Sürgünde bir Kürt: Ali Salih Gafur

Daha 13 yaşındayken okul dışında Newroz şarkısını söylediği için sınıf öğretmeni tarafından 7 disiplin cezasıyla cezalandırılıyor... Kendisini Avrupa'da buluyor.
Bu haber 2017-04-30 21:56:04 eklenmiş ve 831 kez görüntülenmiştir.

Sürgünde bir Kürt: Ali Salih Gafur

 

Ali Gafur

Varşova (Rûdaw) – Polonya'nın başkenti Varşova'da bulunan Kürdistan Bölgesi Hükümeti Ofisi ülkedeki Kürtleri üç ayda bir buluşturuyor.

 

Son buluşmada, Polonya'daki Kürtlerin babası ve diasporadaki Kürtlerin kurucusu olarak bilinen Ali Salih Gafur 1961 yılında gittiği Polonya’da yaşadıklarını anlattı.

 

Ali Salih Gafur, 1931'de Süleymaniye'nin Dergezen Mahallesi'nde dünyaya geliyor.

 

Newroz şarkısına disiplin cezası

 

Daha 13 yaşındayken okul dışında Newroz şarkısını söylediği için sınıf öğretmeni tarafından 7 disiplin puanıyla cezalandırılıyor.

 

Öğretmeni, “Dün Tuymelik caddesinde, sen, Kadir Dilan ve Heme Salih Dilan'ın (Ünlü Kürt sanatçısı) arkasında Newroz şarkısını söylemişsin. Bu yüzden 7 disiplin puanı ceza aldın” diyor.

 

Ders hocası bununla yetinmeyip, Ali Salih'ın babasını okula çağırmış.

 

Ali Salih, 1954 yılında 14 yaşındayken ilk defa bir protesto gösterisine katıldığını belirterek, “Bazı polisler dövüldü. Biz de bir evde saklandık. Aramıza şehit Şehab Şeyh Nuri de vardı” dedi.

 

Yaşadığım güzel bir gündü

 

Kürt şairi Şerko Bekes'in sınıf arkadaşı olduğunu dile getiren Ali Gafur, 1955'te Kürdistan Öğrenci Birliği'ne katıldığını ifade ederek, “Süleymaniye'de Şeyh Latif'in evini ziyaret eden Sayın Mesud Barzani'yi gördüm. Bu, o yılda yaşadığım güzel günlerden biriydi” ifadelerini kullanıyor.

 

Çok zor şartlarda Bağdat'ta eğitimini tamamlayan Ali Gafur, 1961'de Süleymaniye'nin Arabat nahiyesi yakınlarında Haracyan köyünde öğretmen olarak göreve başlıyor.

 

Kürt ulusal şarkısı

 

Beş ay köyde görev yaptığını dile getiren, Ali Gafur’u  asayiş müdürü uyarıyor. Müdür, okulda öğrencilere ezberlettiği milli şarkılardan dolayı göreve devam edemeyeceğini söylüyor.

 

Bu olayı yaşayan Gafur, artık Irak'ta yaşamanın çok zor dolduğunu anlıyor. 

 

Varşova, şimdiki Kobani gibiydi

 

16 Ekim 1961'de eğitim adı altında Türkiye üzerinden yurtdışına giden Ali Gafur şunları söylüyor:

 

“Almanya'da eğitim bursunu kazanmıştım. Ancak o dönemde Berlin Duvarı vardı. Bu yüzden yön değiştirdik. İki Arap arkadaşım Prag'ta beni karşıladı. Daha sorna Polonya'da dil enstitüsüne gittim. Ardından Varşova'ya gittim. Burada tek Kürt bendim. O dönemde İkinci Dünya Savaşı'ndan dolayı Varşova'nın yüzde 75'i tahrip olmuştu. O kent şimdiki Kobani gibiydi.

 

1963'te,  Kemal Fuad ve İsmet Vanlı tarafından Almanya'da kurulan Avrupa Kürt Öğrenciler Birliği'ne  üye olan Ali Gafur, Varşova'da birliğin bir şubesini  açıyor.

 

Herkese Kürtleri anlattı

 

Polonya'nın başkentinde Kürtleri anlatmaya başladığını dile getiren Gafur, “Ülkedeki ulusal, milli ve toplumsal törenlere katılıyordum. Kürtlerle ilgili pankartlar açarak gördüğüm herkese Kürtleri anlatmaya çalışıyordum” diye konuşuyor.

 

'Gagarin'in başına Kürt şapkası koydum'

 

Avrupa'da yaşadığı sürede çok ilginç olaylara tanıklık eden Ali Gafur kendisini dinlemeye gelen gençlere şunları anlatıyor:

 

“1962'de dünyaca ünlü astronot Yuri Gagarin'in de katıldığı bir etkinliğe katıldım. Yanımda elle örülen yöresel bir Kürt şapkası vardı. Yanımda oturan Kadir Dilan'e gidip bu şapkayı Gagarin'in başına koyacağımı söyledim. O da “bırak şimdi. Onun çok sayıda koruması var, seni öldürürler” dedi. Ancak ben ısrarlıydım. Gittim ve yanına yaklaştım. Onun başındaki şapkayı çıkararak, Kürt yöresel şapkasını başına koydum. Daha sonra korumaları beni dışarıya aldılar.”

 

Sahte pasaportla kongrelere katıldı

 

Polonya'da 8 yıl Kürt Öğrenciler Birliği’nin sekreterliğini yapan Ali Gafur için en büyük problem pasaportu oluyor.

 

Gafur, “Sahte bir pasaport çıkardım ve bir şekilde vize de yaptırdık. Farklı ülkelerde yapılan kongrelerin büyük bir bölümüne o sahte pasaportla katıldım” dedi.

 

Ali Gafur, Bağdat'ta eğitim aldığı dönemde tanıştığı aynı zamanda ekonomi uzmanı olan Doğu Kürdistanlı (İran Kürdistanı) siyasetçi Dr. Kasımlo için Polonyalı öğrencilerden özel kurslar ayarlamış.

 

Daha sonra söz konusu öğrenciler Kasımlo'nun “Kürt ve Kürdistan” adlı kitabını kendi dillerine çeviriyor.

 

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Polonya Ofisi'nin binasının duvarlarında asılan fotoğrafların büyük bir bölümünde görülen Ali Gafur, ülkedeki çok sayıda üst düzey yetkiliyle dostluk kurmuş.

 

Kuzey Kürdistan'dan işgal var

 

Polonya Başkanı ile görüşen Ali Gafur, o görüşmeden şu hatırasını anlatıyor:

 

“Kürdistan Bölgesi Hükümeti Polonya Temsilcisi Ziyad Rauf'la davet edilmiştik. Başkan “Kürtler neden Türkiye'de gerginlik yaratıyor” diye sordu. Bende “siz neden geçmişte bir generalle birlikte bir kaç kişiyi öldürnüz? İçerde Alman bir general var diye bir sinemayı yıktınız?” diye sordum.

 

 

Başkan, “o eylem işgalci Almanya'ya karşı yapılmıştı” yanıtını verdi. Ben de “Türkiye Kürdistanı'nda işgal var, yapılanlar işgale karşı gösterilen bir tepkidir” dedim. Bunun üzerine Başkan “seninle daha önce tanışmalıydık” dedi.

ETİKETLER : Daha 13 yaşındayken okul dışında Newroz şarkısını söylediği için sınıf öğretmeni tarafından 7 disiplin puanıyla cezalandırılıyor.
Diğer Kultur-Sanat-Yasam haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA