TUNA ÖZTÜRK “KEÇE, SANATA MODERN BİR DOKUNŞTUR”

24-25-26 Haziran 2017 tarihinde gerçekleştirilen sergide eserleri sergilenen Keçe Sanatı uzmanı Tuna Öztürk ile Keçe sanatı üzerine sohbet ettik
Bu haber 2017-06-30 12:10:54 eklenmiş ve 740 kez görüntülenmiştir.

Haber: Murat AKKUŞ-İstanbul

 

İstanbul Adalar Belediyesi “Keçenin Çağdaş Yorumu Sergisi”ni düzenledi. 24-25-26 Haziran 2017 tarihinde gerçekleştirilen sergide eserleri sergilenen Keçe Sanatı uzmanı Tuna Öztürk ile Keçe sanatı üzerine sohbet ettik.

 

Büyük Ada sakinlerinden Keçe Sanatı icracısı Tuna Öztürk şöyle söze başladı; “Keçe, denilince hepimizin aklına kepenek gelir. Keçe, kültürümüzde bazen kıyafet olarak, bazen süs eşyası olarak, bazen de çadır olarak karşımıza çıkar. Ama bizim sergilediğimiz keçeler el emeği, göz nuru bir sanat eseri. İlgilerinden dolayı herkese teşekkür ediyorum.”

 

Tuna Hanım sözlerini şöyle sürdürdü; Bunların hepsi doğal yün. Ak koyun ve kara koyun yünlerinin birleştirilmesi ve tasarımlara uygulanmasıdır. Bu tasarımlar hiçbir yerden alıntı değil. Tamamen özgün. Hiçbir yerde göremeziniz. Bunlar kendimize ait çalışmalardır. Çağdaş bir yorum yaptık. Keçe sanatının unutulmaya yüz tuttuğunu ve bu yüzden farklı tanıtım çalışmalarının yapılması gerektiğini vurgulayan Öztürk; “Keçe sanatı zor ve meşakkatli bir iştir. Ama öğrendikten sonra eğlencelidir. Keçenin ana malzemesi yündür. Genelde koyun yünü kullanılır, ama deve tüy ve alpaka yünleri de kullanılır. Koyunların yünlerinin çeşitleri de çok fazladır. Bölgeye ve yedikleri otlara göre kalitesi değişir. Yapacağımız projeye göre yün seçmekte fayda vardır. Yün doğal bir malzeme olduğu için, çok faydalıdır. Evde kullanıldığında odadaki nem oranını düzenler. Çok nemliyken, nemi alır, çok kuru bir hava varken de ortama nem ekler.  Çalışma sırasında da yünlere dokunmak, okşamak insanı çok sakinleştirir. Özellikle çok hareketli çocuklar yün ile çalışırken sakinleşirler. Keçe yapımı çok eski bir uğraştır. İlk keçelerle ilgili değişik hikayeler var. Biz hep elimizle uğraşıyoruz bazen bir hafta bazen birkaç günde işimiz bitiyor. Ama bu sanat için daha fazla etkinlik yapılmalıdır” dedi.

İstanbul Adalar Belediyesinin düzenlediği “Keçenin Çağdaş Yorumu Sergisi”de Eğitmen Mine Şener'in öncülüğünde kursiyerler Arzu Bilal, Berke Özbekliler, Bersan Hoyi, Çiğdem Güngör, Hatice Yakıcı, Hayriye Güngör, İmran Önal, Nilüfer Balcı, Noyan Kır, Semanur Candan, Sevgi Göçmen, Sevtap Güngör, Şirin İskit Kanberci, Tuna Öztürk, Yezdan Tetik, Zekiye Köroğlu ve Kadircan Erdursun'un el emeği göz nuru eserleri sergilendi. 

 

ETİKETLER : TUNA ÖZTÜRK “KEÇE SANATA MODERN BİR DOKUNŞTUR”
Diğer Kultur-Sanat-Yasam haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA