Gazeteci Murat Akkuş’un Kürtçe Atasözleri Ve Deyimler Kitabı Gotîn û Bîvêjê Kurda Çıktı

Gazeteci Murat Akkuş’un Kürtçe Atasözleri Ve Deyimler kitabı “Gotîn û Bîvêjê Kurda” çıkararak mükemmel bir kültürel hizmete imza atdı.
Bu haber 2017-04-19 05:11:56 eklenmiş ve 960 kez görüntülenmiştir.

Gazeteci Murat Akkuş’un Kürtçe Atasözleri Ve Deyimler Kitabı Çıktı 

 

Gazeteci Murat Akkuş’un Kürtçe Atasözleri Ve Deyimler kitabı çıktı. “Gotîn û Bîvêjê Kurda”  (Kürtçe Atasözleri Ve Deyimler) kitabı 371 sayfa ve toplam 6 bin 650 atasözü ve deyim yer alıyor. Yağız Ofset tarafından tasarımı yapılan kitap Kürtçe olarak basıldı.  

 

Lise 2 sınıfta Kürtçe Atasözleri Ve Deyimleri derlemeye başladığını belirten gazeteci Murat Akkuş, çalışmanın otuz yıllık bir emeğin eseri olduğunu belirtti. An olmuş bir taziye yerindeki sohbette söylenen bir deyimi ya da atasözünü kibrit kutusu üzerine yazarak, zaman olmuş bir kahvehanede, bir düğünde söylenen sözü eline yazarak eve gelip deftere geçmiş. Akkuş, Yerel kültürü gelişkin yaşlı kadın ve erkeklere bizzat giderek derleme yaparak bu çalışmaya başlamış. 

 

Dinden inançlara, Aşktan sekse,  Yiğitlikten fikirlere Kürtlerin tecrübe ve nasihatlerini yazdım”

 

Akkuş,  Kürtçe Atasözleri Ve Deyimler kitabı ile ilgili şunları söyledi; “Atasözleri ve deyimler bir halkın yaşam tarzını, kültürünü, hayata bakış açısını, yaşanmışlıklarını ve inançlarını günümüze taşır. Atasözleri ve deyimler bin yılların deneyimlerini, hüzün ve sevincini nasihatlerle tarihe yolculuk ederek anlatır.  Her sözün bir hikâyesi vardır. Bu kitapta kadından erkeğe, Çocuktan doğaya, Hayvanlardan nesnelere, Arkadaşlıktan ihanete, Dinden inançlara, Yiğitlikten fikirlere, Aşktan sekse yaşamın her alanında Kürtlerin kültürünü ve tecrübelerini göreceksiniz. Yaşanmışlıklardan öne çıkan çarpıcı nasihatleri derlemeye çalıştım. 

 

Serhad yöresinin daha önce yazılmamış atasözü ve deyimlerini okuyacaksınız”

 

Her Kürdün sohbetinde mutlaka bir atasözü ve ya deyim geçer. Atasözleri tüm diller için önemlidir. Her halkın atasözleri değerlidir ve yol göstericidir. Kitapta Serhad yöresinin daha önce yazılmamış atasözü ve deyimlerini okuyacaksınız. Bir halkın dili için atasözleri ve deyimler çok önemli bir yer tutar. Bu kültür unutulmasın diye bir katkı sunmaya çalıştım. Kürtçe atasözleri bitmez. Ucu açık bir kültürdür. Kimse ben hepsini yazdım diyemez. Daha yazılmamış birçok atasözü ve deyimimiz vardır. Bu atasözü ve deyimler kitabımın Kürtlerin dillerini zenginleştirmelerine ve yaşamın her alanında bu güzel sözleri kullanmalarına vesile olmasını diliyorum.” 

 

Arka kapakta Feqiye Teyran, Ehmedê  Xanê, Bediüzzaman Seidê Kurdi, Cegerxwin ve Mustafa Barzani

 

 

Kitabın arka kapağında Kürt bilgeleri Feqiye Teyran, Ehmedê  Xanê, Bediüzzaman Seidê Kurdi, Cegerxwin, “Nemîr” Mela Mustafa Barzani’nin fotoğrafları ile onların izinde şeklinde tasvir edilen yolda yürüyen bir genç görülüyor. Ön kapağında ise Kürtlerin “Destar” dediği el değirmeni ile Kürtçede “Mîrkut” denilen tahta tokmak fotoğrafı anlamlandırılmış.  

ETİKETLER : Gazeteci Murat Akkuş’un Kürtçe Atasözleri Ve Deyimler Kitabı Gotîn û Bîvêjê Kurda Çıktı
Diğer Kultur-Sanat-Yasam haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA