MURAT GÖKDEMİR'LE RÖPORTAJ...

2016 yılının ortalarında Türkiye’den ayrılarak Almanya’ya yerleşen Murat Gökdemiri Kadıköy Münih Barın önünde yakaladık. Neden Almanyaya yerleşme kararını aldığını, neden Türkiye değilde Almanya...
Bu haber 2017-04-10 17:25:11 eklenmiş ve 1122 kez görüntülenmiştir.

MURAT GÖKDEMİR'LE RÖPORTAJ...

 

2016 yılının ortalarında Türkiye’den ayrılarak  Almanya’ya yerleşen Murat Gökdemiri Kadıköy Münih Barın önünde yakaladık. Neden Almanyaya yerleşme kararını aldığını, neden Türkiye değilde Almanya’dan oturma izni aldığını, turizm, müzik sektöründeki yatırımlarını neden Almanyaya kaydırdığını kendisine sorduk.

 

Murat Gökdemir Türkiyede ulusal yerel kanallarda yaptığı “ Murat Gökdemirle Anadolu’dan Türküler”, “Hoçvanlım Albümüyle” yerel ve ukusal anlamda en çok tanınan sanatçılarımızdan biri olmasına rağmen neden iş-stk-sanat camiamız içinde gözükmediğini de kendisine sorduk.

 

 

GÖKDEMİRLE YAPTIĞIMIZ  ROPÖRTAJI AYNEN AŞAĞIYA ALIYORUZ...

 

---Kadıköyde bulunan iş yerlerini vb. Kiraya veren, 2016 yılının ortalarından itibaren Almanyaya yerleşen murat gökdemire Neden Türkiye değilde Almanya da yaşamaya karar verdiğini  sorduk...?

 

---Gölkdemir, Ülkemizin malum ekonomik, siyasi koşulları,  sanat ve sanatçıya bakış açısı, giderek otoriterleşmenin artması, turizm sektörü başta olmak üzere yatırımların riskli bir hale gelmesi bizi Almanya’ya yöneltti. Almanyada yaşamaya karar verdim.

 

Alman Vatandaşlığına mı geçtiniz, Almanya yada Avrupa ülkeleri her geleni kabul ediyormu...?

 

Almanya her geleni kabul etmediği gibi kolay kolayda vatandaşlık vermez. Biz ekonomik anlamda yatırım yaptığımızdan dolayı süresiz oturma izni alabiliyoruz. Bir başka deyişle bügun sermayeniz varsa yatırım yapacak boyutta bir iş adamı iseniz, dünyada her ülkenin kapıları sizin için sonuna kadar açıktır. Almanya’da Turizm ve Müzik sektöründe iki önemli yatırım yaptık. Biraz’da gayrimenkul (ev-daireler) aldık.

 

Hoçvan’da uzun yıllar boyunca ticaretle uğraşan bir aileden geliyoruz. Bu anlamda Hoçvanı siyasi, kültürel, ekonomik anlamda iyi bilen biriyim. Yatırımlarımız memleketimizde olsun diye 2005-2006 yıllarında Kars-Ardahan otoyolu üzerinde Hoçwan’da petrol istasyonu açtık. Bölgenin mevcut koşulları, engeller ve sayamayacağımı birçok nedenden bölgemizin yatırım yapılabilir bir yer olmadığı kanaatine vardım. Bölgeden çekildik. İstanbulda gıda, turizm sektörüne kaydık.  Ama ülke genelinde de sıkıntılı bir durum, sıkıntılı bir atmosfer giderek ülkeyi sarmaya başladı.

 

ÜLKEMİZDE VATANDAŞI HARCAMA KÖLELEŞTİRME, BATIDA İSE İNSANA YATIRIM VAR...

Batı yada Avrupa insana, bilime, eğitime, özgürlüğe ve özgüvene  yatırımını yapıyor. Bizim gibi geri kalmış ülkelerde ise diktatörler, egemen güçler, vatandaşı halkı köleştirme, düşürme üzerine yoğun bir çaba içindeler. Bir diktatör geliyor, bizi kurtarıyor, herne hikmetse biz kendisinden kurtulamıyoruz. Yüzyılımız gidiyor.  Türkiye geneline baktığımızda hala tipik bir ortadoğu ülkesi. Hep kurtarıcı bekleme modunda bir vatandaş tipi. STK’lar da bu zehirli atmosferden beslendiklerinden dolayı ezici çoğunluğu STK olmaktan çıkıp halkın kullanıldığı, pazarlandığı ucube yapılara dönüşmektedirler. Özgürlüğün olmadığı, bilime, bilgiye, sanatçıya değer verilmediği; Sanat, kültür, bilginin değer olmadığı toplumlar düşmeye çürümeye mahkümdürlar. Bazen düşmemek için hicret etmek zorunda kalıyorsunuz...

 

Türkiyede Sanat alanında ki çalışmalarınızı biliyoruz, Almanyada bu alanda neler yapıyorsunuz...?

 

Öncelikle şunu belirteyim, Almanya’da ki sivil toplum insan yapısı ülkemize göre gelişmiş bir yapıdadır. Sanata, sanatçıya, sıradan bireye saygı, sevgi, taktir kültürü yerleşmiştir. Bu anlamda işinizi de kendinizi de rahat ifade edbiliyorsunuz. Ama ülkemizde durum değişik. Saygı-sevgi, taktir kültürü ya yoktur, yada yerlerde sürünmektedir.

 

 

 

Taktir edersiniz ki ben ben müzik hayatımda ilk türkümü, ilk eserimi Hoçvan’da Ardahan’da yazdım, ilk albümümü orada yaptım. Bildiğiniz gibi ilk albümüm olan “Hoçvalım” albümünü memleketin o güzel havasında ve doğasında çektik, güzel bir eser ortaya çıkardık. Ardahana’ı yerel, ulusal yaptığımız programlarda ülke gündemine gurur ve onurla taşıdık.

 

PROGRAMIMIZIN ARKAFON’U ÇOBANOĞLU ve AŞIK ZÜLALİYDİ...

 

Yerel ulusal kanallarda yaptığımız “ Murat Gökdemirle Anadolu’dan Türküler” programı özellikle halk müziği  alanında yeni-yeni ortaya çıkan gençleri,sanatçıları ve Anadolu klam-türkü kültürünü, sanatını bilinmeyen yönleriyle ekranlara taşıdık.

Türkiyenin en büyük ozan ve dengbej’lerini programlarımızda tanıtırken, eserlerini tanıtırken, bu değerleri ülke gündemine taşırken, programlarımızda arkafon olarak Rahmetli Murat Çobanoğlu, Aşık Zülali gibi değerlerimizi görsele koyuyorduk.  Dengbej, ozanlarımızın en az birer eserini her programda seslendiriyorduk ki yeni nesiller Klam kültürünün, sanatının derinliğini görsünler, öğrensiler diye. Bütün bu çalışmalrı her zaman gurula yaptık. Değerlerimizi gurula bölge, ülke gündemine taşıdık.

 

2. albümümüz “Sende Ben Gibi” yakın zamanda piyasada olacak. Bütün çalışmaları  tamalanadı.

3. Albümmümüz olan “Ben Gidiyorum Ardahan Sizin Olsun” Albümü. Bu albüm çalışmalarına Almanya’da yoğun bir çalışma temposuyla çalışıyoruz. Bu albümde memleket çzlemini, gurbet ve ayrılık temalarına yoğunluk vererek gurbetteki hemşerilerimizin duygularına tercüman olabilmek. Yoğun bir çalışma temposuyla bu albümü de 2017 yılında çıkarmayı hedefliyoruz.

 

NEDEN İŞ-STK SANAT CAMİAMIZDAN UZAKLAŞTINIZ, YADA NEDEN İÇİNDE YER ALMIYORSUNUZ...

Ülkemiz nasıl iş ve yatırım alanında birsürü sorunla karşı karşıya ise, yukarda da değindiğimiz gibi saygı, sevgi taktir gibi değerlerden, sanata, sanatçıya bilme yabancılaşma... gibi sorunlara ilaveten sanat alanında da aynı sorunlar yoğun bir şekilde yaşanıyor. Sadece sanatçıya değil gazeteciye değer verilmiyor. Örneğin sizin çapınızda ulusal anlamda yazı yazacak yazar yok. Kaleminize saygı duymamak mümkün değil, ama iş-stk dünyasının geriliği yüzünden taşıdığınız stratejik bilginin değerini bilen, bırakın bilmeyi idrak eden sınırlı sayıda insan var. 

 

 Eğitim ve yaşam koşulları gözönüne alındığında bölgemizde sanat ve sanatçıya, bilgiye bir değerin verilmediğini gördük. Sanata’da sanatçıya’da, siyasetçiye at gözlüğü ile bakıldığına tanıklık yaptık.  

 

Çalışmalarımıza STK’lar iş dünyası vakıfken, hiçbir zaman etkinliklerinde yer vermediler, gereken değeri ve yaklaşımı ortaya koymadılar. Hoçvan Ardahan dernekleri yaptıkları etkinliklerde bölge dışından sanatçılara milyarlar harcarlarken, bizlere de ‘otobüse binin gelin, size bedava yemek, bedava kalacak yer...’ diyen birsürü küçük insanlarla karşılaştık. Bir başka deyişle bölgesinin kültürünü yaymak, yaşatmak için ortaya çıkan stklar yabancı sanatçıya keseyi açarken, kendi değerlerine,  sanatçısına dilenci muamelesi yapıyor.  Buna isyan etmemek mümkün değil.

 

Bu komediyi sonlandırmak için Fakir Yılmaz Ardahan Dernekler federasyonunun başkanlığına geçtiğinde federasyonun bünyesinde  bir sanatçılar derneği “ARSAD” ortaya çıkarmaya kara verdik. Daha dernek kurulmadan, kurulma kararı olmadan adından tüzüğüne başka bir şeye dönüştü. Ardahandan uzaklaştırdılar. Bundan dolayı derneklerle olan ilişkilerimi de kestim, askıya aldım.

 

MURAT GÖKDEMİR KİMDİR:

 

Ardahan 1973 doğumlu olan Gökdemir Ardahan Merkez Haciali Köyü (Hoçvan) doğumlu. İlk okulu burada bitirdi. Akabinde Orta-lise öğrenimi için girdiği sınavda Ardahan genelinde kazanan ilk üç öğrenciden biri oldu. Kars Ticaret lisesine kaydını yaptırdı. Eğitim hayatına ortaokul 2. Sınıftan itibarende İstanbul’da devam etmek zorunda kaldı.

Türkiye ülke olarak sürekli vatandaşı harcayan bir sistem olduğundan...,  sağ-sol, terörizm, askeri darbeler ülkemiz kuşatıldığından dolayı,  Karsta eğitim hayatını devam ettirmesine imkan kalmayınca  Aile olarak İstanbul’a göç ettiler. Gökdemir orta-lise eğitimini İstanbul’da bitirmek zorunda kaldı.

2000 yıllarda halk müziği alanında sanat hayatına atıldı. İlk albümü olan “Hoçvanlım” Albümünü Ardahanda yaparak Ardahanı yerel, ulusal anlamda medyada ülke gündemine taşıdı.

Sanatçı 2000'li yıllardan 2016 ya kadar "Murat Gökdemirle Anadolu’dan Türküler" programıyla bölgemiz sanat ve kültürünü kamuoyuna taşıma açısından yerel ve ulusal anlamda en önemli tv program yapımcıları arsında yer aldı. Gıda, turizm alanlarında, İstanbul Kadıköy başta olmak üzere açtığı iş yerlerinde de onlarca insanı istihdam eden topluma, toplumsal alana duyarlılığı, iş adamı kimliği ile de öne çıkan bir insan.

 

2013 YILINDA GÖKDEMİRLE İLGİLİ

YAPTIĞIMIZ HABER TIKLAYINIZ...


Doğu Medya/Haber Merkezi-Özel Haber

 

 

 

ETİKETLER : HALK MÜZİĞİ SANATÇISI MURAT GÖKDEMİR'LE RÖPORTAJ...
Diğer Kultur-Sanat-Yasam haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA