TÜRKİYEDEN BÜYÜKADA TUTUKLALAMALARI İÇİN ALMANYAYA SERT TEPKİ...

Büyükada Tutuklamaları için Türkiye’yi kınayan Almayaya Türkiyeden sert tepki geldi. Dışişleri'nden Almanya'ya Sert Tepki: Türk Yargısına Müdahale, Kabul Edilemez
Bu haber 2017-07-20 08:29:08 eklenmiş ve 1029 kez görüntülenmiştir.

TÜRKİYEDEN BÜYÜKADA TUTUKLALAMALARI İÇİN ALMANYAYA SERT TEPKİ...

 

Büyükada Tutuklamaları için Türkiye’yi kınayan Almayaya Türkiyeden sert tepki geldi. Dışişleri'nden Almanya'ya Sert Tepki: Türk Yargısına Müdahale, Kabul Edilemez

 

Almanya'nın Büyükada tutuklamalarıyla ilgili yaptığı açıklamaya Dışişleri Bakanlığı'ndan sert tepki: Türk yargısına müdahale, kabul edilemez.

 

Türkiye ve Almanya arasındaki gerilimde yeni perde. Almanya'nın aralarında kendi vatandaşı da olan altı aktivistin İstanbul Büyükada'da gözaltına alındıktan sonra tutuklanmasını eleştirmesi, Ankara'dan sert tepki gördü. Dışişleri Bakanlığı, Berlin yönetiminin yaptığı yorumların TTürk yargısına müdahale olduüunu ve kabul edilemez olduğunu belirtti.

 

"BÜYÜKELÇİMİZ İZAHATTA BULUNDU"

 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklama şöyle:

 

"18 Temmuz 2017 tarihinde tutuklanan Alman vatandaşı Peter Steudtner ile ilgili olarak Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarıyla Bakanlığımızda yapılan görüşmede konunun yargıya intikal ettiği, bağımsız Türk yargısına güvenilmesi gerektiği, Steudtner'in gözaltına alındığı ilk günden itibaren uluslararası hukuk kurallarına uygun olarak konsolosluk himayesinin sağlanmasında herhangi bir eksiklik yaşanmadığı izah edilmiştir.

Aynı konuda Berlin Büyükelçimiz de AFC Dışişleri Bakanlığına talepleri üzerine izahatta bulunmuştur.

"TÜRK YARGISINA MÜDAHALE, KABUL EDİLEMEZ"

 

Bu görüşmelerin ardından AFC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ve Federal Hükümet Sözcüsü tarafından yapılan ve diplomatik nezaketsizliğe örnek teşkil edebilecek açıklamalarda Türk yargısına doğrudan müdahale edildiği ve haddini aşan ifadeler kullanıldığı görülmüştür. Bu açıklamaların kabul edilmesi mümkün değildir. Ülkemizde yargı yetkisinin kullanılmasında, Anayasamız çerçevesinde hiçbir organ, makam, merci veya kişinin mahkemelere emir ve talimat veremeyeceği, tavsiye ve telkinde bulunamayacağı teminat altına alınmıştır.

Söz konusu açıklamalardaki ifadeler, ülkemizi hedef alan farklı terör örgütü mensuplarına kucak açarak, teröristlerin adalet önüne çıkarılmasını engelleyenlerin hukuka yaklaşımlarındaki çifte standartı bir kez daha ortaya koymuştur."

BÜYÜKADA GÖZALTILARINDA 6 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI

 

Büyükada'da insan hakları toplantısına "silahlı terör örgütü üyeliği" iddiasıyla yapılan baskında gözaltına alınan 10 kişiden 6'sı tutuklanmıştı. Tutuklananlar arasında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser de vardı.

5 Temmuz'da Büyükada'da, insan hakları savunucularının korunması programı kapsamında toplantılar yapmak üzere yapılan buluşma polis tarafından basılmıştı.

Operasyonda gözaltına alınan 8'i Türk, 1'i Alman, 1'i İsveç vatandaşı toplam 10 kişi, İstanbul Emniyeti'ndeki sorgularının ardından dün öğlen saatlerinde Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edilmişti

Mahkemeye sevk edilen Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser ile Özlem Dalkıran, Veli Acu, Günal Kurşun, Ali Garavi, Peter Steudtner tutuklandı

Nalan Erkem, Şeyhmus Özbekli, Nejat Taştan, İlknur Üstün adli kontrolle serbest bırakıldı.

 

MERKEL, BÜYÜKADA TUTUKLAMALRINI KINIYORUZ...

 

Merkel'den 'Büyükada' açıklaması: Alman hükümeti olarak tutuklama kararını kınıyoruz

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Büyükada'da gözaltına alınan 6 aktivistin tutuklanması kararını 'kınadıklarını', tutuklanan aktivistlerden Alman eğitmen Peter Steudtner için verilen kararın 'tamamen haksız' olduğunu söyledi.

 

Angela Merkel Salı günü yaptığı açıklamada kararın, Türkiye'de 'masum insanların adalet sisteminin çarkına takılmasının' bir diğer örneği olduğunu belirtti.

 

10 insan hakları savunucusu İstanbul Büyükada'da yaptıkları toplantıdan sonra kaldıkları otelde gözaltına alınmış, yaklaşık iki hafta sonra mahkemeye çıkarılmışlardı. Aktivistlerden Steudtner dahil altısı tutuklanmış, dördünün adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verilmişti.

 

Tutuklanan isimler arasında Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye Direktörü İdil Eser de bulunuyor.

Uluslararası Af Örgütü: Türkiye kırmızı çizgiyi aştı, rejim artık saygın değil

Erdoğan: 15 Temmuz'un devamı niteliğinde bir toplantıydı

Af Örgütü: Büyükada'da 'gizli toplantı' yapıldığı iddiaları asılsızdır

Merkel'den tutuklu aktivistlere 'dayanışma' mesajı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Steudtner ve tutuklanan diğer aktivistlerle "dayanışma içinde" olacaklarını söyledi.

Merkel, "Alman hükümeti salıverilmesi için her düzeyde, yapabileceği her şeyi yapacaktır" dedi.

Büyükada aktivistler

Merkel'in bu yeni açıklamalarının Türkiye ile Almanya arasındaki gerilimi tırmandırabileceği düşünülüyor.

Alman Die Welt gazetesinin hem Türkiye hem Almanya vatandaşı muhabiri Deniz Yücel halen tutuklu bulunuyor.

Yücel, "örgüt propagandası ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik" ile suçlanıyor.

'Hakikat ve adalet artık Türkiye'ye yabancı'

Tutuklananlar arasında, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser'in yanı sıra İsveç vatandaşı eğitmen Ali Gharavi, Yurttaşlık Derneği'nden (eski adıyla Helsinki Yurttaşlar Derneği) Özlem Dalkıran ve İnsan Hakları Gündemi Derneği üyeleri Veli Acu ile Günal Kurşun da yer alıyor.

Yurttaşlık Derneği'nden Nalan Erkem, HAK İnisiyatifi'nden Şeyhmus Özbekli, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği'nden Nejat Taştan ve Kadın Koalisyonu'ndan İlknur Üstün ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, aktivistlere yönelik soruşturmanın "meşru olmadığını" ve kararın "Hakikat ve adalet gibi kavramların Türkiye'ye artık yabancı olduğunu" gösterdiğini söyledi.

Öte yandan, tutuklanan Alman vatandaşı Peter Steudtner'in partneri Magdalena Freudenschuss Reuters haber ajansına konuştu.

"Peter'ın Türkiye'yle hiçbir özel ilişkisi yoktu. Türkiye uzmanı bile değildi" diye açıklayan Magdalena Freudenschuss, ekibe insan hakları eğitimlerinde destek olmak amacıyla Peter Steudtner'in Büyükada'daki toplantıya katıldığını söyledi:

"Bu aktivistlerin dijital araçlarını kullanmayı öğrenmeleri, iletişimlerini yapılandırmaları ve kendilerini korumaları gerekiyor. Yani seminer bilişim yönetimi ve kendi sağlıklarını korumaları ile de ilgiliydi."

 

6 TEMMUZ’DA GÖZALTINA ALINMIŞLARDI...

 

Büyükada'da gözaltına alınan aktivistlere 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçlaması

 

Büyükada'da gözaltına alınan insan hakları savunucuları

 

Soldan sağa üst sıra: İlknur Üstün, İdil Eser, Özlem Dalkıran. Soldan sağa alt sıra: Nejat Taştan, Nalan Erkem, Günal Kurşun.

 

İstanbul'da, insan hakları savunucularının korunması programı kapsamında toplantılar yapmak için Büyükada'da bir araya gelen farklı insan hakları örgütlerinin temsilcileri dün sabah kaldıkları otelde topluca gözaltına alındı. Gözaltına alınan 10 aktivist 5 ayrı karakola götürüldü.

 

BBC Türkçe'ye bilgi veren İnsan Hakları Derneği'nden (İHD) adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, avukatların karakollara giderek aktivistlerle görüşmeye başladığını söyledi.

 

İHD yetkilisi, avukatların aktardıkları bilgilere göre insan hakları savunucularının "silahlı terör örgütü üyeliğiyle" suçlandığını belirtti.

 

Londra merkezli insan hakları kuruluşu Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü) için soruşturmayı takip eden Avukat Benan Molu da gözaltına alınan insan hakları savunucularının "silahlı terör örgütüne üyelikle" suçlandığını aktardı.

 

Benan Molu, bu kişilerin aileleriyle iletişim kurma haklarının 24 saat boyunca kullandırılmadığını da söyledi.

Yaşananların Türkiye'de insan hakları açısından endişe verici olduğunu belirten Molu, gözaltı süresi 7 güne uzatıldığını ve dosyada gizlilik kararı olduğu için başka bir bilgi edinemediklerini belirtti.

 

'Sürreel bir süreç'

 

Avukat Selin Nakıpoğlu da iki ayrı karakola giderek gözaltında bulunan dört kadın aktivistle de görüştüğünü ve yaşadıklarının "sürreel" olduğunu anlattı:

"Büyükada Askor Otel'de toplantı yaparken odaya aniden çevik kuvvet, özel tim ve sivil giyimli polislerin girdiğini, 'Ellerinizi kaldırın' diyerek hiçbir şeye dokunmalarına izin verilmediğini, tüm elektronik aletlerinin şifreleri alınarak ve parmakları bastırılarak açıldığını anlattılar.

"Elektronik cihazların hafızalarının imajı alınmadan bu işlemler yapıldığı için sonradan içine veri koymuş olabilirler, bu hukuka aykırı ve itiraz edeceğiz. E-postlarına da girdiklerini söylediler.

"Gözaltına alındıktan sonra tutuldukları binalarda üşüdüklerini anlattılar.

"Bir diğer şikayetleri de ilaçlarını alamamaları. Hepsinin günlük alması gereken ilaçları var ve bunlar Büyükada'da. Reçetesiz olanları biz eczaneden alıp verdik ama reçetelileri Büyükada'dan gelirken almalarına polis tarafından izin verilmemiş."

 

Aktivistlerin hangi örgüte üyelikle suçlandıkları konusunda da bilgi edinilemedi.

 

İnsan hakları derneklerine göre gözaltına alınanlar kişiler;

Nalan Erkem (Helsinki Yurttaşlar Derneği)

İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu)

İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi)

Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği)

Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği)

Nejat Taştan (Eşit Haklar İçin İzleme Derneği)

Özlem Dalkıran (Helsinki Yurttaşlar Derneği)

Şeyhmus Özbekli (HAK İnisiyatifi)

İsveç vatandaşı insan hakları eğitmeni Ali Gharavi

Almanya vatandaşı insan hakları eğitmeni Peter Steudtner.

 

Konsolosluklar devrede

 

Öte yandan Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, üyelerine henüz bir suçlama getirilmediğini açıkladı. Avukat Selin Nakıpoğlu ise tutanakları gördüğünü ve gözaltındaki herkese aynı suçlamanın yöneltildiğini söyledi.

Helsinki Yurttaşlar Derneği (HYD) ise Özlem Dalkıran ve Nalan Erken'in Kartal Aslantepe Karakolu'na, Veli Acu ve Günan Kurşun'un Kartal Topselvi Karakolu'na, Necat Taştan ve Şeyhmus Özbekli'nin Pendik Esenyalı Karakolu'na, İdil Eser ve İlknur Üstün'ün ise Maltepe'deki Cumhuriyet Polis Merkezi'ne götürüldüğünü duyurdu.

 

HYD'ye göre, gözaltındaki otel sahibi serbest bırakıldı.

 

BBC Türkçe'ye bilgi veren HYD temsilcisi, iki yabancı eğitmenin ise Büyükada'daki karakolda tutulduğunu, İsveç Konsolosluğu'nun Ali Gharavi ile görüşme izni aldığını ancak henüz görüşmediğini, Almanya Konsolosluğu'nun da Peter Steudtner ile görüşme izni almaya çalıştığını kaydetti.

HYD temsilcisi, bu kişilerin neden farklı karakollara dağıtıldığını ve neden 12 saatten uzun bir süre boyunca nerede olduklarının açıklanmadığını öğrenemediklerini belirtti.

 

 

 

ETİKETLER : TÜRKİYEDEN BÜYÜKADA TUTUKLALAMALARI İÇİN ALMANYAYA SERT TEPKİ...
Diğer Genel-Güncel haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA