İSTANBUL’U VURAN FELAKET İÇİN UZMANLAR UYARDI, BU DAHA BAŞLANGIÇ

Herşeyin ranta yönelik dizayn edildiği İstanbul’da doğa afetmedi, 5 dk. İçinde İstanbul’u dolu felaketi yerlebir etdi. İstanbul’un doğal yapısına, Sit alanlarına, Ormanlarına, su havzalarına yapılan akıl almaz saldırılar ve yapılaşma şehrin ekolojik yapısını
Bu haber 2017-07-30 07:36:02 eklenmiş ve 1251 kez görüntülenmiştir.

İSTANBUL’U VURAN FELAKET İÇİN UZMANLAR UYARDI, BU DAHA BAŞLANGIÇ...!

 

Herşeyin ranta yönelik dizayn edildiği İstanbul’da doğa afetmedi, 5 dk. İçinde İstanbul’u dolu felaketi yerlebir etdi. İstanbul’un doğal yapısına, sit alanlarına, Ormanlarına, su havzalarına yapılan akıl almaz saldırılar ve yapılaşma şehrin ekolojik yapısını değiştirerek İstanbul’u giderek bir afet ve felaketler şehrine çevirdi. İstanbul’un ormanlık, arazi, su havzası alanlarına doğru yayılma halen devam ediyor.

 

İstanbul kurtulacaksa son 20 yıldır ormanlık, arazi, su havzası alanlarına yapılan tecavüz tesbit edilip eski hallerine çevrilmelidir. Buralardaki yapılaşma acilen yok edilmelidir. Şehir hava almıyor, şehir boğuluyor, şehir esenyurt gibi ranta-betona, Beykoz, Arnavutköy gibi ormanlık, su havzsı, arazi alanlarına tecavüzle nefessiz bir hale getirildi. Ve istanbul afetmeyecek. Üstündeki bu mikroplaşmayı ama bugün ama yarın yok edecektir...

 

Yoz, yobaz, doğaya, insana, yaşama saygısı olmayan, ilerisi için gram öngörüsü olmayan, rant için anasını satan...  bir zihniyetin son bir yüzyılda İstanbul’a, ülkemize verdiği tahribatı belki insanlık tarihinde başka bir topluluk ne bu şehre, nede bu ülkeye veremedi. Rant ve cehalet aşkı birbiriyle buluşunca Ormanlık alanlar, tarım havzaları, su havzaları, nehirler, dağlar, yapılaşmaya, ormanlık alanlarda villaşmaya; şehirleşme plan-program, afet, altyapı gibi riskler hesaplanmadan akıl almaz bir hızla büyümeye, doğal yaşam alanlarını yok etmeye başladı.

 

Sadece İstanbul’da değil, ülkenin dörtbir yanında son yıllarda bu akıl almaz rant saldırısının çivisi giderek çıkmaya başladı. Doğu Karadenizle Doğu Anadolu arasında set görevi gören Artvin doğası Cengiz diye birinin rantı için yıkılıyor.  Karşı çıkan tüm aktivistler yargılanıyor, hepsi çok kötü kıskaca alınmış bulunmaktadır. Rant için Kura Nehrinin güzergahı tersine çevrilyor.

 

 

 Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’da da ekolojik felaketlerin temeli hızla atılmaya başlandı. Doğu Karadenize, Doğu Anadoluya yapılan bu doğal tecavüzler durdurulamazsa 50- yada 100 yıl  içinde Karadeniz tüm aşağı bölgeleri nuh tufanı gibi yerlebir edecektir... Birilerinin kör-cahil rant aşkı geleceğimizi ve ülkemizi, yaşadığımız şehirleri... yok ediyor.

 

Özetle cehalet ve rant aşkı birbiriyle bütünbleşince bu dünyayı cansız zan eden geri zekalılar dünyadan, doğadan  ummadıkları saldırıları yiyerek 7 sülaleleriyle yok olacaklarının farkına varmayacak derecede gerizekalılaştılar...

 

Ünlü dini bir fıkra vardı: Melekler sapıtan, sapkınlaşan bir şehri yerle bir ediyor, yok ediyorlar.  Ve birileri soruyor, ama şehirde halis-muhlis, ibadetini yapan, haram yemeyen... insanlar da vardı neden hepsi yok edildi. Cevap, pisliğe, günaha, hakka-hukkuka tecavüz edildiğinde bana ne dediler, sesiz kaldılar, müdahale etmediler... işlenen suça ortak oldular.

 

Yerel basına, yandaş basına, ulusal, kartel basınına, siyasi partilere, STK’lara  bakın istisnalar dışında ülkenin, ekolojik dengesinin nasıl yok edildiğine dair kılları kıpırdamıyor. İnsanlar İslamın evrensel bir kuralını tamamen unuttular... Dünya bize ait değil, biz dünyaya aitiz gerçeğinden kopuş hızlandıkça felaket, afet ve savaşlarda hızlanacaktır...

 

 

İstanbul'u Vuran Tufan Sonrası Uzmanlar Uyardı: Bu Daha Başlangıç

 

İstanbulluyu vuran iklim felaketiyle ilgili konuşan Avrupa İklim Eylem Ağı Türkiye İklim Politikaları Koordinatörü Gündüzyeli, "Bu daha başlangıç, çok daha büyük ve felaketlerle karşılaşacağız." dedi.

 

 

İstanbul'da dokuz gün arayla iki kez yaşanan 'olağanüstü' fırtına, herkesi iklim değişikliği üzerine düşünmek zorunda bıraktı. 27 Temmuz akşamı 20 dakikada metrekareye 40 kg. yağmur düştü. Yağışın ilk beş dakikasında yetkililere 250 su baskını ihbarı geldi. Yüzlerce ağaç devrildi, limon büyüklüğünde düşen dolu nedeniyle binlerce ev ve otomobilin camları kırıldı. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, ekstrem hava olaylarına alışmamızı öğütlüyor ve günlük alışkanlıklarımızı buna göre değiştirmemiz gerektiğini söylüyor. Artık yaz ortasında bile evden çıkarken yanımıza şemsiye almalı, arabalarda çizme bulundurmalıyız.

 

"BUNLAR BEKLENENİN ÇOK ÇOK ÜZERİNDE YAĞIŞLAR"

 

Uzun yıllardır iklim değişikliği üzerine çalışan, nedenleri ve etkileri konusunda kamuoyunu bilgilendirmek için uğraşan Prof. Levent Kurnaz, son iki haftada yaşanan ve 'felaket' olarak dillendirilen aşırı yağışlarla ilgili açıklamalarda bulundu:

"Hava ısındıkça iki çok önemli şey olur. Birincisi, su daha fazla buharlaşır. Atmosferde daha fazla su olur. İkincisi, daha fazla enerji olduğu için atmosferdeki her türlü hareket hızlanır. Rüzgâr hızlanır, yağış artar. Ani olaylar çoğalır. Yağış bardaktan boşalırcasına olur. Son yaşadığımız hava olayında temel problem bu. Geçen hafta normalde iki ayda olması gereken yağış miktarı iki saatte düştü. Bu hafta ise bir aylık yağış iki saatte düştü. 2009'da can kayıplarının da yaşandığı İstanbul Ayamama olayında yaklaşık altı saatte 170 mm. yağış düşmüştü. Bunlar beklenenin çok çok üzerindeki yağışlar.

Atmosferde çok fazla su buharı olabilir ama her zaman yağmura dönüşmez. Dönüşmesi için özel koşullar gerekir. İstanbul açısından bakıldığında bu özel koşul, çok düşük oranda bir soğuk hava cephesidir. Balkanlar üzerinden soğuk hava cephesi geldiğinde böyle bir yağışa dönüştü. Hava birden soğuduğu için atmosfer su buharı tutabilme yeteneğini kaybetti. Ama bu da yeterli değil... İstanbul Boğazı'nın iki aydır gördüğümüz turkuvaz renginin ana nedeni Sahra Çölü'nden gelen toz bulutları. Bu toz bulutları İstanbul üzerindeki bir soğuk hava cephesiyle de karşılaştığı an korkunç yağış bırakıyor."

 

"FELAKET TEKRAR YAŞANIR MI?" SORUSUNA "GARANTİ" DEDİ

 

Kurnaz, eskiden İstanbul'da 33-34 derece sıcaklığın pek sık görülmediğini ancak bunların artık normal karşılandığını, hatta bir önceki hafta 36 dereceyi gördüğümüzü hatırlatıyor. Son dokuz günde yaşanan iki etkili yağışın tekrar olup olmayacağını sorduğumuzda ise cevabı net: "Garanti."

 

BU DENLİ ŞİDDETLİ YAĞIŞ ÖNCEDEN TAHMİN EDİLEBİLİR Mİ?

 

Meteoroloji günler öncesinden İstanbulluları sağanak konusunda uyarmıştı ancak kimse camı, çerçeveyi indirecek şiddette doludan bahsetmemişti. Bu denli şiddetli bir yağışın önceden tahmin edilip edilmeyeceğini de soruyoruz Kurnaz'a: "Kuvvetli yağış olabileceğini söyleyebiliriz ancak ne kadar olacağını bilemeyiz. Meteoroloji görevlilerini suçlayamayız. Çünkü; havada ne kadar toz var, ne kadar su buharı var, soğuk cephe ne hızda geliyor?.. Bunları bilirsek tehlikeli olabileceğini çıkarabiliriz. Ama en fazla iki saat önce söyleyebiliriz."

 

"BÜYÜK PROJELER PLANLANIRKEN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DİKKATE ALINMALI"

 

Her iki sağanak sırasında da, İstanbul'un trafik sorununu rahatlatmak için gerçekleştirilen dev yatırımlar işlev dışı kaldı. Avrasya Tüneli ve metro sistemi su baskını nedeniyle hizmet veremedi. İklimbilimci Prof. Kurnaz, böyle büyük projeleri planlarken de iklim değişikliğinin dikkate alınması gerektiğini söylüyor: "Ne onu yapan ustada, ne kontrol eden mühendiste, ne işi veren idarecide böyle bir düşünce yapısı var. Üsküdar'da gemiyle arabanın yan yana olduğu fotoğrafı hatırlayın. Bu tam Marmaray yapıldığı sırada oldu. Çünkü Altunizade'den gelen su, bir kanalla denize gidiyordu. O kanal yerine artık kaldırım var. Kanalizasyon ile yağmur suyu aynı yerde toplanıyor. Yağmur suyu temiz su, tekrar kullanılabilir. Bu ayrılsa arıtmanın yükü de hafifler. 100 yıl öncesinin altyapısı tümden değiştirilmeli."

 

UZMANLAR NE DİYOR?

 

Dr. Ethemcan Turhan - Kraliyet Teknoloji Enstitüsü, Stockholm

UYUM ÇALIŞMALARI DERHAL BAŞLAMALI

 

Uyum çalışmaları statükoyu korumak değil aşmak için derhal artırılmalı. Hem kömüre yatırımı savunup hem de uyum için uluslararası mekanizmalardan para isteyemezsiniz. Ayrıca uyumun gerçek olması için sınıf, toplumsal cinsiyet, eğitim, yaş gibi hassasiyetlerin gözetilmesi gerek. 2009'daki selde minibüste can veren yedi kadın işçiyi hatırlayalım. Adalet, uyumun merkezinde olmalı.

Elif Gündüzyeli - Avrupa İklim Eylem Ağı

 

BU DAHA BAŞLANGIÇ

 

Paris Anlaşması doğrultusunda sıcaklık artışları 1.5 dereceyle sınırlandırılmazsa çok daha büyük ve geri dönüşsüz felaketlerle, tahminimizden çok daha erken karşılaşacağız. Ekonomik ve insani maliyetleri çok daha yıkıcı olacak. Türkiye gibi anlaşmayı onaylamamış devletler Paris'i onaylayarak ulusal kalkınma planlarını gözden geçirmeli.

Arif Cem Gündoğan - İklimbilimci

 

YAŞANANLAR DOĞAL DEĞİL

 

İstanbul'da bugün yaşananlar aslında hem afet risk azaltım, hem kalkınma ve şehirleşme hem de iklim değişikliğine uyum anlamında politikaların eksikliğini, yanlışlığını veya yetersizliğini ortaya koyan çok çarpıcı bir örnek. Bu durum yetkililerin ifade ettiği gibi 'doğal' bir durum değil. Afetler asla 'doğal' değildir; politikaların ve bu politikaların oluşmasına zemin sağlayan sosyoekonomik yapının bir sonucudur.

 

 

İSTANBUL EN RİSKLİ ŞEHİRLER ARASINDA

 

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli IPCC, mart ayında bir rapor yayınlamış, Avrupa'nın iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek sahil kentlerini sıralamıştı. 2030'a yönelik hesaplamada İstanbul, listenin ikinci sırasındaydı. Küresel karbon emisyonu bu hızla artmaya devam ederse, 2030'da İstanbul'un iklim değişimine bağlı yıllık zararı 240 milyon dolara yakın olacak. En kötü senaryoya göre rakamın 2100'de 10 milyar dolara varması bekleniyor. Bu da İstanbul'u listenin tepesine taşıyor.

ETİKETLER : İSTANBUL’U VURAN FELAKET İÇİN UZMANLAR UYARDI BU DAHA BAŞLANGIÇ
Diğer Bilim-Teknik haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA