışında bir kaç çalışan ile bu işi yürütükleri görülüyor. 
Ülkemizde ise 100 yıl önceki ilkel hayvan besleme alışkanlığı devam ediyor. Hayvanlar ahırda ot yığınında ellerle ot veya saman taşınarak beslenir. Yine hayvanlar sulamak için su kanalına götürüp getirilir kışın bile kapıya çıkarılıp sulanır. Ayrıca süt sağımıda elle yapılır.Yaz aylarında ise bir kaç çoban en az 30-40 Ailenin hayvanını açık arazide otlatır.Çobanlar 3-4 ay otlatıkları hayvan başınada ortalama 250 ile 400 TL ücret alırlar.
Bundan dolayı yurt dışında hayvan maliyeti Türkiye'deki hayvan maliyetinin çok altında, yurt dışında daha az maliyetle daha çok hayvan besiciliği yapılıyor. Ülkemizde ise yurt dışında olduğu gibi büyük ahırlar veye büyük çiftlikler bir söktör olarak oluşmamış.
Sonuç olarak yıllardır Hayvancılık sektörüyle ilgilen bakanlık hayvancılığın yapıldığı Kars, Erzurum, Ardahan ve Ağrı illerinde maliyetleri düşürmek için geniş kapsamlı bir araştırma yapmamış. Bu illerin milletvekileri ve hayvancılıkla ilgili müdür ve temsilciler Ankara'ya yapıcı bir bilgilendirme yapmadıkları açıkça görülüyor. Çünkü yıılardır ilkel yöntemlerle hayvancılık yaptırıp fiyatların düşmesini beklemek insanın aklıyla alay etmek anlamına gelir. Eğer Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı besiciliğin yapıldığı bu bölgede hayvancılığın daha gelişmesi için bu bölgede hayvancılıkta kulanılan yeni yöntemler ve araçları uzman ekiplariyle besicileri bilgilendirip gerçek anlamda hayvancılık sektörü oluşmasını sağlasdaydı canlı hayvan ile birlikte et fiyatları düşmüş olurdu.
İthal edilecek canlı hayvanlar besicilikle uğraşan çiftiçinin besledikleri hayvan sayısı dahada azalıp et fiyatların gelecek yıl yeniden yükselmesininde habercisidir.

                                       Haber / Erkan Sarıkaya

NÜFUS GİBİ HAYVAN SAYISINDA DA DÜŞÜŞ!

Geçtiğimiz gün açıklanan nüfus sayımı sonuçları arından nüfusu 100 binin altına düşen Ardahan'da hayvan sayısında da azalma yaşandığı ortaya çıktı.
Bir zamanlar 350 ile 450 bin arasında hayvanın bulunduğu Ardahan'da hayvan sayısında gözle görülür ciddi bir düşüş gözlemlenmekte.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık 2015 yılında Ardahan’da sığır sayısının 296 564, koyun sayısı 50 121 ve  keçi sayısı 1 851 olduğunu belirterek, "Sığır Sayısında Ardahan, Türkiye'nin 7. şehri." dedi.

Kars’ta sığır sayısı 442 549, koyun sayısı 531 704 ve keçi sayısı 35 444, Iğdır’da sığır sayısı 114 271, koyun sayısı 804 345 ve keçi sayısı 78 092, Ardahan’da sığır sayısı 296 564, koyun sayısı 50 121 ve  keçi sayısı 1 851 ve Ağrı’da sığır sayısı 326 330, koyun sayısı 1 288 490 ve  keçi sayısı 99 000 dir." dedi.


Buna göre; Büyükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre %1,5 azalırken küçükbaş hayvan sayısı ise %1,1 arttı. Yıl sonu itibariyle sığır sayısı 13 milyon 994 bin baş, koyun sayısı 31 milyon 508 bin baş, keçi sayısı ise 10 milyon  416 bin baş olarak gerçekleşti.


Toplam süt üretimi 2015 yılında bir önceki yıla göre %0,1 arttı


Toplam süt üretimi 2015 yılında 18 milyon 655 bin ton olarak gerçekleşti. Bu miktarın %90,8‘ini inek sütü, %6,3’ünü koyun sütü, %2,6’sını keçi sütü ve %0,3’ünü ise manda sütü oluşturmaktadır.

 

Yapağı, kıl, tiftik, bal ve balmumu üretimi artarken yaş ipek kozası üretimi azaldı


Bir önceki yıla göre yapağı üretimi %1,4, kıl üretimi %2,0 ve tiftik üretimi ise %16,1 arttı.
Bal üretimi 2015 yılında bir önceki yıla göre %4,0 artarak 107 665 ton, balmumu üretimi ise %17,2 artarak   4 750 ton oldu.


İpekböcekçiliği faaliyeti yapan köy sayısı bir önceki yıla göre %5,9 arttı ve 360 oldu. İpekböcekçiliğiyle uğraşan aile sayısı da %11,2 oranında artarak 1 957 oldu. Açılan tohum kutusu sayısı bir önceki yıla göre %25,0 artarak 4 674 adet, yaş ipek kozası ise bir önceki yıla göre %17,2 azalarak 66 ton olarak gerçekleşti.


Toplam kümes hayvanları sayısı bir önceki yıla göre %6,1 arttı


Yıl sonu itibariyle et tavuğu sayısı %6,8 artışla 214 milyon adet ve yumurta tavuğu sayısı ise %5,2 artışla  99 milyon adet olurken hindi sayısı ise %5,4 azalışla 2,8 milyon adet oldu. Ördek ve kaz sayılarında 2014 yılına göre azalış görüldü. Ördekteki azalış %0,4, kazdaki azalış ise %6,7 olarak gerçekleşti.

 

**Hitler Dönemi Propagandası..

30 yıldan fazlası gazetecilikle geçen 47 yaş gibi bir yaşı geride bırakırken hiç ama hiç rastlamadığım, sorularına muhatap olmadığım yani ‘Parayı veren düdüğü, pardon istediği sonucu yayınlatan’ anket şirketlerinden biri daha sözde sonuç yayınlamış..
Ve bu anket şirketinin yayınladığı sonucu da havuz medyası da manşete çekmiş..
‘Bugün seçim olursa’ başlığı ile verilen ve mevcut iktidarın benim oyumu dahil bu ülkede ki 100 kişinin 99.9’nun oyunu aldığını açıklayan bu anket şirketine yönelik ağzımı bozmamak için önümde ki bilgisayarın tuşlarına saydırıp, durdum..
Çünkü;
'Ankara merkezli falanca Araştırma şirketi, Temmuz ayının son haftasında 24 ilde bin 532 kişiyle, 'siyasi gündem' anketi gerçekleştirdi. ve AK PARTİ UÇTU, HDP ÇAKILDI' demiş..
Yani AK Partiliyim diyenin haydi oradan diyeceği bu sonuca bakıca insan Hitler Döneminde ki propagandayı hatırlıyor ve bugün bunların yaptığının yanında hafif kaldığını anlıyor ve ‘Seninde senin anketinin de’ demesi geliveriyor..
Bu yetmez gibi sanki şirketten çok bağımsızmış gibi nereden, kimlerden nasıl beslendikleri çokta gizli, saklı olmayan sahibinin açıklaması havuz da manşet haber oluvermiş..
Yapılacak bir seçimde tüm oyların AKP’ye gideceği için kurulması muhtemel yeni partiye de ihtiyaç duyulmadığını belirten aynı anket şirketi ve sahibi milletin tatili düşünmekten başka bir şey düşünmediği ve siyaset tartışmalarının yerlerde olduğu bir sırada yani Temmuz ayında gerçekleştirdikleri anket kapsamında 'Bugün genel seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz' sorusuna verilen yanıtların; AK Parti yüzde 51,4, CHP yüzde 25,0, MHP yüzde 13,4, HDP yüzde 8,0 ve diğer partilerin yüzde 2,2 oranlarına sahip olduğunu duyurmuş
İnsanı şeyinden cıran, Başkan Erdoğan dahil milyonların ‘Hele git şuradan’ diyeceği bu sonuçlara bakınca Ardahan’da ki gibi bir çok vilayette siyasi çalışmalarını adeta askıya alan MHP’nin oy artışı da AKP’nin oyu gibi artmış..
Yani iktidara yalakalık yetmemiş onun gizli hükumet ortağında yağ olsun diye rakamlar ayarlanmış..
Yani tüm baskılara karşın bir türlü kapısına kilit vurulamayan ve bu ülkenin gerçek muhalefet partisi olan HDP’nin oylarının hepsi AKP yetmedi MHP ile bölüşülmüş..
Evet bu ankete ve sonuca baktığınızda bu memlekette Hitler propagandacılarının bile güldürenleri  görmekte mümkün..
Çünkü bu ülkenin her iktidarını yanıltanların başında gelen asıl bu kenelerdir ve bunlara inananlardır..

ETİKETLER : Ardahan'da Şarbon Karantinası!..
Diğer Serhat News haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA