BAŞKAN BARZANİ, QELADIZA DİRENİŞİ NEDENİYLE MESAJ YAYINLADI...

Katil Saddam küresel ve yerel boyutta Kürtlerin soykırımı yönünde kendine verilen hakkı Qeladıza’yı naplm bombalarıyla vurarak kutladı. 24 Nisan 1974’te Qeladıza’da çoçuk yaşlı kadın ayrımı yapılmadan Qeladıza naplm bombalarıyla vuruldu...
Bu haber 2017-04-25 05:12:02 eklenmiş ve 681 kez görüntülenmiştir.

BAŞKAN BARZANİ,  QELADIZA DİRENİŞİ NEDENİYLE MESAJ YAYINLADI...

 

Bir taraftan Batılı Küresel katil-soykırımcı firmalar, bir taraftan İran ve bölgedeki uyduruk devletler, soykırımcı Saddam’a Kürtlerin soykırım konusunda yeşil ışık yakıyorlardı. Katil Saddam küresel ve yerel boyutta Kürtlerin soykırımı yönünde kendine verilen hakkı Qeladıza’yı naplm bombalarıyla vurarak kutladı. 24 Nisan 1974’te Qeladıza’da  çoçuk yaşlı kadın ayrımı yapılmadan Qeladıza naplm bombalarıyla vuruldu. Takip eden yıllarda Halepçe katliamı başta olmak üzere Kürtlere karşı kimyasal soykırımlar başta olmak üzere soykırım operasyonları birbirini izledi....

 

İşte Başkan Mesud Barzani, 43 yıl önce Baas rejimi tarafında bomabalanan Süleymaniye'nin Kaladıze ilçesinin Kürd’ün yıkılmaz  iradesi ve direnişin sembolü olduğunu söyleyerek, “Kaladıze, Kürtlük iradesi ve direnişin sembolüdür” dedi.

 

Başkan Barznai, 24 Nisan 1974’te Baas rejimi tarafından Kaladıze ilçesine düzenlenen bombardımanın yıldönümü dolaysıyla bir mesaj yayımladı.

 

Başkanlıktan yapılan açıklamada, Barzani'nin Kaldıze halkının yaşatma ruhuyla düşmana karşı durduğunu belirttiği ifade edildi.

 

Mesajda şu ifadelere yer verildi:

 

“Kaladıze, Kürtlük iradesi ve direnişin sembolüdür. Düşman önce bombardımanla daha sonra halkı sürgün ederek Kaladıze'nın iradesini kırmak istedi, bölgede hayat ve devrimin ruhunu ortadan kaldırmaya çalıştı. Ancak Kaladıze halkı yaşama ve yaşatmayla düşmanın karşısında durdu. Yaşama iradesi ve yaşatma ruhu tahribatı yenerek kazandı.”

 

Irak Baas Hükümetine ait savaş uçaklarının 24 Nisan 1974’te Süleymaniye’nin Kaladıze ilçesini bombalaması sonucu 467 yurttaş şehit düştü.

 

43 yıl önceki bombardımanda şehit düşenlerin bir kısmı Süleymaniye Üniversitesi’nin öğrenci ve hocalarıydı. Çünkü o dönem, Baas’ın korkusundan üniversite Kaladıze ilçesine taşınmıştı.

 

1982’de katliam anması yapan Kaladızeliler bir kez daha Baas’ın saldırısına uğradı. Burada da 2 kadın şehit düştü, çok sayıda yurttaş da yaralandı.

 

Baas Hükümeti katliamlarla yetinmeyerek 1989 yılında halkı zorla yerleşim birimlerinde topladı. İnsanların yaşadığı bölgeler ise yerle bir edildi.

 

Qeladize Katliamı Unutulmadı; Kürtlerin Umutlarına Napalm Bombalarıyla Yok Edilmek İstenmişti...

Sena Shafik

 

Saddam Hüseyin rejimi, 1986'da Kürtlere karşı soykırım kampanyasına başlamadan yıllar önce, yani 1971'de Kürtler ile Irak hükümet arasında görüşmeler yapılıyordu. Dört yıl süren görüşmelerden bir sonuç çıkmamıştı. 1974 yılının başlarında Güney Kürdistan’da şiddetli bir savaş başladı.

 

O sıralarda Irak rejimi, bir yandan İran’da Şah rejimi ile görüşürken, diğer yandan Batılı devletlerle temaslarını arttırarak ilişkisini güçlendiriyordu.

 

Katliamların alt yapısı oluşturulmuş ve Kürtlere yönelik katliamlar için düğmeye basılmıştı.

 

O dönemde Baas rejiminin saldırıları nedeniyle Süleymaniye üniversitesi öğrencileri ve çok sayıda kurumun toplandığı Qeladizê hedef olarak seçildi.

 

24 Nisan 1974 sabahı Irak ordusuna ait iki savaş uçağı, Qeladizê'ye napalm bombası yağdırdı.

 

Bombardımanda 57'si üniversite öğrencisi olmak üzere en az 150 Kürt katledildi, 250'yi aşkın sivil ise yaralandı.

 

Aradan 40 yıl geçmesine rağmen Qeladizê katliamı bugün hala Irak Yüksek Mahkemesi'nin gündemine girmedi. Katliam mağdurlarının yaraları ise halen sarılmadı.

 

Bu katliamın ardından “Enfal” soykırım operasyonları başlatıldı.

 

1980-1988 yılları arasında yaklaşık 200 bin Kürt vahşice katledildi.

 

Soykırım operasyonları kapsamında 1988'de Halepçe'de en az 5 bin Kürt kimyasal gazlarla katledildi.

 

1980'li yıllarda 4 bin 500 köy ve 26 şehir yerle bir edildi.

Saddam rejimi, "stratejik şehirler" ya da "modern köyler" adları altında Güney Kürdistan’da 110 toplama kampı oluşturdu.

 

Dağlık bölgelerdeki 750 bini aşkın Kürt bu kamplarda toplandı.

 

Bu yıllarda 10 bini Bağdat ve çevresinde yaşayan Feyli Kürtlerin de içinde yer aldığı 200 bin kişi yok edildi. Diğer bir deyimle kaybedildi.

 

Saddam Hüseyin rejiminin işlediği bir bölümü saklı kalmış insanlık suçlarına yönelik her gün yeni bir bilgi, belge ve toplu mezarlar ortaya çıkarılıyor.

Günümüzde Qeladıza genel görünüm, bir manzara...

Halen ülkenin her tarafından toplu mezarlar çıkıyor.

Mesih Erol-Doğu Medya/Güney Kürdistan

ETİKETLER : BAŞKAN BARZANİ QELADIZA DİRENİŞİ NEDENİYLE MESAJ YAYINLADI...
Diğer Kurdistan haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA